7 secundaire arbeidsvoorwaarden waarmee je goed werkgeverschap laat zien

Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden kun je als werkgever het verschil maken voor je mensen. Je denkt dan misschien aan een dertiende maand, reiskostenvergoeding of werklaptop. Maar heb je deze 7 voorwaarden al eens overwogen? Hiermee zorg je voor gemotiveerde, betrokken en duurzaam inzetbare werknemers.

secundaire arbeidsvoorwaarden - goed werkgeverschap

Voor we dieper ingaan op voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden: wat moet je allemaal weten over arbeidsvoorwaarden voor je werknemers?

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Je kunt je werknemers verschillende soorten arbeidsvoorwaarden aanbieden. De primaire arbeidsvoorwaarden gaan bijvoorbeeld over het salaris van je werknemers en het aantal contracturen en vakantiedagen. Secundaire arbeidsvoorwaarden komen daar bovenop. Dat zijn bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding, extra verlofdagen of een auto van de zaak.

Flexibele arbeidsvoorwaarden

Ook kun je werknemers flexibele arbeidsvoorwaarden aanbieden. Je mensen kiezen hun arbeidsvoorwaarden dan deels zelf. Een voorbeeld: werknemers bepalen zelf of ze hun bovenwettelijke vakantiedagen opnemen of gebruiken voor een studie of een nieuwe fiets.

Arbeidsvoorwaarden en duurzame inzetbaarheid

Met secundaire en flexibele arbeidsvoorwaarden bied je je werknemers dus iets extra’s. Een slimme zet als je bezig bent met beleid rondom duurzame inzetbaarheid. Daarmee zorg je ervoor dat je mensen gezond, productief en met plezier werken. Nu én in de toekomst. Heb je daarom al eens gedacht aan de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden?

1. Flexibele werktijden

De kans is groot dat je door de coronamaatregelen al hebt kennisgemaakt met thuiswerken. Maar ook vóór de coronacrisis was flexibel werken voor veel mensen al een geliefde secundaire arbeidsvoorwaarde.

Een belangrijke reden daarvoor is dat flexibele werktijden bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. Als je werknemers zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken, hebben ze bijvoorbeeld ruimte hun kinderen zelf naar school te brengen. Of om mantelzorg te verlenen.
Natuurlijk heeft flexibel werken ook nadelen. Maak daarom goede afspraken over bijvoorbeeld de bereikbaarheid van je werknemers. Maar onthoud ook: door je flexibel op te stellen, laat je je werknemers zien dat je vertrouwen in ze hebt. Je stimuleert autonomie en regie. En dat heeft weer positieve invloed op het werkvermogen van je mensen.

2. Verlof en sabbaticals

Je werknemers hebben recht op verlof, zoals vakantiedagen, ouderschapsverlof of zorgverlof. Deze verlofregelingen kun je uitbreiden met een aantal extra dagen. En heb je weleens gedacht aan scholingsverlof? Daarmee geef je je werknemers tijd voor bijscholing, cursussen of een opleiding: op vakinhoudelijk of persoonlijk vlak.

Het is slim zulke extra verlofdagen af te stemmen op de persoonlijke behoeftes van je werknemers. De ene werknemer wil misschien aanvullend zorgverlof om voor een familielid te zorgen. Maar een jonge vader geeft waarschijnlijk de voorkeur aan een paar dagen extra ouderschapsverlof. Zo’n aanvullende regeling kun je dus goed inzetten als maatwerk voor je mensen.

Ook interessant: er zijn werkgevers die hun mensen een sabbatical aanbieden als ze drie, vijf of tien jaar in dienst zijn. Een bijzondere manier om te laten zien dat je loyale werknemers waardeert. Je werknemers zelf kunnen de sabbatical gebruiken om te reflecteren op hun werk en carrière. En daar profiteer jij uiteindelijk ook weer van.

Geef je werknemers vertrouwen: dat heeft positieve invloed op hun werkvermogen.

3. Pensioenregeling

Pensioen is voor veel mensen een 'ver-van-hun-bedshow' Toch is het ook een populaire arbeidsvoorwaarde: 93% van de werkenden vindt het belangrijk dat een werkgever een pensioenregeling aanbiedt. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed onder 1.000 Nederlandse werknemers en 500 werkgevers en HR-professionals.

Zorg er dus voor dat je een goede pensioenregeling hebt. En dat je de mogelijkheden duidelijk met je werknemers communiceert. Denk daarbij aan opties als eerder met pensioen gaan of zelf aanvullend pensioen opbouwen. Dat laatste wordt alleen maar belangrijker met het veranderende pensioenstelsel.

Ook prettig voor je werknemers: faciliteer pensioengesprekken waarbij ze een persoonlijk financieel advies krijgen. Bijvoorbeeld van een pensioenadviseur van Nationale-Nederlanden.

Ontvang artikelen zoals deze direct in je inbox. Schrijf je in voor de nieuwsbrief zakelijk.

4. Generatieregeling

Een iets minder bekende regeling is de generatieregeling. Daarbij gaan oudere werknemers minder werken in aanloop naar hun pensioenleeftijd. Het idee hierachter? Als werknemers extra hersteltijd hebben, houden ze hun werk op de lange termijn beter vol. Een mooie bijkomstigheid is dat de regeling ook voordelen heeft voor jongere werknemers. Met de uren die vrijkomen, creëer je namelijk ruimte voor starters op de arbeidsmarkt. Enthousiast geworden? Lees dan waar je allemaal aan moet denken als je aan de slag gaat met een generatieregeling.

8 tips voor een goed 55-plus beleid

Hoe zorg je dat werknemers van 55-plus gezond, gemotiveerd en betrokken blijven? Deze vraag speelt in steeds meer bedrijven. Door de stijging van de pensioenleeftijd blijven werknemers langer aan het werk. Wij geven tips om je beleid voor 55-plussers vorm te geven.

5. Gezond gedrag stimuleren

Een gezonde levensstijl is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van werknemers zelf. Maar als werkgever kun je hier wel een steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld met een fitness- of yoga-abonnement of een fiets van de zaak.
Ook een idee: sommige werkgevers bieden niet-rokers in de organisatie extra vakantiedagen aan. Zo belonen ze het gezonde gedrag van niet-rokers en stimuleren ze rokers om te stoppen.

Een ander inspirerend voorbeeld is de Zweedse organisatie Bostads AB Mimer. Dit softwarebedrijf wilde het ziekteverzuimpercentage in de organisatie verlagen. Medewerkers konden daarom een sportabonnement declareren en hun sporturen bijhouden. Voor elk uur sporten kregen ze twaalf minuten vakantie cadeau, tot maximaal een week extra vakantiedagen. 75% van de mensen deed mee. Het ziekteverzuim daalde in twee jaar tijd met 30%.

Voor elk uur sporten kregen werknemers twaalf minuten vakantie cadeau.

6. Vrijwilligerswerk op werkdagen

Veel werkgevers en werknemers willen iets goeds doen voor de maatschappij. Ook bij Nationale-Nederlanden dragen we op verschillende manieren bij aan de samenleving. Zo stimuleren we onder andere vrijwilligerswerk via de Stichting van Schulden naar Kansen.

Sommige werkgevers bieden zelfs de optie om een of meer dagen per jaar vrijwilligerswerk te doen onder werktijd. Zo zijn er werknemers die sollicitatietrainingen geven, kinderen voorlezen of een dagje met ouderen op pad gaan.

Zulk vrijwilligerswerk heeft allerlei voordelen. De kans is groot dat je werknemers zich meer betrokken voelen bij de organisatie, omdat ze trots zijn dat jouw bedrijf een goed doel steunt. Voor collega’s onderling kan vrijwilligerswerk het teamgevoel bevorderen. En wie weet ontdekken je werknemers een nieuw talent dat ook weer van pas komt in hun dagelijkse werk.

7. Verzekeringen

Een goede verzekering is misschien niet het eerste onderwerp dat ter sprake komt aan de onderhandeltafel. Maar met verzekeringen kun je wél het verschil maken voor je werknemers. Zo kun je als werkgever een zorgverzekering afsluiten met collectieve kortingen. Je werknemers en hun gezinsleden krijgen dan bijvoorbeeld korting op hun basiszorgverzekering en aanvullende (tand)verzekeringen.

En hoewel je er niet vanuit gaat, kan het toch gebeuren: een werknemer wordt ziek of raakt (deels) arbeidsongeschikt. In zo’n geval is het fijn als hun inkomen ook na twee jaar ziekte wordt beschermd. En dat mensen professionele ondersteuning krijgen van re-integratiespecialisten. Hiervoor kun jij je als werkgever verzekeren met inkomensverzekeringen. Zo zorg je goed voor je mensen en daarmee ook voor de toekomst van jouw bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden vastleggen

Goed om te weten: afspraken over arbeidsvoorwaarden leg je altijd vast in het contract dat jij en je werknemer ondertekenen. Zorg ervoor dat alle arbeidsvoorwaarden voldoen aan de wet en aan de eventuele afspraken uit de cao waar je bedrijf onder valt.

Ontdek de NN Running Coach

Als werkgever kun je veel doen om de vitaliteit van je werknemers te vergroten. Wij moedigen iedereen aan om te beginnen met hardlopen. Én om het vol te houden. Heb je de NN Running Coach al ontdekt?

Tijd om in beweging te komen!