Ga direct naar inhoud

Hoe werkt de financiering voor ondernemers?

 • Wat kan ik maximaal lenen?
 • Rentekorting met NHG
 • Volg online de status van uw aanvraag

Om een woning te betalen, heeft bijna iedereen een hypotheek nodig. Ook heeft u eigen middelen nodig omdat de maximale hypotheek beperkt is. Uw hypotheeksom mag dus niet hoger zijn dan de waarde van de woning. De bijkomende kosten moet u zelf financieren.

Gemiddeld komt er nog 4% á 5% kosten bovenop de koopprijs. Denk hierbij aan kosten voor advies, de makelaar, overdrachtsbelasting, het taxatierapport, eventueel een bouwkundig onderzoek en de notaris. U heeft dus ongeveer 4% á 5% aan eigen middelen nodig.


Eigen middelen

Als u privévermogen heeft, kunt u dit gebruiken voor de aankoop van een woning. Zo hoeft u minder te lenen en zijn uw maandlasten lager. Wat voor u geschikt is, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie en uw ondernemersplannen. Wat wilt u op korte en lange termijn met uw vermogen en onderneming doen? Vraag een hypotheekadviseur om persoonlijk advies. Samen met uw adviseur zoekt u de hypotheek die bij uw situatie past. U bespreekt hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks aan rente en aflossing gaat betalen.

Koopt u een ander huis? Hoe kunt u het nieuwe huis dan betalen als het oude huis nog niet is verkocht? Voor uw nieuwe huis kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten. Hiervoor heeft u bij Nationale-Nederlanden twee mogelijkheden: u sluit een hypotheek af met dezelfde voorwaarden, de zogenoemde ‘meeneemregeling’ of u sluit een andere hypotheek af.

Maak een afspraak


Rentekorting met Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie voor de terugbetaling van een hypotheek. Mocht u uw hypotheeklening niet meer kunnen terugbetalen en uw huis moet gedwongen worden verkocht, dan bestaat de kans op een restschuld. Als u een hypotheek met NHG heeft, dan betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden deze restschuld. Meestal houdt u nog wel een schuld bij het Waarborgfonds over.

De maximale lening voor NHG wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde koopsom van een huis.

De NHG-kostengrens is nu € 355.000,-. Dit bedrag is het wettelijke maximale leenbedrag van 100% van de koopsom voor een huis zonder energiebesparende voorzieningen (EBV). Voor een huis met energiebesparende voorzieningen is dit 106%.

Dit betekent dat er twee bedragen voor een maximale hypotheek met NHG van toepassing zijn:

 • € 355.000,- voor leningen zonder EBV
 • € 376.300,- voor leningen met EBV

Niet alleen bij een hypotheek met NHG zijn er extra financieringsmogelijkheden voor energiebesparende voorzieningen. Bij het kopen van energiezuinige woningen mag je tot een bepaald bedrag meer lenen, bovenop je maximale hypotheekbedrag: Bij een woning met energielabel A+++ of hoger: tot € 9.000,-. Bij een energieneutrale woning (deze woning wekt alle gebouwgebonden energie zelf op): tot € 15.000,-. Bij een ‘nul-op-de-meter-woning’ (deze woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie op): tot € 25.000,-. Hoeveel je extra kunt lenen bij jouw hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie. Bovendien mag de lening tot maximaal 106% van de marktwaarde bedragen (normaal gesproken is dit 100%).

Voor het krijgen van een lening met NHG betaalt u éénmalig kosten van 0,9% over het hypotheekbedrag aan het Waarborgfonds. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Omdat Nationale-Nederlanden bij een hypotheek met NHG extra zekerheid krijgt, betaalt u minder hypotheekrente. In sommige situaties gelden naast de NHG-voorwaarden nog aanvullende voorwaarden van Nationale-Nederlanden. Uw adviseur kan u meer over de rentekorting en de aanvullende voorwaarden vertellen.


Belastingen

Met een eigen huis betaalt u verschillende belastingen, zoals de overdrachtsbelasting. Als u een woning koopt, betaalt u 2% overdrachtsbelasting over de aankoop van uw woning.

Goed om te weten: Als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting als je een bestaand huis koopt. De vrijstelling geldt alleen als de woning je hoofdverblijf wordt. Dit moet je ook verklaren bij de notaris. Verder moet je ook verklaren dat je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling. De vrijstelling geldt alleen voor woningen met een waarde van maximaal € 400.000,-.

Ook betaalt u aan de gemeente jaarlijks Onroerend Zaakbelasting over de WOZ-waarde van uw huis. Het percentage kan per gemeente verschillen.

Bovendien moet u als u een eigen huis heeft voor de Belastingdienst een extra bedrag bij uw bruto inkomen optellen. Dat heet het eigenwoningforfait. Daar staat tegenover dat u bepaalde kosten weer van uw bruto inkomen kunt aftrekken, zoals:

 • hypotheekrente bij een Annuïteiten Hypotheek en Lineaire Hypotheek
 • kosten voor de hypotheekakte en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw taxatiekosten
 • kosten die u maakt voor het aanvragen van de NHG
 • taxatiekosten
 • kosten die u maakt bij de aflossing van de schuld, maar niet de aflossing zelf
 • kosten voor het aanvragen van een inkomensverklaring

Wilt u met een nieuwe hypotheek in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u alleen kiezen tussen een Annuïteiten Hypotheek en een Lineaire Hypotheek.

Als u gebruik maakt van de voorlopige teruggaafregeling, krijgt u elke maand een bedrag van de Belastingdienst terug. De voorlopige teruggaafregeling vraagt u aan via www.belastingsdienst.nl


Een adviseur van Nationale-Nederlanden

Een adviseur van Nationale-Nederlanden kan bij je thuis, op locatie of via een webcamgesprek hypotheekadvies geven. Hij of zij adviseert je en geeft aan welk product van Nationale-Nederlanden het beste bij jou past.

Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek

Een onafhankelijk adviseur

Je kunt voor hypotheekadvies ook terecht bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Deze adviseert je en bekijkt producten van verschillende aanbieders. Deze adviseur kan je vertellen of een product van Nationale-Nederlanden een goede keuze voor je is.

Vind een adviseur bij u in de buurt