Wouter wil vrije tijd

Wouter (63) wil meer tijd voor zichzelf. Maar kan hij het zich permitteren om zijn pensioen gedeeltelijk eerder in te laten gaan? Of eerder te stoppen met werken?

Eerste kleinkind

Dolblij is Wouter met zijn eerste kleinkind, Isabelle. Omdat hij altijd hard gewerkt heeft, was er vroeger weinig tijd voor zijn kinderen. Dat wil hij nu anders aanpakken. Misschien kan hij zelfs een dag gaan oppassen. Ook verlangt hij ernaar een mooie reis door Canada te maken en wat meer tijd te hebben voor lange wandelingen. Hij werkt fulltime als directeur in loondienst bij een bedrijf en vraagt zich af op welke manier hij het rustiger aan kan doen. Kan hij gedeeltelijk met pensioen? Of is helemaal eerder stoppen met werken een mogelijkheid?

Eindloonregeling

Wouter is in zijn carrière meerdere keren van werkgever gewisseld, maar kon via waardeoverdracht zijn pensioen steeds meenemen. Hij kreeg bij elke overstap een betere pensioenregeling en ging meer verdienen. Inmiddels heeft hij een salaris van € 90.000,- bruto per jaar en zit hij in een eindloonregeling. Hij staat er goed voor, maar heeft nooit rekening gehouden met minder of eerder stoppen met werken.

Gedeeltelijk met pensioen vanaf 63 jaar

Of Wouter gedeeltelijk met pensioen kan, moet hij met zijn werkgever bespreken. Zijn pensioenregeling biedt in elk geval vanaf zijn 63ste wél die mogelijkheid. Stel: hij gaat vanaf zijn 63ste twee dagen minder werken. Voor dat deel laat hij zijn pensioen eerder ingaan. Wouter bouwt dus minder pensioen op, maar heeft door gedeeltelijke eerder met pensioen te gaan ook een lagere pensioenuitkering. Het pensioen dat hij laat ingaan daalt hierdoor met circa 6 tot 8% per jaar. Dat betekent dat zijn uitkering straks zo'n € 7.000,- per jaar lager uitvalt. Wouter moet nagaan of dat zijn levensstijl beïnvloedt en of het hem dat waard is. Het is belangrijk dat Wouter daar op let. Eventueel samen met een financieel adviseur.

Stoppen met 65 jaar

Wouter kan er ook voor kiezen eerder te stoppen met werken. Hij moet hierdoor wel ineens een periode overbruggen tot zijn pensioendatum en bouwt tijdens deze periode geen pensioen meer op. Hij heeft dan tijd voor de dingen die hij altijd graag wilde doen. Maar heeft hij daarvoor ook de financiële middelen?

Blijven werken tot pensioenleeftijd

Ziet Wouter de gevolgen van verlaging van zijn pensioenuitkering niet zitten, dan werkt hij door tot zijn pensioenleeftijd (voor Wouter geldt: 66 jaar). In dat geval kan hij rekenen op een riant pensioen van € 70.000,- per jaar. Hij kan dan tot die tijd wat vaker van weekendjes weg genieten. Of regelmatig vrij nemen om tijd door te brengen met zijn kleindochter.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur