Bij een tussentijdse rentewijziging met vergoeding kies je een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende rente. De vergoeding voor het renteverlies dat Nationale-Nederlanden hierdoor lijdt, betaal je in één keer.
Door je rente tussentijds te wijzigen kan het zijn dat je een nog lagere rente misloopt, bijvoorbeeld aan het einde van je huidige rentevaste periode. Daarmee mis je misschien een kans om je kosten over de hele looptijd verder te verlagen.
Een tussentijdse rentewijziging is niet altijd mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld niet binnen drie maanden voor de einddatum van je huidige rentevaste periode. Verder is een tussentijdse rentewijziging niet toegestaan bij de Flexibel Lenen Hypotheek en Overbruggingshypotheek.
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? In mijn.nn zie je per leningdeel of een tussentijdse rentewijziging mogelijk is.
Als je je rente wilt wijzigen door te kiezen voor betaling van een vergoeding, dan kun je zelf in mijn.nn berekenen wat dit voor je maandlasten betekent en wat de hoogte is van de vergoeding die je betaalt. In mijn.nn vergelijk je bovendien makkelijk een tussentijdse rentewijziging met vergoeding en rentemiddeling. Zo zie je zelf wat beide opties je opleveren.
Een aanvraag voor een tussentijdse rentewijziging doe je in mijn.nn. Hier kun je per leningdeel aangeven of je van ons een voorstel wilt ontvangen voor een nieuw renteaanbod, zonder dat je al ergens aan vast zit. Zo kun je alle mogelijkheden bekijken en afwegen. Als je een keuze hebt gemaakt, kun je de rentewijziging direct online regelen. De administratiekosten voor een tussentijdse rentewijziging zijn € 250,-. In je eigen mijn.nn-account krijg je direct inzicht in de kosten en de eventuele vergoeding die je moet betalen.
Wil je meer informatie over de gevolgen van je keuze? Neem dan contact op met je adviseur. Je kunt een tussentijdse rentewijziging ook aanvragen via je adviseur.
Maak een afspraak met een adviseur
De vergoeding die je betaalt voor de tussentijdse rentewijziging is meestal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Voorwaarde is dat de lening een eigenwoningschuld in box 1 is. Je adviseur kan je hier meer over vertellen. Ook op belastingdienst.nl kun je zien aan welke voorwaarden een lening moet voldoen om aangemerkt te worden als een eigenwoningschuld in box 1.
Verder verandert door een rentewijziging ook de hoogte van de hypotheekrente die je kunt aftrekken bij je belastingaangifte. Krijg je maandelijks een bedrag terug van de Belastingdienst? Dan is het verstandig dat je dat bedrag aanpast. Zo voorkom je dat je bij je aanslag inkomstenbelasting moet bijbetalen.