Ga direct naar inhoud

Pensioen uitstellen

Je kunt ervoor kiezen om je pensioen uit te stellen, bijvoorbeeld wanneer je nog veel plezier uit je werk haalt of nog voldoende andere inkomsten hebt. Je kunt je ouderdomspensioen uitstellen tot maximaal vijf jaar na je AOW-ingangsdatum.

Heb je prepensioen opgebouwd en wil je het prepensioen uitstellen? Dan geldt daarvoor een doorwerkvereiste. Dat betekent dat als je jouw prepensioen wilt uitstellen, je nog wel moet doorwerken.

Wanneer je kiest om je pensioen uit te stellen, heeft dit gevolgen voor de hoogte van je pensioenuitkering. Welke gevolgen dit zijn, hangt af van het soort pensioen dat je hebt. Is er bijvoorbeeld een bedrag per jaar voor jou verzekerd? Of heb je een pensioenkapitaal waarmee je een pensioenuitkering moet aankopen? Op jouw mijn.nn of via mijnpensioenoverzicht.nl kun je vinden wat voor pensioen voor jou is verzekerd.

Gevolgen voor je ouderdomspensioen

Is je pensioen verzekerd als een bedrag per jaar? Dan wordt dit bedrag door uitstel hoger. Een voorbeeld hiervan:

Je oorspronkelijke pensioenleeftijd is: 65 jaar
Je pensioenuitkering per jaar is: €10.000
Je besluit uit te stellen tot: 67 jaar
Je pensioenuitkering per jaar wordt: €11.000

Je ontvangt in dit voorbeeld dus een hogere pensioenuitkering per jaar als je jouw pensioen 2 jaar uitstelt. Maar je ontvangt nog geen pensioen in de periode tussen jouw 65ste en 67ste. In dit voorbeeld komt dat uit op een gemis van ongeveer €20.000. Om dit gemis te compenseren, moet je minstens 22 jaar lang pensioen ontvangen.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan uitstel voor- en nadelen hebben. Door uitstel ontvang je bijvoorbeeld jaarlijks een hoger pensioen, waardoor een mogelijk verschil met het inkomen voorafgaand aan je pensioen kleiner is. Een nadeel is dat je langer pensioen moet ontvangen om te compenseren voor de periode waarin je door uitstel geen pensioenuitkering hebt ontvangen.

Gevolgen van uitstel bij een pensioenkapitaal

Komt er op je pensioendatum een pensioenkapitaal beschikbaar waarmee je een pensioenuitkering moet aankopen? Dan wordt dit kapitaal door uitstel hoger. Dit betekent niet meteen dat je ook een hogere pensioenuitkering kunt aankopen. Hoeveel pensioen je kunt aankopen, hangt namelijk af van het aankooptarief van de verzekeraar. Het aankooptarief wijzigt regelmatig. Dit komt door de wisselende rente, maar ook door de gemiddelde levensverwachting op het moment van aankoop van pensioen. Vooral de rente heeft een grote invloed op het aankooptarief. Hoe lager de rente, hoe minder pensioen je kunt kopen met je kapitaal.

Heb je een pensioenkapitaal op basis van beleggingen en wil je jouw pensioen uitstellen? Houd er dan rekening mee dat de waarde van je beleggingen op de uitgestelde datum hoger, maar ook lager kan zijn dan op de originele pensioendatum.

Ga je binnenkort met pensioen en heb je een pensioenkapitaal? De Pensioen Coach van Nationale-Nederlanden bespreekt dan graag met jou de mogelijkheden voor je pensioen. Bel je Pensioen Coach op 010 513 01 05, op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur. Of mail naar pensioenuitkering@nn.nl.

Gevolgen voor partnerpensioen als je binnenkort je pensioendatum bereikt

Afhankelijk van hoe je pensioen geregeld is, kan uitstel gevolgen hebben voor het partnerpensioen. Hieronder noemen wij een aantal situaties:

  • Heb je een partnerpensioen opgebouwd en is dit verzekerd als een bedrag per jaar? Dan verandert de hoogte van het uit te keren partnerpensioenbedrag niet als je jouw ouderdomspensioen uitstelt.

  • Heb je een pensioenkapitaal opgebouwd? Dan is er op de originele datum dat je pensioenkapitaal vrijkomt geen partnerpensioen meer verzekerd. We bieden bij uitstel van je pensioenkapitaal de mogelijkheid om een partnerpensioen te verzekeren tijdens de periode van het uitstel, bijvoorbeeld met een overlijdensrisicoverzekering. Onze Pensioen Coach vertelt je graag welke mogelijkheden er in jouw situatie zijn.

  • Is er op dit moment een partnerpensioen op risicobasis voor jou verzekerd? Kijk dan in je pensioenregeling wat uitstel voor jou betekent. Mogelijk vervalt het partnerpensioen op je originele pensioendatum. Wil je het partnerpensioen laten doorlopen tot je uitgestelde pensioendatum? Dan kun je onder andere op de originele pensioendatum een deel van je ouderdomspensioen inruilen voor een nabestaandenpensioen.

Deeltijdpensioen

Het is mogelijk om een deel van je pensioen in te laten gaan op de originele pensioendatum en het andere deel uit te stellen naar een latere datum. Mogelijk gelden hier nog aanvullende voorwaarden voor. Kijk in het betreffende pensioenreglement voor deze voorwaarden.

Hoe geef je pensioenuitstel door

Uiterlijk 6 maanden voor je originele pensioendatum ontvang je van ons een bericht waarin wij jou de keuzes rondom je pensioenuitkering toelichten. Je krijgt dan ook de mogelijkheid om je keuzes door te geven.

Liever een adviesgesprek?

Heb je de wens om later te stoppen met werken en wil je weten wat er in jouw situatie mogelijk is? En welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Een adviseur kan je daarbij helpen. Tijdens een eerste oriënterend gesprek met een adviseur geef je aan waarover je advies wilt. Dit gesprek is vaak gratis. De adviseur vertelt je op welke manier hij of zij jou kan helpen en hoeveel een advies kost.

Lees meer over financieel advies bij Nationale-Nederlanden of vind een onafhankelijk adviseur die ook met Nationale-Nederlanden samenwerkt.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur