Ga direct naar inhoud

Hypotheek voor zelfbouw

 • Speciaal voor wanneer u zelf uw woning bouwt
 • Aantrekkelijke hypotheekrente voor nieuwbouw
 • Geen rente verschuldigd over bouwdepot

Bereken uw maximale hypotheek

Wat is zelfbouw?

Bij zelfbouw (kavelbouw) kunt u wonen naar uw eigen smaak. U koopt een kavel en u bepaalt zelf met welke architect, adviseurs en aannemer u samenwerkt. Op deze manier kunt u precies bepalen hoe uw woning eruit komt te zien. Er komt heel wat bij kijken, maar uiteindelijk kunt u wel uw droomhuis realiseren.

Een hypotheek voor zelfbouw

Bij zelfbouw kunt u de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden afsluiten. Hierbij profiteert u onder andere van een aantrekkelijk tarief, kunt u de facturen van bijvoorbeeld de aannemer gemakkelijk betalen vanuit een bouwdepot en heeft u de mogelijkheid om uw tijdelijke dubbele woonlasten te financieren.

Voordelen van de Nieuwbouwhypotheek

 • Aantrekkelijke hypotheekrente
 • Geen rente verschuldigd over bouwdepot
 • Ook geschikt voor zelfbouw

Voordelen van een hypotheek bij NN

 • Online status van uw hypotheekaanvraag volgen
 • Automatische rentedaling na aflossing
 • 24/7 inzicht en service via mijn.nn of de NN app

Stappenplan zelfbouw

Bij het bouwen van een eigen huis komt veel kijken. Volg onderstaand stappenplan voor een succesvol traject.

Bedenk hoe uw huis eruit moet gaan zien

Zet uw eisen en wensen op een rijtje. Denk daarbij aan:

 • De indeling van het huis: hoeveel slaapkamers wilt u, hoe groot moet de keuken zijn?
 • De bouwstijl: in welke stijl wilt u het huis bouwen? Modern of juist in een jaren-30 stijl?
 • De materiaalkeuze: wilt u een huis van steen of van hout? Welk materiaal wilt u gebruiken voor de kozijnen?
 • Eisen vanuit de gemeente: bekijk of er eisen worden gesteld. Denk hierbij aan het gewenste straatbeeld.

Met dit programma van eisen kunt u terecht bij een architect of ontwerper, en de aannemer.

Bepaal uw budget

Zorg ervoor dat u ruim op tijd weet wat uw financiële mogelijkheden zijn, dit zal uw keuzes verder in het traject vergemakkelijken. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een overzicht te maken van uw bestedingsruimte en alvast uw maximale hypotheek te berekenen. Houd in de bepaling van de kosten ruimte met de volgende zaken:

 • Ontwerp: prijzen van een architect of ontwerper verschillen onderling. Voor een nieuwbouwontwerp kunt u als richtlijn 10% van de totale bouwkosten nemen.
 • Grond: de prijs van een kavel verschilt per gemeente. Is het nog geen bouwgrond? Houd dan rekening met extra kosten om de grond bouwklaar te maken.
 • Belastingen & leges: u betaalt 21% belasting over de grond die u koopt. Voor de aanvraag van vergunningen betaalt u bouwleges. Dit verschilt per gemeente.
 • Bouwkosten: de bouwkosten worden meestal berekend op basis van het bruto vloeroppervlak (BV). De prijzen per vierkante meter BVO verschillen per type woning. Onder bouwkosten vallen ook de kosten voor de aannemer.
 • Meerwerk: houd altijd rekening met meerwerk en onvoorziene kosten. Wilt u toch andere tegels in uw badkamer dan u eerder had uitgekozen? Dat kan al meerwerk zijn.
 • Inrichting & nutsvoorziening: als het huis eenmaal staat, heeft u een inrichting nodig. Neemt u uw oude meubilair mee? Reken dan verhuiskosten. Nutsvoorzieningen, tuinaanleg en een oprit moeten ook betaald worden.
 • Hypotheek: om alles te financieren kunt u een hypotheek afsluiten. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Vanaf het moment dat de bouw begint, betaalt u rente. Heeft u geld in een bouwdepot staan? Dan ontvangt u hierover vaak rente.
Vind een kavel

U heeft grond nodig om een huis op te bouwen. Beschikt u nog niet over een kavel? Kijk bij de gemeente of er zelfbouwkavels beschikbaar zijn en zoek op internet naar beschikbare kavels. Wanneer u een kavel koopt, wordt de grond voor een bepaalde tijd voor u gereserveerd. De koop van een kavel is pas officieel wanneer de bouwplannen rond zijn en u een bouwvergunning heeft.

Kies een architect en aannemer

Bij sommige plannen ligt het stedenbouwkundig ontwerp al klaar. In andere gevallen moet u deze zelf nog maken. Een architect helpt bij het verkavelingsplan tot het technisch ontwerp van de huizen. Meestal kiest u samen één architect.

Omgevingsvergunning aanvragen en aannemer kiezen

Allereerst heeft u een ontwerp en een bouwtekening nodig. Hiervoor kunt u een architect kiezen, die met het programma van eisen het huis van uw dromen kan ontwerpen. Vraag in uw netwerk of mensen ervaringen hebben en benader verschillende partijen. Bij de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architecten) vindt u een overzicht van architecten. Met het ontwerp en de bouwtekening kan een aannemer het huis daadwerkelijk gaan bouwen. Er is ook de mogelijkheid om direct bij een aannemer een ‘standaard’ woning uit de catalogus te kiezen. Dan heeft u geen architect nodig. Uiteraard kunt u hier nog aanpassingen in aanbrengen. Kies voor een architect en een aannemer die passen bij u wensen en uw stijl. Vraag meerdere offertes op en zorg bij de aannemer voor afbouwgarantie.

Vraag vergunningen aan

Voordat u kunt gaan bouwen heeft u goedkeuring en vergunningen van de gemeente nodig. Bekijk vooraf welke vergunningen u nodig heeft. U heeft in ieder geval een bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld ook een vergunning voor het kappen van bomen of het aanleggen van een oprit. Bekijk ook waar u aanvraag aan moet voldoen. Voor de behandeling van de aanvraag betaalt u bouwleges aan de gemeente. Meestal krijgt u binnen 8 weken reactie. Heeft u de vergunning binnen? Dan kunnen omwonenden nog binnen 6 weken bezwaar indienen.

Vraag een hypotheek aan

Een hypotheekaanvraag voor een huis dat u zelf gaat (laten) bouwen is anders dan wanneer u een bestaande woning koopt. Voor de hypotheekaanvraag heeft u een bouwvergunning, aannemingsovereenkomst, afbouwgarantie en taxatierapport nodig. Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning of nog te bouwen woning is vaak in de vorm van een bouwdepot. Het bedrag van de lening komt in een depot, waar de bouwkosten uit betaald worden.

Bouwen maar!

Als alles rond is, kan de bouw echt beginnen. Houd de voortgang goed in de gaten en kijk bij de oplevering of alles naar wens is. Ook nieuwbouwwoningen kunnen gebreken hebben. Meld de gebreken binnen 3 maanden schriftelijk bij de aannemer. Is alles naar wens? Dan is het tijd voor de inrichting en vooral: genieten van uw nieuwe thuis!


Lees meer over de Nieuwbouwhypotheek


Gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wilt u zelf uw woning bouwen? En wilt u weten of dit financieel haalbaar is? Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op uw mogelijkheden en wensen.

Maak een afspraak