Ga direct naar inhoud

Conflict: zelf oplossen, advocaat of rechtsbijstandverzekering?

Stel: u heeft een discussie. Met een webshop, aannemer, of uw werkgever. Wat begon met slechts een klein voorval, verandert in een juridisch conflict. Partijen komen tegenover elkaar te staan. Wat kunt u dan het beste doen?  Zelf de discussie aangaan, een advocaat inschakelen, of hulp inroepen van de rechtsbijstandverzekering. We zetten een aantal voor- en nadelen van de opties op een rij.

Zelf de discussie aangaan

Uiteraard kunt u zelf de dialoog blijven voeren bij een discussie of conflict.

Voordeel zelf discussie aangaan
Het voordeel hiervan is dat dit u geen geld hoeft te kosten. U kunt hiermee meestal de kosten van een advocaat of rechtsbijstandverzekering uitsparen. ‘Meestal’ want er zijn situaties waarbij bijstand door een advocaat verplicht is.

Nadeel zelf discussie aangaan
Er kan sprake zijn van een ongelijk strijd. Wanneer de andere partij gebruik maakt van juridisch advies, wordt de discussie voor u uitdagender. Er kan een ongelijke strijd ontstaan.

Ander nadeel zelf discussie aangaan
Verder is de kans groot dat u al meerdere keren contact heeft gehad met de partij waarmee u het conflict heeft. Al die contacten hebben u mogelijk al flink wat tijd, energie en inspanning gekost. Hoe langer en complexer de discussie, hoe meer tijd en energie dit van u vraagt.

Nationale-Nederlanden Rechtsbijstandverzekering

  • 395 juristen en advocaten
  • nemen uw conflict uit handen
  • zonder wachttijd

Bereken uw premie

Sluit nu af

Jurist of advocaat inschakelen

Een jurist of advocaat inschakelen is een tweede optie.

Voordeel jurist of advocaat inschakelen
Het voordeel hiervan is dat u de discussie grotendeels of helemaal uit handen kunt geven aan de juridisch specialist. Dat scheelt u tijd, spanning en stress.

Ander voordeel jurist of advocaat inschakelen
Veel advocatenkantoren hebben een aantal rechtsgebieden waarin ze écht gespecialiseerd zijn. U kunt dus op zoek gaan hét gespecialiseerde kantoor voor uw keuze . Let daarbij op: het kan als ‘leek’ ingewikkeld zijn om zo’n gespecialiseerd kantoor te vinden. Google helpt u ongetwijfeld op weg, maar kan niet altijd het kaf van het koren scheiden.

Ander nadeel jurist of advocaat inschakelen
Tarieven van advocaten liggen vaak hoger dan 150 euro per uur. Flink wat geld dus. Geld dat u voor moet schieten. Dat geld vormt geen probleem wanneer u volledig in uw recht staat. Degene waarmee u een conflict heeft, betaalt dan in principe de kosten van uw advocaat terug.

Echter, als achteraf blijkt dat u ongelijk had, of wanneer u voor een deel ongelijk had, dan betaalt u waarschijnlijk zelf uw advocaatkosten. En als u écht pech heeft, betaalt u ook de kosten van de advocaat van de andere partij.

Rechtsbijstandverzekering inschakelen

Als u reeds een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u deze inschakelen bij een (dreigende) juridische conflictsituatie. Afhankelijk van de dekking en de situatie, spreekt de rechtsbijstandverzekeraar in overleg met u de andere partij aan, voert deze de onderhandelingen en spant deze zo nodig een rechtszaak aan.

Voordeel
Een rechtsbijstandverzekeraar heeft specialisten op vrijwel alle rechtsgebieden. Ook voor uw conflict kan daardoor de juiste jurist worden geselecteerd.

Ander voordeel
Een jaar lang premie betalen voor de rechtsbijstandverzekering staat min of meer gelijk aan slechts één uur een advocaat inhuren. En hoewel een advocaat en rechtsbijstandverzekeraar natuurlijk twee verschillende instanties zijn, met elk hun eigen werkwijze, is door de bank genomen het verschil dat u met een verzekering vooraf weet waar u qua kosten aan toe bent. Bij een advocaat heeft u dit inzicht pas na afloop van een conflict.

Nadeel
Heeft u lange tijd niet te maken met een conflict, dan betaalt u wel premie maar maakt u geen gebruik van de verzekering.

Aandachtspunt
Als het conflict er eenmaal is, kunt u de verzekering niet meer afsluiten. Vergelijk het met een brandverzekering voor uw huis. Als er al een brand is, kunt u op dat moment geen brandverzekering voor dat specifieke huis meer afsluiten.

“Stel: ik heb nu een conflict. Kan ik dan voor dat conflict een rechtsbijstandverzekering afsluiten?”

Nee. Dat klinkt misschien wat onaardig, maar is eigenlijk best logisch. Wij helpen u als een conflict ontstaat in de (nabije) toekomst. Niet als dit er nu al is. Vergelijk het met een brand in huis. Als de brand er al is, kunt u op dat moment geen verzekering voor die specifieke brand afsluiten.