Ga direct naar inhoud

Scheiden

Gaat u scheiden? Dan wilt u misschien uw levensverzekering wijzigen. Dat kan nu of later. U bepaalt dit samen met uw ex-partner. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden die u heeft.

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen?

Dan valt de levensverzekering in de boedel: het gemeenschappelijke bezit. U maakt dan afspraken met uw ex-partner over de verdeling. De Belastingdienst beoordeelt of u de levensverzekering zonder fiscale gevolgen kunt verdelen. Uw verzekeringsadviseur kan u hier meer over vertellen. U kunt ook contact met ons opnemen.

Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden?

Dan hoeft u de verzekering niet te verdelen, als u de enige verzekeringnemer bent van de levensverzekering. Dit geldt niet bij een ‘verrekenbeding’. Dit is een afspraak tussen u en uw ex-partner om inkomsten en/of vermogen met elkaar te verrekenen. Heeft u een verrekenbeding? Dan verdeelt u uw inkomsten en/of vermogen volgens de afspraken in het verrekenbeding.

De Belastingdienst beoordeelt of u de levensverzekering zonder fiscale gevolgen kunt verdelen. U moet ons dan wel allebei schriftelijk vragen om de verzekering te verdelen. In dat verzoek moet u aangeven waarom u de verzekering wilt verdelen. Bijvoorbeeld omdat de rechter hier een uitspraak over heeft gedaan. Of omdat u het verrekenbeding nakomt. Uw verzekeringsadviseur kan u hier meer over vertellen. U kunt ook contact met ons opnemen.

Uw mogelijkheden

U kunt kiezen uit een aantal mogelijkheden om uw levensverzekering te wijzigen.

 • Staat uw ex-partner met naam in de polis genoemd als begunstigde? Dan wilt u misschien de begunstiging wijzigen
 • U kunt ervoor kiezen om uw levensverzekering over te sluiten naar een bankspaarproduct
 • U kunt ervoor kiezen om uw levensverzekering stop te zetten
 • U kunt ervoor kiezen om uw verzekering over te sluiten naar één of twee nieuwe verzekeringen bij een andere verzekeraar

Kunnen wij u helpen?

  NN Levensverzekering
  OHRA Overlijdensrisicoverzekering
  RVS Levensverzekering
  RVS Overlijdensrisicoverzekering (afgesloten voor 2017)

 • 088 663 00 00
 • Contactformulier