Ga direct naar inhoud

Zorgverzekering en reisverzekering: wat is het verschil?

Op vakantie naar het buitenland? Dan is het slim om je verzekeringen onder de loep te nemen. Sommige zorgkosten worden namelijk vergoed uit je zorgverzekering. Andere kosten vallen weer onder de reisverzekering. Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen. Zo voorkom je onverwacht hoge kosten.

Zorgverzekering: deze kosten krijg je vergoed

Vanuit de basisverzekering ben je in het buitenland verzekerd tot het tarief dat in Nederland geldt. In sommige landen, zoals Zwitserland, Spanje en Turkije, zijn de kosten vaak hoger dan in Nederland. Dit betekent dat je basisverzekering dan niet alle zorgkosten vergoedt. Wil je voorkomen dat je voor hoge kosten komt te staan als je spoedeisende hulp nodig hebt? Dan kun je je hiervoor verzekeren. Dit kan op twee manieren:

  • Heb je een aanvullende verzekering bij Zorg Vrij of Zorg Voordelig van Nationale-Nederlanden? Dan krijg je de zorgkosten in het buitenland volledig vergoed.
  • Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Dan kun je een Doorlopende Reisverzekering afsluiten met de module Medische kosten & Ongevallen. Ook dan krijg je een volledige vergoeding van de kosten.

Reisverzekering: deze kosten krijg je vergoed

Met de Doorlopende Reisverzekering van Nationale-Nederlanden krijg je 24/7 persoonlijke hulpverlening via de NN Alarmcentrale. Bekijk hieronder welke kosten je vergoed krijgt:

  • Kosten om naar huis te gaan. Bijvoorbeeld omdat je door ziekte niet meer zelf kunt rijden.
  • Kosten omdat je door ziekte of een ongeluk langer op vakantie moet blijven.
  • Kosten als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt en naar huis moet bellen.

Natuurlijk ben je vanuit je reisverzekering ook verzekerd voor vergoedingen die niet met zorg te maken hebben. Bijvoorbeeld verlies, diefstal of schade aan je bagage. Of schade aan je vakantieverblijf.

Kosten die je zorgverzekering niet vergoedt

De extra module Medische kosten & Ongevallen vergoedt de noodzakelijke medische kosten die je in het buitenland maakt en die je zorgverzekering niet vergoedt. De module sluit je makkelijk af bij de Doorlopende Reisverzekering. Je kunt de verzekering naar wens samenstellen.

Doorlopende Reisverzekering iets voor jou?

Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Dan kun je de Doorlopende Reisverzekering afsluiten met de module Medische kosten & Ongevallen. Hiermee zijn je medische kosten gedekt als deze kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland.

  • Kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd
  • Bagage is standaard meeverzekerd
  • Ook tijdens een dagje buitenland verzekerd

Bereken je premie

Kosten voor spoedeisende zorg gemaakt in het buitenland?

Zo werkt het met de zorgverzekering
Als je plotselinge zorgkosten in het buitenland hebt gemaakt stuur je de rekening naar je zorgverzekeraar. Het grootste deel van de spoedeisende zorg in het buitenland krijg je namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je verzekerd bij Nationale-Nederlanden? Dan is dat heel eenvoudig. Het gaat namelijk precies hetzelfde als bij een Nederlandse zorgrekening. Je regelt het online in een paar klikken via Mijn NN Zorgverzekering of de NN App.
Zo werkt het met de reisverzekering

Blijft er nog een gedeelte van de zorgkosten over? Dan kun je deze met de toelichting van je zorgverzekeraar declareren bij je reisverzekering. Deze kijkt vervolgens welke kosten je alsnog vergoed krijgt. Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Dan is het belangrijk dat je de module Medische kosten & Ongevallen bij je reisverzekering hebt. Je krijgt dan een volledige vergoeding van de zorgkosten. Lopen je zorgverzekering en reisverzekering bij dezelfde verzekeraar? Dan is het nog simpeler: stuur gewoon je rekeningen in via een zorg- of reisdeclaratie. En geef daarbij gelijk de polisnummers van beide verzekeringen op.

Let op!

Ben je verzekerd bij Nationale-Nederlanden en wil je precies weten wat er vergoed wordt vanuit jouw Doorlopende Reisverzekering? In de polisvoorwaarden vind je het volledige overzicht. Deze vind je in mijn.nn.


Wil je meer weten?

Koffer inpakken: tips voor minder inpakstress

Heb je eindelijk alles ingepakt, past je koffer niet meer dicht. En waar had je ook alweer je paspoort gelaten? We delen 7 tips om ontspannen én slim in te pakken.

Ontspannen je koffer inpakken

Vakantiechecklist: goed voorbereid op vakantie

Heb je genoeg contact geld op zak? En zijn je verzekeringen in orde? Waar je ook heen gaat, een goede voorbereiding draagt bij aan een onbezorgde vakantie.

Bekijk de vakantiechecklist

Gezond leven, kun je leren

Een gezonde leefstijl is voor iedereen een goed idee. Maar hoe pas je dat in je leven toe? Deze zeven eigenschappen helpen jou op weg naar een gezonde leefstijl.

Eigenschappen voor een gezonde leefstijl