Ga direct naar inhoud

Hypotheek voor zelfbouw

 • Speciaal voor wanneer je zelf je woning laat bouwen
 • Aantrekkelijke hypotheekrente voor nieuwbouw
 • Geen rente verschuldigd over bouwdepot

Bereken je maximale hypotheek

Wat is zelfbouw?

Bij zelfbouw (kavelbouw) kun je wonen naar je eigen smaak. Je koopt een kavel en je bepaalt zelf met welke architect, adviseurs en aannemer je samenwerkt. Op deze manier kun je precies bepalen hoe je woning eruit komt te zien. Er komt heel wat bij kijken, maar uiteindelijk kun je wel jouw droomhuis realiseren.

Een hypotheek voor zelfbouw

Bij zelfbouw kun je de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden afsluiten. Hierbij profiteer je onder andere van een aantrekkelijk tarief, kun je de facturen van bijvoorbeeld de aannemer gemakkelijk betalen vanuit een bouwdepot en heb je de mogelijkheid om je tijdelijke dubbele woonlasten te financieren.

Voordelen van de Nieuwbouwhypotheek

 • Aantrekkelijke hypotheekrente
 • Geen rente verschuldigd over bouwdepot
 • Ook geschikt voor zelfbouw

Voordelen van een hypotheek bij NN

 • Online status van je hypotheekaanvraag volgen
 • Automatische rentedaling na aflossing
 • 24/7 inzicht en service via mijn.nn of de NN app

Stappenplan zelfbouw

Bij het bouwen van een eigen huis komt veel kijken. Volg onderstaand stappenplan voor een succesvol traject.

Bedenk hoe je huis eruit moet gaan zien

Zet je eisen en wensen op een rijtje. Denk daarbij aan:

 • De indeling van het huis: hoeveel slaapkamers wil je, hoe groot moet de keuken zijn?
 • De bouwstijl: in welke stijl wil je het huis bouwen? Modern of juist in een jaren-30 stijl?
 • De materiaalkeuze: wil je een huis van steen of van hout? Welk materiaal wil je gebruiken voor de kozijnen?
 • Eisen vanuit de gemeente: bekijk of er eisen worden gesteld. Denk hierbij aan het gewenste straatbeeld.

Met dit programma van eisen kun je terecht bij een architect of ontwerper, en de aannemer.

Bepaal je budget

Zorg ervoor dat je ruim op tijd weet wat je financiële mogelijkheden zijn, dit zal je keuzes verder in het traject vergemakkelijken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een overzicht te maken van je bestedingsruimte en alvast je maximale hypotheek te berekenen. Houd in de bepaling van de kosten ruimte met de volgende zaken:

 • Ontwerp: prijzen van een architect of ontwerper verschillen onderling. Voor een nieuwbouwontwerp kun je als richtlijn 10% van de totale bouwkosten nemen.
 • Grond: de prijs van een kavel verschilt per gemeente. Is het nog geen bouwgrond? Houd dan rekening met extra kosten om de grond bouwklaar te maken.
 • Belastingen en leges: je betaalt 21% belasting over de grond die je koopt. Voor de aanvraag van vergunningen betaal je bouwleges. Dit verschilt per gemeente.
 • Bouwkosten: de bouwkosten worden meestal berekend op basis van het bruto vloeroppervlak (BV). De prijzen per vierkante meter BVO verschillen per type woning. Onder bouwkosten vallen ook de kosten voor de aannemer.
 • Meerwerk: houd altijd rekening met meerwerk en onvoorziene kosten. Wil je toch andere tegels in je badkamer dan je eerder had uitgekozen? Dat kan al meerwerk zijn.
 • Inrichting en nutsvoorziening: als het huis eenmaal staat, heb je een inrichting nodig. Neem je je oude meubilair mee? Reken dan verhuiskosten. Nutsvoorzieningen, tuinaanleg en een oprit moeten ook betaald worden.
 • Hypotheek: om alles te financieren kun je een hypotheek afsluiten. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Vanaf het moment dat de bouw begint, betaal je rente. Heb je geld in een bouwdepot staan? Dan ontvang je hierover vaak rente.
Vind een kavel

Je hebt grond nodig om een huis op te bouwen. Beschik je nog niet over een kavel? Kijk bij de gemeente of er zelfbouwkavels beschikbaar zijn en zoek op internet naar beschikbare kavels. Wanneer je een kavel koopt, wordt de grond voor een bepaalde tijd voor je gereserveerd. De koop van een kavel is pas officieel wanneer de bouwplannen rond zijn en je een bouwvergunning hebt.

Kies een architect en aannemer

Bij sommige plannen ligt het stedenbouwkundig ontwerp al klaar. In andere gevallen moet je deze zelf nog maken. Een architect helpt bij het verkavelingsplan tot het technisch ontwerp van de huizen. Meestal kies je samen één architect.

Omgevingsvergunning aanvragen en aannemer kiezen

Allereerst heb je een ontwerp en een bouwtekening nodig. Hiervoor kun je een architect kiezen, die met het programma van eisen het huis van je dromen kan ontwerpen. Vraag in je netwerk of mensen ervaringen hebben en benader verschillende partijen. Bij de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architecten) vind je een overzicht van architecten. Met het ontwerp en de bouwtekening kan een aannemer het huis daadwerkelijk gaan bouwen. Er is ook de mogelijkheid om direct bij een aannemer een ‘standaard’ woning uit de catalogus te kiezen. Dan heb je geen architect nodig. Uiteraard kun je hier nog aanpassingen in aanbrengen. Kies voor een architect en een aannemer die passen bij jouw wensen en jouw stijl. Vraag meerdere offertes op en zorg bij de aannemer voor afbouwgarantie.

Vraag vergunningen aan

Voordat je kunt gaan bouwen heb je goedkeuring en vergunningen van de gemeente nodig. Bekijk vooraf welke vergunningen je nodig hebt. Je hebt in ieder geval een bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld ook een vergunning voor het kappen van bomen of het aanleggen van een oprit. Bekijk ook waar je aanvraag aan moet voldoen. Voor de behandeling van de aanvraag betaal je bouwleges aan de gemeente. Meestal krijg je binnen acht weken reactie. Heb je de vergunning binnen? Dan kunnen omwonenden nog binnen zes weken bezwaar indienen.

Vraag een hypotheek aan

Een hypotheekaanvraag voor een huis dat je zelf gaat (laten) bouwen is anders dan wanneer je een bestaande woning koopt. Voor de hypotheekaanvraag heb je een bouwvergunning, aannemingsovereenkomst, afbouwgarantie en taxatierapport nodig. Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning of nog te bouwen woning is vaak in de vorm van een bouwdepot. Het bedrag van de lening komt in een depot, waar de bouwkosten uit betaald worden.

Bouwen maar!

Als alles rond is, kan de bouw echt beginnen. Houd de voortgang goed in de gaten en kijk bij de oplevering of alles naar wens is. Ook nieuwbouwwoningen kunnen gebreken hebben. Meld de gebreken binnen drie maanden schriftelijk bij de aannemer. Is alles naar wens? Dan is het tijd voor de inrichting en vooral: genieten van jouw nieuwe thuis!


Lees meer over de Nieuwbouwhypotheek


Gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wil je zelf je woning bouwen? En wil je weten of dit financieel haalbaar is? Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op jouw mogelijkheden en wensen.

Maak een afspraak

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur