Ga direct naar inhoud

Zo maak je van remote werken een succes

Remote werken. Veel werkgevers bieden tegenwoordig deze mogelijkheid. Je werkt op een andere locatie dan waar het kantoor van je werkgever staat. Remote werken biedt vrijheid en flexibiliteit. Maar er zijn ook uitdagingen. Ontdek de voor- en nadelen van remote werken.

 • Voor- en nadelen
 • 3 minuten
 • 22 mei 2023

Waarom remote werken? 5 voordelen op een rij

Je kent het wel, een pakketje wordt eindelijk bezorgd. Of de monteur komt langs voor de cv-ketel. Maar je bent er niet, je moet naar je werk. Stress! Met remote werken kan het allebei. Op afstand werken biedt vrijheid en flexibiliteit.

Nog 4 voordelen van remote werken:

 • Met remote werken creëer je een goede balans tussen je werk en je privéleven. Geen reistijd betekent meer tijd tussen het werken door voor ontspanning en rust.
 • Met een remote baan kun je je werkomgeving aanpassen aan je eigen behoeften. Dat kan thuis in een rustige omgeving zijn. Of juist een andere plek die je inspireert en nieuwe ideeën geeft.
 • Werken vanuit huis betekent ook niet meer in de file staan. Dat scheelt tijd en vermindert de CO2-uitstoot.
 • Remote werken kan zelfs in het buitenland. Bijvoorbeeld op een zonnige bestemming. In de vrije uurtjes ontdek je nieuwe plekken en je leert interessante mensen kennen. Dit kan je (als freelancer) doen als digital nomad of met een workation.

Maar er zijn ook nadelen

Locatie-onafhankelijk werken brengt ook uitdagingen met zich mee.

 • Remote werken zorgt voor ander en minder (gezellig) contact met je collega's.
 • Je hebt thuis meer afleiding. Een remote job vraagt discipline om gefocust te blijven.
 • Thuiswerken kan leiden ook te veel werken. De structuur van de werkvloer verdwijnt. Daardoor klap je makkelijker je laptop 'even' open. En ook weer moeilijker dicht.
 • Je gaat werken en je privéleven met elkaar mengen. De plek die je ontspanning biedt, wordt nu ook een werkplek.
  Tip: Houd je apparaten gescheiden. Heb je bijvoorbeeld een werktelefoon? Gebruik dan alleen die telefoon voor werkgerelateerde zaken. En houd je eigen telefoon voor ontspanning.
 • Gemotiveerd blijven en het maximale uit je werkdag halen. Dat is zonder de structuur van de werkvloer en je collega's soms lastig.
  Tip: Kleed je aan alsof je naar je werk gaat. Dit brengt je in een werksfeer die je motivatie ten goede komt.

Woon je samen?

Nu we vaker hybride werken, is de kans groot dat je thuis met je partner een werkplek deelt. De één vindt samen thuiswerken supergezellig, de ander een uitdaging. Hoe zorgen jullie ervoor dat je het maximale uit een thuiswerkdag haalt?

Zo zorgen jullie dat thuiswerken echt werkt

Meer vragen over remote werken

Wat houdt remote werken in?

Remote werken is op afstand werken. Je bent dus niet meer afhankelijk van de werkplek van je werkgever. Tegenwoordig is dit bij veel bedrijven mogelijk.

Vacatures remote banen: waar vind ik die?

Ben je op zoek naar remote werk? Op internet vind je veel vacatures voor remote jobs. Googel er maar eens op. Of speur voor een vacature LinkedIn af. Solliciteren voor remote banen gaat vaak ook op afstand. Daarmee wordt je werkveld een stuk groter en internationaler.

Wat betekent fully remote?

Als je remote wilt gaan werken, kom je verschillende termen tegen. Fully remote is zo'n term. Je komt met fully remote werken nooit op de werkvloer. Dit is ideaal als je vanuit het buitenland wilt werken.

Wat is hybride remote werken?

Hybride remote werken is dat je zowel op afstand als op kantoor werkt.

Denk altijd aan een goede werkhouding. Krijg je toch klachten? Check je zorgverzekering of behandelingen hiervoor gedekt zijn.

Ontdek de zorgverzekering van Nationale-Nederlanden

Controleer je inboedelverzekering. Is schade aan je werkspullen en werkplek verzekerd?

Bekijk de inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden

Wil je meer weten over werken op afstand?

Zorg voor een optimale thuiswerkplek

Werk je veel thuis en wil je een goede thuiswerkplek? Volg deze 7 stappen en je zit goed.

Je thuiswerkplek inrichten

Digital nomad worden? Denk hieraan

Lees in dit artikel wat erbij komt kijken als je digital nomad wilt worden.

Digital nomad worden