Ga direct naar: inhoud

Checklist samenwonen

02 maart 2016

Jullie gaan de stap zetten en samenwonen: gefeliciteerd! Samen een nieuw huis, of samen in het huis van een van jullie. Om (nog) gelukkiger samen te wonen lees je hier de samenwoonchecklist: een handig overzicht met belangrijke onderwerpen om te bespreken en/of aan te passen.

Maak een overzicht

Welke inkomsten en uitgaven hebben jullie maandelijks? Denk aan de kosten voor jullie woning, maar ook de wekelijkse boodschappen, verzekeringen (zoals de zorgverzekering of inboedelverzekering) en persoonlijke uitgaven voor kleding, telefoon- en/of sportabonnementen. Zet deze op papier of in een overzicht! Wellicht komen er ook nieuwe dingen bij. Denk bijvoorbeeld aan een opstal-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering bij kopen van een woning. Zo die je direct wat jullie overhouden voor leuke dingen.

Wie betaalt wat, en hoe verdeel je dit?

Heeft een van jullie een hoger inkomen dan de ander? Bespreek dan ook of jullie gelijk bijdragen aan de huur- of koopwoning. Gelijkwaardig of naar draagkracht delen heeft allebei voordelen. Het belangrijkste is dat jullie je prettig voelen bij jullie keuze en het eens zijn met de verdeling.

Check de overbodige uitgaven

Nu jullie samenwonen is het de hoogste tijd om te controleren welke verzekeringen of abonnementen jullie dubbel hebben. Neem de tijd om dit uit te zoeken en te regelen. Je kunt geld besparen door het stopzetten van dubbele verzekeringen en samenvoegen van pakketten.

Verzekeringen?

Een andere plaats of buurt kan gevolgen hebben voor de hoogte van je premie voor bepaalde verzekeringen zoals je inboedelverzekering maar ook bijvoorbeeld je autoverzekering. Een aanvullende dekking zoals een buitenshuisdekking kan interessant zijn. Spullen zijn dan ook buitenshuis goed verzekerd. Bijvoorbeeld als je telefoon of videocamera uit je handen glipt en op straat kapot valt.

Eigen geld versus gezamenlijk geld

Wat gaat er van een gezamenlijke rekening betaald worden en wat doe je bijvoorbeeld met abonnementen (AutoGids vs. vtwonen) en kleding of andere persoonlijke uitgaven, maak hier afspraken over.

Administratie!

Het is verstandig om alle documenten (contracten huis, persoonlijke gegevens, etc) in de cloud vast te leggen. Zo kan ieder altijd bij belangrijke documenten.

Praat over je schulden

Jullie zijn zeker niet de enige, het heeft echter wel invloed op jullie maandelijkse bestedingsruimte. Bespreek alle uitstaande leningen, die zowel bij het BKR geregistreerd staan als bij vrienden of familie.

Een gezamenlijke bank- en spaarrekening?

Het openen van een gezamenlijke rekening met betaal- en spaaroptie voelt als een stap voorwaarts. Je gaat samen een huishouding voeren: de financiën komen samen en je kunt kosten met elkaar delen. Wie betaalt bijvoorbeeld de auto? Verder heb je beiden toegang tot deze rekening.

Welke samenlevingsvorm?

Woon je voor het eerst samen? Dan maak je vaak mondelinge afspraken. Wees echter ook niet bang om het een en ander op papier te regelen, maak een lijst wie wat heeft ingebracht in de woning. Dit helpt je wanneer het toch misgaat, maar geeft ook duidelijkheid vooraf. Verder kun je ook een stap verder gaan, door een samenlevingscontract aan te gaan of te trouwen bijvoorbeeld.

Fiscaal partner

Zijn jullie al getrouwd of geregistreerd partner? Dan zijn jullie ook fiscale partners. Zijn jullie eigenaar van een woning? Ook dan is er een grote kans dat fiscaal partnerschap op jullie van toepassing is. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst. Het belangrijkste kenmerk: je doet samen aangifte, dus je mag gemeenschappelijk inkomsten en aftrekposten verdelen.

Denk na over onverwacht overlijden

Hebben jullie niets op papier vastgelegd en overlijdt onverwacht je partner? Dan heeft de langstlevende partner meestal geen recht op nabestaandenpensioen of partnerpensioen. Neem hiervoor contact op met je pensioenuitvoerder. Je bent geen erfgenamen van elkaar. Om dit wel te regelen moeten jullie een samenlevingscontract of testament opstellen. Jullie individuele bezittingen worden dus niet automatisch aan elkaar nagelaten, maar gaan in eerste instantie naar familie.

Download de Checklist Samenwonen

Gratis spaarrekening

Onze spaarrekening biedt een hoge variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

Lees meer

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de hoge variabele rente.

Spaarrekening openen