Je hypotheek aflossen met overwaarde

Wil jij je hypotheek aflossen met overwaarde van je oude woning? Heb je net je oude woning verkocht en een nieuwe woning gekocht? Dan los je via de notaris je oude hypotheek af. Je lost ook een eventueel overbruggingskrediet af. Blijft er overwaarde over, dan krijg je dit via de notaris op je rekening gestort. Extra overwaarde is natuurlijk fijn. Je kunt wel te maken krijgen met de bijleenregeling. De belastingdienst wil namelijk dat je deze overwaarde gebruikt voor je nieuwe woning.

De bijleenregeling in het kort

Vanwege de bijleenregeling kun je de extra overwaarde gebruiken voor je nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is niet alle hypotheekrente van je nieuwe hypotheek aftrekbaar. Je kunt de overwaarde aflossen op je nieuwe eigenwoningschuld. Dit is het deel van je hypotheek dat je hebt afgesloten voor de aankoop van je nieuwe woning. Dus bovenop het hypotheekbedrag dat je al had bij je vorige woning. Doe je dat niet, dan is niet alle hypotheekrente van je nieuwe hypotheek aftrekbaar. Kijk voor meer informatie over de bijleenregeling en een voorbeeld op belastingdienst.nl. Twijfel je over wat je nieuwe eigenwoningschuld is? Neem dan contact op met je adviseur.

Vergoedingsvrij je hypotheek aflossen met overwaarde

Wij willen jou als klant hierin ondersteunen. Je mag de overwaarde dan ook helemaal gebruiken om af te lossen op je nieuwe hypotheek. Je betaalt dan geen vergoeding voor vervroegde aflossing. Ook niet als de aflossing meer is dan 10% van het leningdeel waarop je aflost. Doe dit wel binnen vier weken na ontvangst van de overwaarde. Lukt dit niet? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor vervroegde aflossing. Neem dan contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Hoe kan je de overwaarde aflossen op jouw hypotheek?

In mijn.nn kan je de overwaarde niet vergoedingsvrij aflossen. Om de overwaarde vergoedingsvrij af te lossen, maak je deze als volgt naar ons over:

  • Open het contactformulier.
  • Kies bij 'Waar gaat het over?' voor 'Hypotheek extra of helemaal aflossen'.
  • Vul bij 'Je vraag' in: aflossing vanuit overwaarde oude huis.
  • Voeg aan het contactformulier de notaris afrekening toe van je oude huis. Hierdoor weten wij dat je aflossing uit overwaarde komt.
  • Maak je extra aflossing binnen vier weken over naar rekeningnummer NL72 INGB 0000 1577 07 ten name van Nationale-Nederlanden.
  • Vermeld in de omschrijving je leningnummer, het leningdeelnummer, en het woord 'overwaarde'.

Een voorbeeld: Je wilt extra aflossen op leningdeel 01 van je hypotheek met leningnummer 123456789. In de omschrijving vermeld je: 123456789.L01 overwaarde.

Heb je dit jaar de aflossing vanuit overwaarde binnen vier weken na verkoop van je oude huis via mijn.nn gedaan? Hebben wij daarbij een vergoeding voor vervroegde aflossing bij je in rekening gebracht? Geen zorgen! Neem dan contact met ons op. Wij corrigeren dan de in rekening gebrachte vergoeding.