Ga direct naar inhoud

Senioren regelingen

  • Verhuizen naar een woning met lagere maandlasten
  • Ook mogelijk met een lager (pensioen)inkomen
  • Voor hypotheken met en zonder NHG

Maak een afspraak

Wat zijn de mogelijkheden na je 57e?

Als je 57 jaar of ouder bent, wordt bij het berekenen van je maximale hypotheek rekening gehouden met je AOW- en pensioeninkomen. Wellicht kun je hierdoor minder lenen voor de aankoop van de nieuwe woning. Nationale-Nederlanden heeft speciale regelingen voor senioren. Hiermee bieden we extra financieringsmogelijkheden aan hypotheekaanvragers die binnen tien jaar met pensioen gaan of al met pensioen zijn. Dit geldt voor hypotheken met en zonder NHG.


De senioren tijdelijk tekort regeling

Als je samen met je partner een hypotheek wilt aanvragen, dan kan een tijdelijk financieringstekort ontstaan. Hiervan is sprake wanneer de oudste aanvrager de AOW-leeftijd bereikt en de jongste aanvrager nog niet. Dit wordt ook wel een AOW-gat genoemd. Wij kunnen je hypotheekaanvraag voor dit zogenoemde AOW-gat beoordelen met een werkelijke lasten toets. Je kunt dan vaak meer lenen dan volgens de reguliere normen.


De Senioren Verhuisregeling

Bij de Senioren Verhuisregeling kijken wij naar de werkelijke bruto maandlasten voor de nieuwe koopwoning én houden wij rekening met je inkomen dat al zeker is na pensionering. Zijn de nieuwe bruto maandlasten lager of gelijk aan de bruto maandlasten van je huidige hypotheek? Dan is een nieuwe hypotheek vaak mogelijk. Op basis van jouw situatie beoordelen wij of de nieuwe hypotheek verantwoord is.

Van koopwoning naar koopwoning

De Senioren Verhuisregeling is speciaal voor senioren die nu al een koopwoning bezitten, maar ook voor senioren die hun koopwoning recent hebben verkocht. Hierbij geldt dat zij in datzelfde of het volgende kalenderjaar de hypotheek voor hun nieuwe woning passeren bij de notaris.

Voorbeeld

Hanneke (68) en Aad (71) wonen al 27 jaar in hun eigen eengezinswoning. Vroeger samen met hun twee kinderen, maar die zijn inmiddels al jaren het huis uit. Ze willen graag verhuizen naar een kleinere woning. Dat scheelt een hoop trappen lopen en schoonmaken. Hanneke en Aad hebben alleen een pensioeninkomen. Op basis daarvan kunnen ze momenteel niet voldoende hypotheek krijgen voor de nieuwe woning. Zelfs al is de nieuwe woning goedkoper dan de huidige woning en worden hun maandlasten lager. Nationale-Nederlanden biedt in dit geval de oplossing:

Op dit moment betalen Hanneke en Aad maandelijks € 750,- aan bruto hypotheeklasten voor hun eengezinswoning. De woning die zij op het oog hebben, is iets goedkoper. En omdat de hypotheekrente momenteel zo laag is, bedragen de maandelijkse bruto hypotheeklasten voor de nieuwe woning € 500,-. Dat is een flinke besparing van € 250,- per maand. Normaal gesproken zouden Hanneke en Aad voor de aankoop van deze woning geen hypotheek krijgen. Met de Senioren Verhuisregeling wel. Op basis van de werkelijke lasten is deze hypotheek nu wél mogelijk, en kunnen Hanneke en Aad verhuizen naar de kleinere woning.


Voor wie is de Senioren Verhuisregeling?

Je gaat binnen 10 jaar met pensioen of je bent al met pensioen.
Je hebt in het vorige kalenderjaar of het kalenderjaar waarin je de hypotheek passeert bij de notaris een koopwoning in bezit (gehad).
De werkelijke bruto maandlasten van de nieuwe hypotheek zijn gelijk of lager dan je huidige werkelijke bruto maandlasten.

Bijzonderheden Senioren Verhuisregeling

  • Voor de berekening van de werkelijke bruto maandlasten mogen ook, indien van toepassing, de periodieke erfpachtcanon worden meegenomen.
  • Bij naderend pensioen nemen we toekomstige lijfrente-uitkeringen niet mee bij de berekening van het toekomstig inkomen uit een lijfrenteproduct.
  • Ben je bij de aanvraag met pensioen en is er sprake van een lijfrente-uitkering? Dan kan deze alleen worden meegenomen in de inkomensberekening als de looptijd van de hypotheek korter is of gelijk aan de looptijd van de lijfrente-uitkering.

Hypotheekgesprek?

Wil je weten of je in aanmerking komt voor onze senioren regelingen of meer informatie over je mogelijkheden voor een hypotheek? Vraag ernaar bij je hypotheekadviseur.

Maak een afspraak

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur