Ga direct naar inhoud

Fysiotherapie en oefentherapie vanaf 18 jaar

De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding. De oefentherapeut behandelt en voorkomt klachten die ontstaan door een verkeerde houding of verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld door een bepaalde afwijking of ziekte.

Wat krijg je vergoed in 2021?

Via de basisverzekering krijg je een vergoeding van 12 behandelingen bij artrose in de heup en knie. Je overlegt samen met je therapeut hoeveel behandelingen nodig zijn. Is er een operatie aan je knie of heup gepland? Dan krijg je alleen een vergoeding uit de aanvullende verzekering. Bij etalagebenen stadium 2 krijg je een vergoeding van 37 behandelingen. Bij COPD krijg je een vergoeding voor oefentherapie als je COPD met Gold stadium 2 of hoger hebt. Het aantal behandelingen dat je krijgt hangt af van de GOLD-classificatie. Uw therapeut bepaalt aan de hand van een vragenlijst en het aantal longaanvallen van de afgelopen 12 maanden in welke klasse je valt.

 • Klasse A: 5 behandelingen in jaar 1 (12 maanden)
 • Klasse B1: 27 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 3 behandelingen per jaar vanaf jaar 2
 • Klasse B2, C en D: 70 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 52 behandelingen vanaf jaar 2

Daarnaast krijg je een vergoeding vanaf de 21e behandeling als jouw aandoening voorkomt op de lijst met aandoeningen die door de overheid is vastgesteld. Deze vergoeding is per indicatie. De eerste twintig behandelingen kun je eventueel via je aanvullende verzekering vergoed krijgen. Komt je aandoening niet voor op de lijst met aandoeningen van de overheid? Dan kun je behandelingen vergoed krijgen uit jouw aanvullende verzekering.

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering 100% (vanaf de 21e behandeling, én als je aandoening voorkomt op de lijst met aandoeningen zoals hierboven vermeld)
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Alle aanvullende verzekeringen: wij vergoeden de kosten van een gecontracteerde therapeut volledig. Gaat u naar een niet-gecontracteerde therapeut, dan vergoeden wij de maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Is de nota lager dan dit tarief? Dan vergoeden we 75% van de nota.
Start 6 behandelingen; screening 100%
Extra 9 behandelingen; screening 100%
Compleet 24 behandelingen; screening 100%
Comfort 36 behandelingen; screening 100% *
Top 50 behandelingen; screening 100% *
Combi 12 behandelingen

* Let op: Deze verzekering kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan geldt bovenstaande vergoeding.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2021 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van je zorg of van jouw hulpmiddel betaal je eerst zelf via het verplicht eigen risico. Heb je in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoef je het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Je basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? 
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. Je betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat je bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet je hoeveel er nog over is van jouw eigen risico? 
In Mijn NN Zorgverzekering regel je online al je verzekeringszaken. Daar zie je ook de stand van jouw eigen risico.

Waar kun je terecht?

Je kiest zelf jouw zorgverlener. Vind een zorgverlener bij jou in de buurt. Je kunt je selectie verfijnen op: fysiotherapeut, manueel therapeut, oedeemtherapeut, huidtherapeut, oefentherapeut Cesar of Mensendieck.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kies je voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Kies je voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener), dan

 • Heeft dit bij de basisverzekering geen gevolgen voor wat je vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
 • Vergoeden wij uit de aanvullende verzekering maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Is de nota lager dan dit tarief? Dan vergoeden we 75% van de nota.

Wat je verder moet weten

 • Shockwavetherapie wordt niet vergoed. Soms zet een fysiotherapeut Shockwave in als onderdeel van een behandeling fysiotherapie. Voor zo'n behandeling met Shockwave, vergoeden wij alleen het bedrag dat je normaal ook vergoed zou krijgen voor fysiotherapie zonder Shockwave. Als er apart kosten voor het onderdeel Shockwave in rekening worden gebracht, betaal je die zelf.
 • Je kunt in principe zonder verwijzing naar de fysiotherapeut of oefentherapeut. Heb je toch een verwijzing nodig, dan zal de fysiotherapeut of oefentherapeut je hierop wijzen. Je hebt een verwijzing nodig van jouw huisarts of medisch specialist indien de fysio- of oefentherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Jouw behandeling moet binnen 3 maanden na afgifte van de verwijzing starten, anders is de verwijzing niet meer geldig.
 • Je hebt meestal ook geen akkoordverklaring van ons nodig. Ga je naar een fysiotherapeut waar wij geen afspraken mee hebben gemaakt en krijg je een vergoeding uit de basisverzekering? Dan heb je wel een akkoordverklaring nodig. Wij hebben hiervoor de volgende gegevens nodig: de verwijzing met daarbij de startdatum van de therapie, de AGB code van de praktijk en de gewenste diagnosecode. Jouw therapeut kan je deze gegevens geven. Heb je alle gegevens? Dan stuur je dit naar:
 • Nationale-Nederlanden 
  Postbus 4016 
  5004 JA Tilburg
 • Je kunt voor de akkoordverklaring ook gebruikmaken van het aanvraagformulier fysiotherapie/oefentherapie.

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?