Samenwonen of trouwen

Ga je trouwen of samenwonen? Dan denk je misschien niet meteen aan je levensverzekering. Toch is het verstandig om te kijken of je verzekering nog past bij je nieuwe situatie.

Samenwonen

Ga je samenwonen? Dat heeft geen gevolgen voor je levensverzekering. Maar misschien wil je jouw verzekering wel veranderen. Zodat deze bij je nieuwe situatie aansluit. Heb je bijvoorbeeld een uitkering bij overlijden verzekerd? En wil je dat je partner de uitkering krijgt als je overlijdt? Dan moet je je partner begunstigde maken.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een huwelijk heeft gevolgen voor je levensverzekering. Hieronder vertellen we meer over de gevolgen. Heb je een geregistreerd partnerschap? Dan geldt hetzelfde.

Je trouwt op huwelijkse voorwaarden

Trouw je op huwelijkse voorwaarden? Dan heeft dat geen gevolgen voor je levensverzekering. Je houdt dan allebei je eigen vermogen als je dat regelt in de voorwaarden. Je kunt de levensverzekering daarin opnemen. De levensverzekering blijft dan jouw eigendom. Dat hoef je niet te doen. Je kunt ook zorgen dat je levensverzekering eigendom is van jullie samen.

Je ben voor 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden

Ben je zonder huwelijkse voorwaarden getrouwd voor 1 januari 2018? Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden zijn van jou en je partner samen.

Je bent op of na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden

Ben je zonder huwelijkse voorwaarden getrouwd op of na 1 januari 2018? Dan vallen niet alle bezittingen en schulden in de wettelijke gemeenschap van goederen. Dat geldt alleen voor de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van jullie samen waren. En voor de toekomstige bezittingen en schulden. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de huwelijksgemeenschap. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van jou alleen waren.

Je betaalt erfbelasting over de uitkering bij overlijden. Dat voorkom je als je zorgt dat deze verzekering geen onderdeel is van jullie vermogen samen. En je mag niet zelf de premie betalen voor de verzekering die uitkeert bij jouw overlijden.

Het is verstandig om te kijken wie de begunstigde is van je verzekering. Is je man of vrouw geen begunstigde? Dan wil je dat misschien veranderen.

Lees meer over de begunstiging wijzigen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.