Ga direct naar inhoud

Wat je moet weten over Beheerd Beleggen

Wat is Beheerd Beleggen?

Beleggen is niet eenvoudig. Daarom beleggen onze beleggingsexperts voor jou. Met vastgestelde modelportefeuilles als uitgangspunt. Wij bepalen uit welke beleggingsfondsen deze portefeuilles bestaan. De modelportefeuilles bestaan uit een combinatie van bijvoorbeeld aandelenfondsen en obligatiefondsen.

Elke modelportefeuille heeft een eigen verdeling. Hierbij houden wij rekening met je persoonlijke situatie en het risico dat je kunt en wilt nemen. En het resultaat? Dat is voor jouw rekening en risico.

Kan ik op elk moment stoppen met Beheerd Beleggen?  

Ja, je kunt Beheerd Beleggen op ieder moment stopzetten. Als je met Beheerd Beleggen stopt, dan verkopen wij je beleggingen. En maken we het bedrag over naar je tegenrekening.

Wie houden zich bezig met mijn beleggingen?

Jij als belegger

Onze beleggingsexperts beleggen voor jou. Natuurlijk doen we dat op basis van jouw keuzes, zoals:

 • het type portefeuille: Wereld of Trends;
 • hoeveel risico je wilt en kunt lopen;
 • wanneer je over je vermogen wilt beschikken;
 • hoeveel en hoe vaak je inlegt;
 • wat je voorkeuren op het gebied van duurzaamheid zijn.

Wij als bank

Wij zijn Nationale-Nederlanden Bank. Onze belangrijkste Beheerd Beleggen taken zijn:

 • Wij beleggen je geld zo goed mogelijk. Je beleggingsprofiel en gemaakte keuzes vormen hierbij het uitgangspunt.
 • Wij kiezen de beleggingsfondsen waarin wij voor je beleggen. Dit heet vermogensbeheer.
 • Wij houden je beleggingsportefeuille up-to-date. We gebruiken hiervoor de informatie uit je beleggersprofiel.
 • Wij laten je zien hoe groot de kans is dat je je doelbedrag bereikt op de einddatum. En welk risico wij daarbij voor jou nemen. Wij gaan daarbij uit van de informatie die je ons hebt gegeven.
 • Wij verrekenen elk kwartaal de beheerkosten door een deel van je beleggingen te verkopen.

Stichting Nationale-Nederlanden Bank Beleggersgiro

Als belegger beleg je in verschillende beleggingsfondsen. Dat noemen we ook wel participaties. Je participaties staan op naam van een aparte stichting: de ‘Stichting Nationale-Nederlanden Bank Beleggersgiro’. Hierdoor behoud je ook bij een mogelijk faillissement van Nationale-Nederlanden Bank N.V. je rechten over de participaties. Daarnaast krijgt je van ons de garantie dat de Beleggersgiro haar verplichtingen aan je nakomt.

Met een adviseur of zelf

Je vraagt Beheerd Beleggen via nn.nl aan. Ook kun je dit via een adviseur doen. De kosten hiervoor betaal je rechtstreeks aan de adviseur. Deze kosten maken geen deel uit van de beheerkosten die je aan ons betaalt. Je kiest je adviseur zelf.

Waar belegt Nationale-Nederlanden mijn vermogen in?

We beleggen voor je in verschillende beleggingsfondsen. Hiermee spreiden wij het risico dat je loopt met beleggen. Onze beleggingsexperts hebben hierbij de vrijheid te kiezen uit de beste fondsen.

Je kiest wel zelf of je in Wereld of in Trends wilt beleggen.

Loop ik risico over het vermogen dat ik beleg in Beheerd Beleggen?

Ja. Met beleggen kun je winst maken, maar je kunt ook geld verliezen. Word je zenuwachtig als je vermogen in mindere periodes daalt? Dan past beleggen misschien niet zo goed bij jou. Beleg je voor een langere periode en accepteer je dat je vermogen fluctueert? Dan is Beheerd Beleggen misschien juist wel iets voor jou.

Beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt voor andere zaken. Als je beleggingen weinig rendement opleveren, mag dit geen gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Je moet natuurlijk nog gewoon boodschappen kunnen doen en je huur of hypotheek kunnen betalen. Nu en in de toekomst. Het is ook belangrijk dat je geld achter de hand houdt voor (onverwachte) grote uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan de reparatie of vervanging van een wasmachine of auto.

Met de lifecycle-methode bouwen we het risico in je beleggingsportefeuille stapsgewijs af tot aan je doeldatum. Daarmee is je vermogen minder gevoelig voor sterke koersdalingen. Bijvoorbeeld door onverwachte gebeurtenissen vlak voor je doeldatum. Want hoe dichterbij de doeldatum, hoe minder tijd er is om eventuele beleggingsverliezen goed te maken. Lees meer over de lifecycle-methode.

Wat betaal ik voor jullie dienstverlening?

Je betaalt ons een vast percentage over je belegd vermogen van 0,82% per jaar. Met een maximum van € 1.650,- per jaar. Daarnaast betaal je kosten aan de beleggingsfondsen waarin wij voor je beleggen. Je ontvangt hiervoor geen rekening. De kosten worden door de beheerder van het fonds verrekend met de koers van het fonds. Meer informatie over deze kosten lees je in de Essentiële Beleggersinformatie.

Lees meer over de kosten van Beheerd Beleggen.

Wat heb ik nodig voor de aanvraag van Beheerd Beleggen?
 • Een geldig paspoort of identiteitsbewijs (geen rijbewijs) en eventueel een geldige verblijfsvergunning.
 • Je burgerservicenummer (BSN).
 • Je betaalrekeningnummer (IBAN) bij een bank in Nederland of in een ander land uit de Single European Payments Area (SEPA).
 • Je eigen e-mailadres.
 • Een mobiele telefoon of tablet met camera, locatiebepaler (GPS) en internet.

In het privacy statement identiteitscontrole lees je waarom we het bovenstaande van je vragen. En hoe we met deze gegevens omgaan. Op nn.nl/identiteit lees je meer over het aanvraagproces en waar je toestel aan moet voldoen.

Betaal ik belasting over mijn opgebouwde vermogen?

Het vermogen dat je opbouwt met Beheerd Beleggen valt fiscaal in box 3. Over de waarde van je vermogen op 1 januari van elk jaar, moet je boven een bepaalde grens belasting betalen. Dat is de vermogensrendementsheffing. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

Wat kan ik veranderen aan mijn beleggingsrekening?

Je kunt onder andere de volgende onderdelen veranderen:

 • Hoeveel en hoe vaak je inlegt
 • Je beleggingsprofiel
 • Je doelvermogen
 • Je beleggingsdoel en doeldatum
 • Type portefeuille
 • De manier waarop je ons betaalt
 • Je contactgegevens
 • Je tegenrekening
Is het mogelijk om mijn inleg te wijzigen?

Ja, je kunt je inleg altijd verhogen of verlagen. Ook kun je op ieder moment stoppen met je automatische incasso.

Kan ik ook geld opnemen?

Ja, je kunt altijd geld opnemen en overmaken naar het betaalrekeningnummer dat bij ons bekend is. Dat noemen we je tegenrekening. Je vindt je tegenrekening in mijn.nn en in de NN App.