Ga direct naar inhoud

Eerste huis kopen

 • Hypotheken met en zonder NHG
 • Aantrekkelijke rente
 • Online je aanvraag regelen

Maximale hypotheek berekenen

Een koophuis is een hele stap. Leuk en spannend tegelijk. Het begint met de zoektocht naar jouw droomhuis. Maar je wilt natuurlijk ook weten wat je allemaal moet regelen om het ook echt van jezelf te maken. Welk bod ga je doen, hoe kan je de aankoop financieren en hoe zit dat als je geen vast contract hebt? Er zijn dan veel mogelijkheden. Nationale-Nederlanden helpt je graag op weg.

Voordelen van een hypotheek bij Nationale-Nederlanden

 • Aanvraag stap voor stap volgen
 • Aantrekkelijke rente
 • Je hypotheek mee verhuizen naar een volgende woning
 • Altijd en overal inzicht via mijn.nn

Een hypotheek kiezen, hoe doe ik dat?

Eén
Bezoek een hypotheekadviseur

Natuurlijk wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt. Daarom kun je bij ons een hypotheek afsluiten via een onafhankelijk adviseur. Hij of zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden en welke hypotheek het beste past bij jouw situatie. En wist je dat een eerste oriëntatiegesprek vaak gratis is?

Maak een afspraak
Twee
Bereken je maximale hypotheek

Wil je weten welke huizen je kunt betalen. Bereken dan hoeveel je maximaal kunt lenen voor de aankoop. Je ziet dan ook direct wat de rente wordt en wat je per maand gaat betalen. Bovendien zie je meteen hoeveel eigen geld je nodig hebt om de woning te kunnen kopen.

Maak een berekening
Bepaal de hypotheekvorm die bij je past

De meest afgesloten hypotheken zijn de Annuïtaire en Lineaire Hypotheek. Wanneer je voor het eerst een huis koopt, zijn dit de enige hypotheken waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. In beide gevallen heb je aan het eind van de looptijd de hele hypotheek terugbetaald.

Ontdek de hypotheken
Ga op zoek naar een woning die hierbij past

Als je een huis koopt, maakt het verschil of dit een nieuwbouwwoning of een bestaande woning is. Bij nieuwbouw koop je meestal vrij op naam (v.o.n.). De meeste kosten zijn al verwerkt in de aankoopprijs. Bij bestaande bouw betaal je meestal kosten koper (k.k.). Deze kosten zijn niet in de aankoopprijs opgenomen. En kun je ook niet meefinancieren in de hypotheek.

Kies nieuwbouw of bestaande bouw

Doe de startersquiz!

Beantwoord een paar vragen en ontdek of jij klaar bent om te kopen!

Start de quiz

Hoe gaat het afsluiten van een hypotheek?

Nadat je het koopcontract van jouw eerste huis hebt getekend, moet je binnen een bepaalde tijd de financiering regelen.

In zes stappen een hypotheek afsluiten

 • Stap 1:
  Je vraagt via je adviseur een hypotheek bij ons aan. Je kunt hiervoor terecht bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.
 • Stap 2:
  Je ontvangt van ons na één werkdag een Rentevoorstel.
 • Stap 3:
  Je levert de documenten aan die wij nodig hebben om een offerte te kunnen maken.
 • Stap 4:
  Als alle documenten zijn aangeleverd en de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een offerte van ons. Na ondertekening stuur je de offerte naar ons retour. Dit gaat via je adviseur.
 • Stap 5:
  De datum voor het passeren van de akte bij de notaris wordt gepland. Vanaf dat moment is het huis officieel van jou!
 • Stap 6:
  Gedurende de looptijd kun je jouw hypotheek eenvoudig beheren in mijn.nn.

Extra hypotheek voor het kopen van een energiezuinig huis 

Hoeveel je kunt lenen voor een koopwoning is afhankelijk van je inkomen en van de waarde van de woning. Maar ook het energielabel heeft invloed op je maximale hypotheek. Voor woning met een goed energielabel kan je namelijk meer lenen dan voor een woning met een laag energielabel. Want een energiezuinige woning zorgt voor een lagere energierekening en daardoor houd je meer geld over om de hypotheek van te betalen.   

Bij Nationale-Nederlanden kan je voor een huis met energielabel C of D € 5.000,- extra lenen. Dit kan oplopen tot € 40.000,- extra hypotheek voor een woning zonder energiekosten (A++++). Deze extra hypotheek is onafhankelijk van je inkomen en van de waarde van de woning die je wilt kopen.  

Wil je weten wat jij kunt lenen voor het kopen van een woning? Of heb je een huis op het oog en ben je benieuwd of het binnen je budget past? Bereken dan hoeveel je maximaal kunt lenen voor de aankoop. Je ziet dan ook direct wat de rente wordt en wat je per maand gaat betalen. En hoeveel eigen geld je nodig hebt om de woning te kunnen kopen.

Maximale hypotheek berekenen

Ook extra lenen voor het verduurzamen van je huis 

Wil je jouw nieuwe huis meteen verduurzamen? Dan is het goed om te weten dat je ook extra kunt lenen voor het energiezuinig maken van je woning. Hoe lager het energielabel, hoe hoger het extra hypotheekbedrag dat hiervoor mogelijk is.

Meer informatie over extra lenen voor woningverduurzaming

Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden?

Bij de aankoop van een woning komen ook bijkomende kosten kijken. Hieronder bereken je makkelijk welke kosten dat zijn. Goed om te weten is dat je bij de aankoop van je eerste woning geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als je tussen 18 en 35 jaar bent en de woning niet meer waard is dan € 510.000,-. Dat scheelt je al snel duizenden euro’s aan eigen geld die je moet inbrengen.

Volg jouw aanvraag makkelijk online

Vraag je een hypotheek van Nationale-Nederlanden aan, dan kun je de status van de aanvraag stap voor stap online volgen in Mijn Hypotheekaanvraag.

Mijn hypotheekaanvraag

Handige informatie voor de aankoop van je eerste huis

Bij het kopen van je eerste huis komt veel kijken. We helpen je graag verder op weg met een stappenplan, tips en informatie.

Kijk samen met een hypotheekadviseur naar jouw financiële situatie als starter.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur