Ga direct naar inhoud

Wat is een Rechtsbijstandverzekering?

Je wordt zonder aantoonbare reden ontslagen. Een webshop weigert je geld terug te geven. Of een verhuurder repareert de lekkage niet. Wat de reden ook is, met de Nationale-Nederlanden Rechtsbijstandverzekering sta je sterker in je recht. De juristen van DAS staan voor je klaar met professionele rechtsbijstand.

Goed om te weten: Nationale-Nederlanden heeft voor de Rechtsbijstandverzekering de beste voorwaarden gekregen van MoneyView (2016, 2017, 2018 en 2020).

Een team van juristen staat voor je klaar met professionele rechtsbijstand.

Waarvoor ben ik verzekerd?

Er kunnen altijd juridische conflicten ontstaan. Je bepaalt zelf welke mogelijke conflicten je wilt verzekeren. Met de Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden heb je de keuze uit zes verschillende dekkingen. Je kunt een dekking altijd combineren met een andere dekking. Bekijk de samenvatting per dekking.

Consument (basisdekking)

Je bent niet tevreden over een aankoop, maar het bedrijf gaat niet in op je klacht. Er ontstaat een discussie. Of zelfs een conflict. In dat geval kan de dekking Consument je helpen. Deze dekking biedt ook juridische bijstand voor conflicten binnen de familie, onder meer over erfenissen, adoptie of het erkennen van kinderen.

De dekking Consument is de basisdekking van de Nationale-Nederlanden Rechtsbijstandverzekering. Sluit je een Rechtsbijstandverzekering bij Nationale-Nederlanden, dan heb je dus automatisch de dekking Consument.

 • Voor conflicten over consumentenaankopen en -leveringen
 • Met o.a. een webshop, keukenhandel of reisbureau
 • Ook voor conflicten over een erfenis of adoptie
Wonen

Als je een huis huurt, koopt, gaat verkopen of verbouwen krijg je te maken met verschillende personen, bedrijven en instanties. Een verhuurder bijvoorbeeld. Of een makelaar, hypotheekadviseur of aannemer. Het kan gebeuren dat één of meerdere van deze partijen hun afspraak niet nakomen. De dekking Wonen biedt in dat geval hulp. Ook wanneer je conflicten hebt met je buren.

 • Voor conflicten over je woning en hypotheek
 • Met je verhuurder, aannemer, makelaar of bank
 • Ook voor conflicten met je buren
Verkeer

De dekking Verkeer helpt je na een autoschade of na een verkeersongeluk met de auto, fiets of als voetganger. Maar ook bij een conflict met een autodealer of schadehersteller.

 • Voor conflicten na een verkeersongeluk of over de (ver)koop van je auto
 • Met een automobilist, schadehersteller of autodealer
 • Ook voor ongelukken als fietser of voetganger
Werk en inkomen

Bij conflicten die te maken hebben met je werk, inkomen of je (pensioen)uitkering kan de dekking Werk en Inkomen je helpen. Bij het geven van advies, maar ook wanneer je naar de rechtbank moet.

 • Voor conflicten over je functie of arbeidsvoorwaarden
 • Over ontslag, een salarisaanpassing of bijstandsuitkering
 • Ook voor conflicten over je pensioenuitkering
Belasting en vermogensbeheer

Discussies over belastingvoordelen, fiscale heffingen of beleggingsrendementen worden al snel ingewikkeld. De dekking Belasting en Vermogensbeheer helpt je bij conflicten. Bijvoorbeeld met de belastingdienst, de gemeente of met een vermogensbeheerder.

 • Voor conflicten over belastingen, toeslagen en aanslagen
 • Met de belastingdienst, provincie of gemeente
 • Ook voor conflicten over vermogensbeheer
Mediation bij echtscheiding

Uit elkaar gaan kan administratief en financieel ingewikkeld zijn met veel papieren rompslomp en uitzichtloze ruzies tot gevolg. Via de dekking Mediation bij Echtscheiding probeert een mediator, samen met jou en je partner, tot een overeenkomst te komen.

 • Voor professionele mediation bij echtscheiding
 • Bij het verdelen van bezittingen en alimentatie
 • Ook voor het vaststellen van voogdij en omgangsregelingenWaarvoor ben ik niet verzekerd?

Je bent niet verzekerd als er geschillen zijn ontstaan vóór de ingangsdatum van de verzekering. Of als er geschillen zijn in verband met het verhuren van je eigen woning. Als je de dekking Mediation bij Echtscheiding hebt afgesloten, dan ben je niet verzekerd voor bemiddelingsverzoeken die in het eerste jaar worden aangevraagd. In de polisvoorwaarden van onze Rechtsbijstandverzekering vind je alle situaties waarvoor je niet verzekerd bent.

Let op! Er is geen dekking voor juridische geschillen die je bij het afsluiten van de verzekering aan had kunnen zien komen.

Meer info

Veelgestelde vragen

Wat is de basisdekking bij de Rechtsbijstandverzekering?

De basisdekking bij de Rechtsbijstandverzekering is de dekking Consument. Met deze dekking ben je onder andere verzekerd van rechtshulp bij de volgende juridische geschillen:

 • Je zit onterecht aan een abonnement vast
 • De webshop levert je product niet na je betaling
 • Je geboekte droomhotel blijkt oud en vervallen
 • Er ontstaat een conflict over de erfenis
Is er een eigen risico op de Rechtsbijstandverzekering?

Onze Rechtsbijstandverzekering kent geen eigen risico.

Mag ik zelf een advocaat inschakelen bij een geschil?

Als je zelf een advocaat wilt inschakelen, neem dan contact op met DAS. Zij helpen je verder. Kijk op das.nl/nn.

Kan ik een Rechtsbijstandverzekering afsluiten voor een al bestaand conflict?

Je bent niet verzekerd als er geschillen zijn ontstaan vóór de ingangsdatum van de verzekering.

Wat wordt bedoeld met het maximum bedrag externe kosten of externe kostenmaximum op de Rechtsbijstandverzekering?

Als DAS de rechtshulp verleent, geldt er soms een maximum aan de kosten voor rechtshulp. Voor conflicten met een verzekeringsgebied Nederland of Europese Unie is dit € 60.000 (inclusief btw). Voor conflicten met een verzekeringsgebied Wereld geldt:


 • Voor een conflict binnen Europa en de niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee worden de externe kosten onbeperkt vergoed.

 • Voor een conflict buiten Europa en de niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee is de maximum vergoeding € 5.000 (inclusief btw).

Het dekkingsgebied hangt af van de dekkingen die je kiest en het soort conflict. Je leest hier meer over in de polisvoorwaarden.

De maximale vergoeding is € 12.500 per gebeurtenis voor procedures waarbij je zelf een externe rechtshulpverlener kiest en een advocaat niet verplicht is.

Wat is de wachttijd voor rechtshulp bij de Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden?

Er is geen wachttijd voor juridische hulp op de dekkingen Consument, Wonen, Verkeer, Werk & Inkomen, Belastingen & Vermogensbeheer.

Voor de dekking Werk & Inkomen geldt een wachttijd van twee jaar. Maar alleen als je bij aanvraag een WAO/WIA of AOV uitkering ontvangt.

Voor de dekking Mediation bij echtscheiding geldt dat er een wachttijd is van één jaar voor mediationverzoeken. De wachttijd gaat in nadat je de dekking hebt afgesloten.

Wat zijn de polisvoorwaarden?

Polisvoorwaarden Rechtsbijstandverzekering

Bekijk verzekeringskaart

Doelgroepomschrijving

Professionele rechtsbijstandverzekering samen met DAS

Bij Nationale-Nederlanden kun je rekenen op professionele rechtsbijstand. Wij werken hiervoor samen met de gespecialiseerde juristen en advocaten van DAS. DAS geeft advies, maar helpt ook als je de stap naar de rechter moet maken. Onze Rechtsbijstandverzekering vergoedt de kosten van DAS, plus eventuele griffierechten en kosten van experts of deurwaarders.

Wil je juridisch advies of heb je rechtsbijstand nodig? Bel dan met de juristen van DAS via 020 651 87 75 of kijk op das.nl/nn.


Nationale-Nederlanden Rechtsbijstandverzekering afsluiten