Ga direct naar inhoud

Scheiden

Ga je scheiden? Dan denk je er waarschijnlijk niet meteen aan om te kijken of je levensverzekering nog past bij de situatie. Toch kan het verstandig zijn om je levensverzekering te wijzigen. Dat kan nu of later. Je bepaalt dit samen met je ex-partner. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden die je hebt.

Scheiden en ben je getrouwd in gemeenschap van goederen?

Je levensverzekering valt in de boedel. De boedel is het bezit van jullie samen. Je maakt tijdens de scheiding afspraken met elkaar hoe jullie je bezit verdelen. Je levensverzekering hoort daar ook bij. De Belastingdienst beoordeelt of je de levensverzekering zonder fiscale gevolgen mag verdelen.

Scheiden en ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden?

Is de levensverzekering eigendom van jou? Staat dit in de huwelijkse voorwaarden? Dan hoef je de verzekering niet te verdelen als je de enige verzekeringnemer bent. Dit geldt niet als in de huwelijkse voorwaarden een ‘verrekenbeding’ staat. Dit is een afspraak tussen jullie om inkomsten en/of het vermogen met elkaar te verrekenen. Heb je zo'n verrekenbeding? Dan hoort de levensverzekering ook bij de verdeling van de inkomsten en/of het vermogen.

De Belastingdienst beoordeelt of je de levensverzekering zonder fiscale gevolgen kunt verdelen. Je moet ons dan wel allebei schriftelijk vragen om de verzekering te verdelen. In dat verzoek moet staan waarom je de verzekering wilt verdelen. Bijvoorbeeld omdat de rechter hier een uitspraak over heeft gedaan. Of omdat je het verrekenbeding nakomt.

Welke mogelijkheden heb je?

Je kunt je levensverzekering op een paar manieren wijzigen.

  • Staat je ex-partner met naam op de polis als begunstigde? Dan krijgt hij of zij de uitkering. Dat wil je misschien veranderen. Je kunt dan de begunstiging wijzigen
  • Je kunt je levensverzekering oversluiten naar een of twee nieuwe bankspaarproduct
  • Je kunt je levensverzekering stopzetten Je koopt de verzekering dan af.
  • Je kunt je verzekering oversluiten naar één of twee nieuwe verzekeringen bij een andere verzekeraar.

Je verzekeringsadviseur kan je meer vertellen over de gevolgen van scheiden voor je levensverzekering. Hij kan samen met jullie kijken wat verstandig is om te doen.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.