Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Op deze manier kun je zelf bepalen waar, hoe en met wie je woont.
Bij CPO heb je volledig inzicht en inspraak in bijvoorbeeld de keuze van het bouwsysteem, het afwerkingsniveau en het kostenniveau. Ook kun je bouwmaterialen en advies collectief inkopen, en ben je daarmee vaak voordeliger uit.
Nationale-Nederlanden heeft voor CPO een uniek aanbod. Je kunt hierbij namelijk onze Nieuwbouwhypotheek afsluiten. Hierbij profiteer je onder andere van een aantrekkelijk tarief, kun je de facturen van bijvoorbeeld de aannemer gemakkelijk betalen vanuit een bouwdepot en heb je de mogelijkheid om je tijdelijke dubbele woonlasten te financieren.
Bij de vrijheid en inspraak van CPO komt veel kijken. Volg onderstaand stappenplan voor een succesvol traject.
In veel gevallen is er een partij (gemeente, woningbouwcorporatie, particulier) die grond of een gebouw bezit en deze grond of dat pand beschikbaar stelt voor CPO. In zo’n geval organiseert deze partij vaak een informatieavond waarvoor je je als geïnteresseerde kunt inschrijven.
Zorg ervoor dat je ruim op tijd weet wat je financiële mogelijkheden zijn, dit zal je keuzes verder in het traject vergemakkelijken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld alvast je maximale hypotheek te berekenen.
Samen met de andere geïnteresseerden richt je een rechtspersoon op, meestal in de vorm van een vereniging. De gemeente beschouwt je dan als formele gesprekspartner, je kunt gezamenlijke beslissingen nemen en opdrachten verstrekken aan bijvoorbeeld de architect.
In een energiezuinig huis wordt de warmte beter vastgehouden. Je hoeft dan ook minder te stoken en verbruikt dus minder gas. De CO2-uitstoot van je woning wordt hierdoor minder. En dat is weer goed voor het milieu.
Bij sommige plannen ligt het stedenbouwkundig ontwerp al klaar. In andere gevallen moet je deze zelf nog maken. Een architect helpt bij het verkavelingsplan tot het technisch ontwerp van de huizen. Meestal kies je samen één architect.
Als het ontwerp klaar is kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente en ga je op zoek naar een geschikte aannemer. De bouwbegeleider en architect helpen bij het onderhandelen over de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
Als de koopovereenkomst rond is, jullie een aannemer hebben gevonden én de vergunningen binnen zijn, kun je de hypotheek aanvragen. De deelnemers van de vereniging regelen deze individueel. Onder bepaalde voorwaarden kun je de hypotheek al eerder aanvragen. Neem hiervoor contact op met je financieel adviseur.
Vaak heb je binnen het geschetste ontwerp nog volop keuzemogelijkheden. Een extra kamer of andere indeling van de keuken? Of overweeg je aanvullende energiezuinige maatregelen? Maak er duidelijke afspraken over met de aannemer. Hierna kan de bouw beginnen!
Lees meer over de Nieuwbouwhypotheek
Heb je interesse in de mogelijkheden van CPO? En wil je weten of dit financieel haalbaar is? Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op jouw mogelijkheden en wensen.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.
Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.