Ga direct naar inhoud

Bootverzekering

 • Snel en professioneel herstel van uw boot
 • Uitgebreide inboedeldekking bij volledig casco
 • No-claimkorting tot wel 35%
 • Verhuur tussen particulieren mee te verzekeren
 • Vervangend vervoer meeverzekerd

Bereken uw premie

Sluit direct af

Goed verzekerd het water op

De Bootverzekering van Nationale-Nederlanden is voor iedereen die met een gerust hart het water op wil. Of dat nu met een motorboot, jacht, sloep of zeilboot is. U kiest zelf de dekking die bij u past.

Bootverzekering afsluiten

U kunt deze verzekering zelf afsluiten of via uw verzekeringsadviseur.

Bereken uw premie

Meer over onafhankelijk advies

Welke boot kan ik verzekeren?

De Bootverzekering geldt voor:

 • Zeilboten
 • Motorboten en sloepen
 • Jachten

Wij verzekeren boten voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Particuliere verhuur via deel-platformen kunt u ook meeverzekeren.

Zelf uw dekking kiezen

Bij onze Bootverzekering kiest u uit drie verschillende dekkingen: Aansprakelijkheid, Beperkt casco of Volledig casco.

U kunt de dekkingen uitbreiden met aanvullende dekkingen: Rechtsbijstand, Ongevallen en Particuliere verhuur. Verder kiest u uw eigen risico en vaargebied.

Korting op beveiligingsproducten

Als verzekeraar vinden wij het belangrijk dat uw boot goed is beveiligd. Daarom ontvangt u tot wel 10% korting op veiligheidsproducten.

Na schade snel weer het water op!

Met uw Bootverzekering van Nationale-Nederlanden bent u verzekerd van snelle service en deskundige reparatie als u gebruik maakt van een bij ons aangesloten schadeherstelbedrijf.


Afsluiten of meer informatie?

Schade melden

Of neem contact op met uw verzekeringsadviseur.

Dekking

Bij de Bootverzekering van Nationale Nederlanden kiest u de dekking die bij u past. Zo bepaalt u zelf wat voor u de beste bootverzekering is. U kunt kiezen uit drie basisdekkingen: Aansprakelijkheid, Beperkt casco, Volledig casco.

U kunt uw verzekering uitbreiden met een aanvullende dekking:

 • Rechtsbijstanddekking 
 • Ongevallendekking
 • Dekking verhuur tussen particulieren

Vaart u alleen binnen Nederland, of wilt u juist de wereld rond zeilen? Pas hier dan uw dekkingsgebied op aan. Verder kunt u ook uw eigen risico bepalen. Een hoger eigen risico geeft een hogere korting op uw premie.

Dekkingsoverzicht

In het onderstaande dekkingsoverzicht ziet u waartegen u zich kunt verzekeren.

Aansprake­lijkheid Beperkt Casco * Volledig Casco *
Schade aan derden € 5.000.000,-
Opruimings- en bergingskosten
Bereddingskosten
Bijboot (indien meeverzekerd)
Uitbreiding mogelijk met een aanvullende ongevallen en/of rechtsbijstanddekking
3 jaar aanschafwaarde
Geen aftrek nieuw voor oud (bij gedekte evenement)
Brand, explosie, bliksem, storm en inductie na blikseminslag
Diefstal & inbraak
Nautische apparatuur en gereedschappen voor particulier gebruik aan boord
Keuze uit € 0,-, € 250,- of € 500,- eigen risico. Is het vaartuig meer waard dan € 100.000,-, dan is een hoger eigen risico mogelijk
Aanvaring (schade aan eigen boot)
Vandalisme
Lekvaren (rubberen boot)
Verduistering en joyvaren
Schade door vorst ontstaan door bevriezing. Schade aan uw boot door vorst vergoeden wij alleen als u uw motor en boot voldoende winterklaar heeft gemaakt.
Ieder ander van buiten komen onheil
Blaasvorming in het polyester. Wij vergoeden de osmoseschade alleen als de schade binnen tien jaar na de eerste tewaterlating van de boot zichtbaar wordt.
Eigen gebrek voortstuwingsinstallatie en generatoren. Het eigen gebrek zelf is ook verzekerd. Deze dekking geldt alleen voor installaties en generatoren jonger dan 20 jaar.
Eigen gebrek van het vaartuig. Het eigen gebrek zelf is ook verzekerd.
Transport van het vaartuig over de weg of over het water

Uw vaartuig is op Volledig Casco ook verzekerd als deze door één van de gedekte oorzaken zinkt, bijvoorbeeld brand of een aanvaring.

* Deze dekking kan alleen worden afgesloten in combinatie met de dekking Aansprakelijkheid

Verzekering sloep of open zeilboot

Wilt u een sloep of open zeilboot verzekeren met Beperkt casco of Volledig casco? Dan bent u tijdens het vaarseizoen (van 1 maart tot 1 november) ook nog verzekerd tegen schade aan of verlies van:

 • Regenkleding
 • Eten en drinken
 • Koelbox
 • Thermoskan
 • Bestek
 • Servies

Kies voor extra zekerheid uit aanvullende dekkingen

 • Rechtsbijstanddekking
 • Ongevallendekking
 • Dekking verhuur tussen particulieren

Rechtsbijstand

U kunt uw bootverzekering uitbreiden met een rechtsbijstanddekking. Hiermee bent u verzekerd van een verhaalservice bij schade. De rechtsbijstanddekking ondersteunt u bovendien bij geschillen over bijvoorbeeld garantie of onderhoud. En is er sprake van vervolging door een strafbaar feit dat te maken heeft met uw vaartuig? Ook dan kunt u rekenen op rechtsbijstand. De maximum vergoeding is € 25.000. Direct na afsluiten bent u verzekerd. Er is geen wachttijd.

U krijgt hulp bij conflicten Verzekeringsgebied Extern kostenmaximum Minimum belang
Over schade en persoonlijk letsel die zijn ontstaan tijdens deelname met de verzekerde boot aan het waterverkeer. Deze dekking kan alleen worden afgesloten in combinatie met de dekking aan het waterverkeer. Zoals dat geldt voor de Bootverzekering (vaargebied). € 25.000,- n.v.t.
Over strafrechtelijke vervolging en bij verkeersboetes. Zoals dat geldt voor de Bootverzekering (vaargebied). € 25.000,- n.v.t.
Over reparatie, onderhoud of verzekering van de verzekerde boot of boottrailer. Europa en de landen rondom de Middellandse Zee. € 25.000,- € 175,-
Die rechtstreeks verband houden met een sleep- of vervoersovereenkomst. Europa en de landen rondom de Middellandse Zee. € 25.000,- € 175,-
Over koop of verkoop van de verzekerde boot of een voor deze boot bestemde boottrailer. Nederland € 25.000,- € 175,-
Die rechtstreeks verband houden met een vaste ligplaats/aanlegsteiger of winterberging van de verzekerde boot. Nederland € 25.000,- € 175,-

Ongevallen

Of breid uw bootverzekering uit met een ongevallendekking. Raakt iemand door een ongeval op uw boot blijvend invalide? Of overlijdt iemand aan boord door een ongeval? Dan verzekert u zich met de ongevallendekking van een bepaalde vergoeding. De hoogte daarvan is afhankelijk van de variant die u kiest.

Overlijden Blijvende invaliditeit Maximale vergoeding per gebeurtenis
Variant 1 € 10.000,- € 25.000,- € 100.000,-
Variant 2 € 15.000,- € 50.000,- € 200.000,-
Variant 3 € 25.000,- € 75.000,- € 350.000,-

Particuliere verhuur

Wilt u uw boot verhuren aan particulieren? Kies dan voor de dekking verhuur tussen particulieren van onze Volledig casco bootverzekering. Ook is de aansprakelijkheid van de verhuurder naar de huurder meeverzekerd. De verhuur loopt via geselecteerde verhuurplatformen.

Als u uw boot verhuurt, geldt het volgende:

 • Uw boot is alleen verzekerd als er een huurcontract gesloten is. Dit huurcontract moet opgesteld zijn door een online deelplatform.
 • Voor aanvang van de verhuur moet u samen met de huurder een checklist over uw boot invullen, inclusief een ID-check van de huurder.
 • Uw boot mag maximaal 60 dagen per jaar verhuurd worden, waarvan maximaal 30 dagen aaneengesloten.
 • U bent niet verzekerd voor schade die veroorzaakt is op het moment dat de huurder uw boot heeft uitgeleend, onderverhuurd en/of doorverhuurd.
 • Schade door transport over de weg door de huurder is niet verzekerd.
 • Is de dekking Ongevallen meeverzekerd? Dan geldt deze dekking niet tijdens verhuur.
 • Is de dekking Rechtsbijstand meeverzekerd? Dan geldt deze dekking niet tijdens verhuur.
 • De inboedel van de huurder is niet verzekerd.
 • Het verzekerde vaargebied is Nederland + 20 zeemijlen uit de Nederlandse kust.
 • Bij schade geldt het eigen risico zoals vermeld op uw polisblad, behalve als dit eigen risico lager is dan € 250,-. Dan geldt er een eigen risico van € 250,- per gebeurtenis.
 • Huurderving is niet verzekerd.
Vaargebied

Kies het vaargebied dat bij uw past

Hebt u een klein sloepje waarmee u alleen bij u in de buurt vaart? Of zeilt u ’s zomers door heel Europa? Dan kiest u het dekkingsgebied dat daarbij past. Zo hebt u onderweg altijd de juiste dekking tegen schade. De keuze voor een dekkingsgebied heeft invloed op de premie die u betaalt.

Nederland

Nederlandse binnenwateren en op zee tot 20 zeemijlen uit de Nederlandse kust. Met uitzondering van de gemeenten Saba, Bonaire en Sint Eustatius (Statia).

Europa

Alle Europese binnenwateren en op zee tot 20 zeemijlen uit de kust van het vaste land van de Europese landen. Met uitzondering van de Zwarte zee.

Middellandse Zee

De Middellandse Tyrreense, Adriatische en Ionische zee. Met uitzondering van een zone van 15 zeemijlen uit de kust van Algerije.

Het vaargebied wordt als volgt begrensd:
- in het zuiden door 36 graden noorderbreedte
- in het westen door 5 graden westerlengte
- in het oosten door 20 graden oosterlengte

Zeedekking

De Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Oostzee, als volgt begrensd:
- in het noorden door 60 graden noorderbreedte
- in het oosten door 20 graden oosterlengte
- in het zuiden door 45 graden noorderbreedte
- in het westen door 12 graden westerlengte

Schadeherstelnetwerk

Snel weer het water op na schade

Moet u helaas een schade melden? Dan kunt u met de bootverzekering van Nationale Nederlanden 24 uur per dag rekenen op het Schadeherstelnetwerk. De watersportherstelbedrijven binnen dit landelijke netwerk zijn door ons geselecteerd vanwege hun kwaliteit en service.

Twee jaar garantie op de bootreparatie

Omdat schade aan uw boot al vervelend genoeg is, regelt Nationale Nederlanden voor u de afhandeling. De herstelbedrijven binnen het Schadeherstelnetwerk repareren snel en vakkundig. Hier komt geen schade expert aan te pas. Kunt u uw boot niet zelf naar het herstelbedrijf brengen? Dan komt de hersteller naar u toe.

Na de bootreparatie krijgt u twee jaar garantie en regelt Nationale Nederlanden de financiële afwikkeling direct met de hersteller. U hoeft dus niets voor te schieten. U betaalt alleen het eventuele eigen risico aan de hersteller.

Welke bedrijven zitten er in het Schadeherstelnetwerk?

Bekijk de overzichtskaart om te zien welke watersportherstelbedrijven er in het Schadeherstelnetwerk zitten.

Veilig varen

Goed voorbereid het water op? Download de KNRM Helpt app

De (gratis) app KNRM helpt, biedt u een hulpmiddel bij een goede voorbereiding van uw vaartochten. De app vereenvoudigt het gebruik van weer- en waterinformatie en het maken van een vaarplan voorafgaande aan vaartochten. Met actuele nautische kaarten kunt u uw vaartocht volgen en in een logboek bewaren. Met de app kunt u ook direct assistentie vragen bij pech- of noodgevallen. Omdat de gegevens van uw boot bij registratie van de app worden vastgelegd, weet de KNRM in geval van nood of pech direct uw positie, het aantal opvarenden en eventuele thuisblijvers. In de app kunt u ook uw verzekeringsgegevens invoeren. De bedrijven uit het Schadeherstelnetwerk zijn in de app opgenomen, zodat de KNRM u, indien mogelijk, direct naar de juiste hersteller kan slepen.

Download de gratis KNRM Helpt app in de App Store of met Google Play.

Download de app in de App Store

Download de app in Google Play

Korting op beveiligingsproducten

Als verzekeraar vinden wij het belangrijk dat uw boot goed is beveiligd. Daarom ontvangt u tot wel 10% korting op veiligheidsproducten. U heeft hiervoor uw contract- en/of relatienummer nodig. U vindt dit nummer op uw factuur. Ook kunt u gebruikmaken van de servicedesk van Watersportbeveiliging zodat u in contact komt met de juiste expert voor uw vraag. Meer informatie vindt u op de website van Watersportbeveiliging.

Uw premie

Wat kost de bootverzekering?

Met de bootverzekering van Nationale Nederlanden krijgt u voor een eerlijke premie een uitstekende dekking. Moet u een schade melden? Dan bent u zeker van een goede en snelle afhandeling.

Hoeveel premie u voor uw bootverzekering betaald, hangt onder andere af van de volgende kenmerken:

 • De snelheid van uw boot
 • De gekozen dekking (en eventuele aanvullende dekking)
 • Het eigen risico
 • Het dekkingsgebied
 • De no-claim korting

Eigen risico

Bij schade aan anderen (aansprakelijkheid) geldt geen eigen risico. Bij schade aan uw eigen boot (Beperkt Casco en Volledig Casco) is het eigen risico standaard € 100. U kunt dit eigen risico aanpassen. Hierbij geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe hoger uw premiekorting. U kunt kiezen uit:

 • Geen eigen risico
 • Eigen risico van € 250
 • Eigen risico van € 500
 • Bij boten die meer waard zijn dan € 100.000 is een hoger eigen risico mogelijk

Hebt u direct voor het jaar van de schadegebeurtenis meerdere jaren achter elkaar geen schade gehad? Dan is voor elk schadevrij gevaren jaar het eigen risico 20% lager. Het eigen risico blijft minimaal € 100 en kan maximaal € 1.250 lager worden.

No-claim korting

De no-claim korting die u krijgt heeft grote invloed op de premie voor uw bootverzekering. De maximale no-claim korting hangt af van uw schadevrije jaren en is 35%.

Schadevrije jaren

Dient u een jaar lang geen schadeclaim in? Dan spreken we van een schadevrij jaar. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger uw no-claim korting. Sluit de verzekering direct aan op een eerdere verzekering? Dan neemt u het aantal schadevrije jaren mee.

Aantal schadevrije jaren No-claim korting Na een schade Na twee schades
1 10% 0% 0%
2 15% 0% 0%
3 20% 10% 0%
4 25% 15% 0%
5 30% 20% 0%
6 of meer 35% 25% 0%

Bent u benieuwd wat de bootverzekering u zou kosten? Bereken dan uw premie. Als u dat wilt, kunt u met deze berekening meteen online uw verzekering afsluiten.

Bereken uw premie

Wilt u advies over de bootverzekering en welke dekking het beste bij u past? Ga dan naar uw verzekeringsadviseur.

Meer over onafhankelijk advies

uniqueid