Ga direct naar inhoud

Varen

Watersport zit in de genen van Nationale-Nederlanden. Wij zijn de grootste bootverzekeraar in Nederland én ervaren watersportspecialisten. We geven je tips en inspiratie, zodat jij zorgeloos kunt varen.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Met lekker weer een dagje op het water of genieten van een bootvakantie? Dan is het handig te weten wat de regels op het water zijn. En of je een vaarbewijs nodig hebt voor het vaartuig.

Meer over het vaarbewijs

Wil jij je vaarbewijs halen?

Ga naar de website van Vaarbewijs Academy en ontdek welke cursussen en trainingen je allemaal kan volgen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Vaarbewijs 1 of 2, oefenexamens voor Klein Vaarbewijs 1, 2 of Basiscertificaat Marifonie.

Naar de Vaarbewijs Academy

Is een bootverzekering verplicht?

Genieten van je boot gaat net wat makkelijker als je weet dat je goed verzekerd bent. Maar is je boot verzekeren verplicht? Bekijk welke situatie voor jou van toepassing is.

Waarom je boot verzekeren

Zorgeloos op pad met je boot

Hoe maak je een vaartocht zo ontspannen mogelijk? Let goed op je vaardigheden, voorbereidingen én de staat van je boot.

Bekijk onze tips

Vaar over het Wad naar Texel

Op naar de Wadden! De tocht naar Texel is minstens zo mooi als het eiland zelf. Maar hoe is de stroming op zee? En wat doet de wind?

Plan je boottocht

Zeeland verkennen met je boot

Niet alleen Friesland, ook Zeeland is een prachtige watersportprovincie. Maak een dagtocht en ontdek de natuur, havens en stadjes.

Bekijk twee dagtochten

Voor het eerst het IJsselmeer op

Het IJsselmeer is een binnenmeer, maar kan zich gedragen als een wilde zee. Kies daarom een rustige dag en bereid je goed voor.

Bekijk onze tips

Een boot kopen in vier stappen

Hoe mooi kan het zijn: je gaat je eigen boot kopen! Het kopen van een boot kent natuurlijk wel wat aandachtspunten. Lees waarop je écht moet letten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zo koop je een boot in 4 stappen

Tips voor bootverzekering vergelijken

Start vaarseizoen; ben jij er klaar voor

We mogen weer! Het kriebelt om op pad te gaan. Maar hoe bereid je je route voor? En is je boot wel goed onderhouden? Bekijk onze tips voor een onvergetelijk vaarseizoen.

Bekijk tips voor het vaarseizoen

Mooie vaarroutes in Nederland

Nederland barst van de mooie vaarroutes. Heb je een boot of sloep en wil je een mooie nieuwe tocht maken? Maak hier kennis met de mooiste vaarroutes van Nederland.

Leuke vaarroutes in Nederland

Tips voor een zorgeloze zeilvakantie

De zon schijnt en er staat een lekker briesje. De boot is volgepakt en iedereen heeft er zin in. Met deze tips van de watersporters van Nationale-Nederlanden voorkom je dat je vakantie in het water valt bij pech of een ongeluk. En als er dan toch iets gebeurt, helpt het om een verzekeraar te hebben die met je meedenkt.