Zeeland verkennen met je boot

Niet alleen Friesland staat bekend als dé watersportprovincie van Nederland. Aan het andere uiteinde van Nederland is het minstens zo mooi. Om in Zeeland te komen vanuit het Noorden kun je de staande mastroute volgen. Die is goed beschreven in het boek Met staande mast door Nederland. Hierin vind je alle belangrijke tips en aanwijzingen die de tocht naar het zuiden vergemakkelijken. Kom je aan in Zeeland, dan begint het genieten echt.

Deltagebied

Het deltagebied van Zeeland omvat alle aspecten van varen: traag stromend zoetwater, stilstaand zoutwater, ruim en soms getemd getijdenwater en als je wilt een stuk Noordzee. Daarbij passeer je bruggen en sluizen, vaar je door natuurgebieden, is de kans groot dat je zeehonden en bruinvissen tegenkomt en heb je tijd genoeg om mooie oude stadjes te bezoeken. Het getij is slechts op een deel van de route leidend; er zijn ook dagen dat je helemaal geen rekening hoeft te houden met stroming. Mooi is bovendien dat, mocht het weer omslaan, er in dit deltagebied vele plekken zijn waar je prima kunt ankeren in de nabijheid van een beschutte haven.

Dagtochten

Over varen in Zeeland is veel geschreven. Terecht, want het is een groot vaargebied waar enorm veel te beleven is. Eén van de meest recente, compacte en inspirerende boekjes is de Zeilen Vaargids Nederland. Daarin vind je een hele serie dagtochten die jou langs alle moois van deze provincie leidt. De meeste hebben een afstand van 15 tot 20 mijl. Je bent lekker lang aan het varen, maar hebt ook tijd genoeg om al het moois op de wal te bewonderen. We nemen je mee op twee dagtochten: Van het Grevelingenmeer naar Zierikzee en van Zierikzee naar Veere.

Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is aan de westkant afgesloten door de Brouwersdam en voorzien van een aantal eilanden waaraan je voor de nacht kunt afmeren. Een heerlijk meer ook voor zeilers om een aantal slagen op te maken. Zeker aan de zuidoever vind je mooie plaatsen, rijkelijk voorzien van horeca waar je prima de lokale specialiteit kunt eten: vis.

Op het Grevelingenmeer, vlak voor de Grevelingensluis bij Bruinisse, liggen twee prachtige eilandjes met leuke aanlegplaatsen. Vooral in het voor- en najaar lig je hier vaak alleen en heb je het gevoel dat de wereld van jou is. Vanaf die eilanden kun je een mooie dagtocht maken naar Zierikzee.

Zeelandbrug en Zierikzee

Na de Grevelingensluis ga je stuurboord uit. Je komt als eerste op het relatief smalle Zijpe en Mastgat. Let wel op grote scheepvaart, die heb je hier veel. Na het Mastgat draai je meer naar het westen, de Keeten op. In de verte zie je de Zeelandbrug al voor je opdoemen. Deze gaat één keer per uur open en wordt op afstand bediend. Vaak zien de camera’s je wel, maar als er geen andere boten liggen te wachten kun je de brug beter oproepen via de marifoon (kanaal 18) om er zeker van te zijn dat hij ook draait op het moment dat dat zou moeten. Het draaibare gedeelte van de brug zit aan de noordzijde.

Vlak na de Zeelandbrug ligt Zierikzee en je kunt het twee kilometer lange havenkanaal invaren om in één van de havens af te meren. Ben je in Zierikzee, beklim dan zeker de Sint-Lievensmonstertoren (Dikke Toren) met 250 treden voor een panoramisch uitzicht over de stad en ommelanden. Het Stadhuismuseum en het Cameramuseum zijn zeker ook een bezoek waard. Bruinvissen spotten kan op de punt van de haven waar ook een geluidspaal staat om te horen of ze in de buurt zijn.

100 zeehonden

Sommige ervaren Zeelandgangers hebben jarenlang gezocht naar zeehonden. Tijdens de tocht van Zierikzee naar Veere zou je er zo aan voorbij varen, maar weet dat de zeehonden in de buurt zijn. Vaar de Witte Tonnen Vlije eens in en waar het Engels Vaarwater overgaat in het Brabants Vaarwater, daar op die kruising, daar wonen de zeehonden. Je ruikt ze eerder dan je ze ziet. Er liggen er wel 100! Bij de Zandkreek liggen er sinds kort soms ook een aantal op de plaat.

Vaar vanaf de Zandkreek verder en ga door de Zandkreeksluis. Je bent nu op het Veerse Meer dat je slingerend naar Veere leidt. Kijk om je heen en geniet van de omgeving. Het is hier prachtig. De invaart van Veere brengt je meteen terug naar lang vervlogen tijden. Je kunt afmeren aan de kade met uitzicht op eeuwenoude gevels.

Het ruime sop

Je zou bijna vergeten dat Zeeland ook ruim en soms ruig water heeft. De Oosterschelde en Westerschelde zijn zeker te bestempelen als ruim water. De Oosterschelde ligt achter de Oosterscheldekering, maar daar stroomt het water gewoon doorheen. Houd ook hier dus rekening met stroming en getij. De Westerschelde heeft een open verbinding met de Noordzee en hier is het druk met grote tankers die snel varen. Toch is ook dit ruime sop een mooie onderdeel van Zeeland. Veel zeilers halen hier hun hart op, omdat je lange tochten kunt maken. Het is uitdagend water vanwege stroom, ondieptes en golfslag bij stevige westenwind.

Vanaf Veere kun je over het Kanaal door Walcheren, langs Middelburg, in Vlissingen uitkomen. De Westerschelde ligt hier voor je open. De leukste haven van Vlissingen vinden velen de Michiel de Ruijterhaven. Vanuit die haven is alles op loopafstand: restaurants, de boulevard en het historische centrum. Durf je het aan, ga dan de volgende dag de Noordzee op. Bijzonder water, zeker voor de deur van Zeeland. Verdiep je in dit water voordat je buitenom naar de doorgang door de Haringvlietdam vaart of koers kiest naar het zuiden om te eindigen in het Belgische Oostende.

Goed voorbereid het water op? Download de KNRM Helpt app

De app van de KNRM is een hulpmiddel voor een goede voorbereiding van je vaartochten.

  • Bekijk alle weer- en waterinformatie en maak makkelijk een vaarplan.
  • Met actuele nautische kaarten kun je je vaartocht volgen en in een logboek bewaren.
  • Bij pech- of noodgevallen vraag je via de app assistentie. De KNRM weet dan direct je positie.

Download de app in de App Store

Download de app in Google Play

Meer artikelen