Ga direct naar inhoud

Bestaand of nieuwbouw

  • Veel eigen inbreng bij nieuwbouw
  • Besparing op energiekosten
  • Verschil in manier van aankoop en kosten

Maak een afspraak voor hypotheekadvies

Zoek een onafhankelijk adviseur

Niet alleen het bouwjaar is anders

Als u een huis koopt, maakt het veel verschil of dit een nieuwbouwwoning of een bestaande woning is. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning heeft u namelijk veel invloed. Zo kunt u vaak zelf bepalen hoe de keuken en badkamer eruit komen te zien. Een ander groot voordeel van nieuwbouw is het energieverbruik. Doordat nieuwbouwwoningen bijvoorbeeld vaak beter zijn geïsoleerd verbruikt u minder energie.

Daarnaast heeft u andere kosten wanneer u kiest voor nieuwbouw. Ook sluit u een andere koopovereenkomst af. Hieronder leest u andere belangrijke verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw.

Bestaand of nieuwbouw

Kiest u voor nieuwbouw, dan heeft u andere kosten dan wanneer u een bestaand huis koopt. Ook sluit u een andere koopovereenkomst af. Verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw:

Nieuwbouw Bestaande bouw
Aankoopkosten Meestal vrij op naam (v.o.n.). De meeste kosten zijn al verwerkt in de aankoopprijs. Meestal kosten koper (k.k.). Alle kosten bij de aankoop van een woning zijn voor rekening van de koper. Deze kosten zijn niet in de aankoopprijs verrekend.
Onderhoud Met een nieuwbouwwoning heeft u de eerste jaren normaal gesproken niet of nauwelijks onderhoudskosten. Een bestaande woning vraagt onderhoud en dat brengt kosten met zich mee.
Koopovereenkomst U betaalt het bedrag voor de woning in termijnen uit een bouwdepot, vaak als weer een fase van de bouw is afgerond. En vooraf is niet helemaal zeker wanneer u de sleutel krijgt. U betaalt het bedrag voor de woning in één keer. U spreekt af wanneer u de sleutel krijgt.

Extra kosten bij nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning kunt u daarnaast met extra kosten te maken krijgen, zoals:

  • Meerwerk
    Kiest u voor iets extra's bij het huis of voor een luxere uitvoering? Dan betaalt u extra kosten voor het meerwerk hiervan.
  • Bouwrente
    Als de aannemer al aan de bouw was begonnen voordat u het huis kocht, dan kan hij u hiervoor bouwrente in rekening brengen. Deze bouwrente kunt u meefinancieren in uw hypotheek.

Rentetarief nieuwbouw

Met de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden profiteert u van een aantrekkelijke hypotheekrente.Dit komt omdat u de rente betaalt die hoort bij één tariefklasse lager dan de actuele tariefklasse van de hypotheek bij aanvang. Dit geldt voor de eerste rentevaste periode.

Meer over de rente bij nieuwbouw

Advies

Wilt u in gesprek over de mogelijkheden van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning of bestaande woning? Zoek dan een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt of kies voor een adviseur van Nationale-Nederlanden.

Ik wil advies