Fysiotherapie en oefentherapie bij COPD

Fysiotherapie voor patiënten met COPD helpt bij het behoud of verbeteren van het fysieke vermogen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven en kan het risico op een longaanval (met eventuele ziekenhuisopname) verminderen.

2024

Vergoeding fysiotherapie bij COPD in 2024

Bij COPD krijg je een vergoeding voor fysiotherapie als je COPD met Gold stadium 2 of hoger hebt. Het aantal behandelingen dat je krijgt hangt af van de GOLD-classificatie. Je therapeut bepaalt met een vragenlijst en het aantal longaanvallen van de afgelopen 12 maanden in welke klasse je valt. De fysiotherapeut moet aangesloten zijn bij het Chronisch ZorgNet. Je vindt de aangesloten fysiotherapeuten via de Zorgvergelijker.

 • Klasse A: 5 behandelingen in jaar 1 (12 maanden)
 • Klasse B1: 27 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 3 behandelingen per jaar vanaf jaar 2
 • Klasse B2, C en D: 70 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 52 behandelingen vanaf jaar 2

Heb je meer behandelingen nodig? En heb je een aanvullende verzekering, die behandelingen voor fysiotherapie vergoed? Dan krijg je ná het gebruik van de behandelingen uit de de GOLD-classificatie, ook de behandelingen uit de aanvullende verzekering vergoed.

Wat vergoedt je basisverzekering?

De vergoeding hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met jouw zorgverlener. Bekijk hieronder hoeveel je vergoed krijgt vanuit je basisverzekering:

Vergoeding fysio- en oefentherapie bij COPD Zorg Vrij (combinatiepolis) Zorg Voordelig (naturapolis)
Zorgverlener met contract 100% 100%
Zorgverlener zonder contract Max. 75% van de rekening en nooit meer dan het maximumtarief Max. 70% van de rekening en nooit meer dan het maximumtarief

Wat vergoedt je aanvullende verzekering?

Klik hieronder je basisverzekering aan. Bekijk daarna hoeveel je vergoed krijgt vanuit je aanvullende verzekering:

Zorg Vrij (combinatiepolis)
Aanvullende verzekering Vergoeding
Alle aanvullende verzekeringen Wij vergoeden de kosten van een gecontracteerde therapeut volledig. Ga je naar een niet-gecontracteerde therapeut? Dan geldt een beperkte vergoeding en betaal je een deel van de rekening zelf. Je krijgt 75% van de rekening vergoed, maar niet meer dan het maximumtarief.
Instap** 5 behandelingen per jaar
Start** 6 behandelingen per jaar
Extra** 9 behandelingen per jaar
Compleet** 24 behandelingen per jaar
Jij & Compact 6 behandelingen per jaar
Jij & Gemak 12 behandelingen per jaar
Jij & Vitaal 10 behandelingen per jaar
Comfort* 36 behandelingen per jaar
Top* 50 behandelingen per jaar

* Let op: Deze verzekering kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan geldt bovenstaande vergoeding.

** Heb je recht op collectiviteitskorting? Dan krijg je misschien uitgebreidere dekkingen. Zoek hier je collectiviteit op.

Zorg Voordelig (naturapolis)
Aanvullende verzekering Vergoeding
Alle aanvullende verzekeringen Wij vergoeden de kosten van een gecontracteerde therapeut volledig. Ga je naar een niet-gecontracteerde therapeut? Dan geldt een beperkte vergoeding en betaal je een deel van de rekening zelf. Je krijgt 70% van de rekening vergoed, maar niet meer dan het maximumtarief.
Zorg Basis Geen vergoeding
Zorg Zeker 4 behandelingen per jaar
Zorg Zeker Plus 8 behandelingen per jaar
Zorg Zeker & Tand 6 behandelingen per jaar

Heb ik een eigen bijdrage?

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Lees meer over de eigen bijdrage.

Heb ik een eigen risico?

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. In Mijn NN Zorgverzekering zie je de stand van jouw eigen risico. Lees meer over het verplichte en vrijwillige eigen risico.

Waar kun je terecht?

Je kunt terecht bij een therapeut waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Vind een therapeut bij jou in de buurt via de Zorgvergelijker. Je kunt je selectie verfijnen op: fysiotherapeut.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en de tarieven. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je altijd 100% vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van je basisverzekering. Lees meer over niet-gecontracteerde zorg.

Wat moet je weten over de nieuwe regels rondom fysiotherapie bij COPD?

 • Vanaf 2024 vergoeden wij fysiotherapie bij COPD namelijk alleen volledig bij fysiotherapeuten waar we een contract mee hebben én die zijn aangesloten bij het landelijk netwerk Chronisch ZorgNet. Deze therapeuten zetten zich extra in voor de behandeling van COPD. Ze hebben bijvoorbeeld een extra opleiding gevolgd en ze werken nauw samen met andere zorgverleners.
 • Deze nieuwe regels voor de keuze van je fysiotherapeut gelden zowel voor behandelingen die vergoed worden vanuit de basisverzekering, als de aanvullende verzekering.
 • Kies je er vanaf 2024 voor om naar een fysiotherapeut te gaan die niet is aangesloten bij Chronisch ZorgNet? Dan ontvang je mogelijk een lagere vergoeding uit de basisverzekering en een lagere vergoeding uit de aanvullende verzekering. Bij deze therapeuten kunnen we niet goed bepalen of de behandelingen aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Wat de vergoeding wordt, is afhankelijk van de basisverzekering die je hebt gekozen.
 • Let op! Voor klanten die al onder behandeling zijn van een fysiotherapeut voor COPD geldt een overgangsregeling in 2024. Check de regeling hieronder.

Wat houdt de overgangsregeling in 2024 in?

 • Word je al behandeld voor COPD door een fysiotherapeut die geen contract met ons heeft én die niet is aangesloten bij Chronisch ZorgNet? Dan geldt er voor jou een overgangsregeling in 2024. Nationale-Nederlanden blijft de behandeling bij jouw huidige therapeut in 2024 vergoeden tot het moment dat je bent overgestapt naar een fysiotherapeut waar wij wél een contract mee hebben. En die is aangesloten bij Chronisch ZorgNet.
 • Vanaf 2025 stopt deze overgangsregeling.

Wat moet je verder weten?

 • Je hebt een verwijzing nodig van jouw huisarts of medisch specialist als de fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Jouw behandeling moet binnen drie maanden na afgifte van de verwijzing starten, anders is de verwijzing niet meer geldig.

2023

Check de pagina 'Fysiotherapie en oefentherapie vanaf 18 jaar' voor de vergoeding van fysiotherapie bij COPD in 2023.

lay09909cc5bd2b403d97251681db4e0dc0

Terug naar het overzicht van vergoedingen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact