Ga direct naar inhoud

Aflossingsvrije hypotheek? Word ook aflossingsblij!

Hoe ga je je aflossingsvrije hypotheek aflossen aan het einde van de looptijd? Bekijk onze mogelijkheden en tips.

  • Sparen of beleggen
  • Tussentijds aflossen
  • Hypotheekvorm wijzigen

Einde looptijd aflossingsvrije hypotheek: hoe los je af?

Weet jij al hoe je je aflossingsvrije hypotheek aflost aan het einde van de looptijd? Heb je net als twee miljoen Nederlanders een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het goed om nu alvast te bepalen hoe je deze aan het einde van de looptijd terugbetaalt. Of opnieuw financiert. Weet jij al hoe je dit straks gaat doen? Met deze vijf tips ben je goed voorbereid:

Tip 1. Zoek uit hoe lang je hypotheek nog loopt

Om te bepalen wat je het beste kunt doen, moet je eerst weten hoe lang je aflossingsvrije hypotheek nog loopt. Ben je klant bij Nationale-Nederlanden? Dan vind je de looptijd van je hypotheek in mijn.nn. Daar zie je precies hoeveel tijd je nog hebt om je financieel goed voor te bereiden.

Tip 2. Zet geld opzij door te sparen of beleggen

Je kunt een buffer opbouwen door geld opzij te zetten. Uit dit ‘potje’ los je dan later je hypotheek af. Reken alvast uit wat je aan spaargeld denkt te hebben als je hypotheek afloopt. Lig je goed op schema, of moet je meer gaan sparen? Met de huidige lage spaarrentes kan beleggen ook een optie zijn. Maar beleggen brengt risico met zich mee, Heb je hulp nodig bij het verkennen van je mogelijkheden? Maak dan een afspraak met je financieel adviseur. Die helpt je graag verder. Heb je geen adviseur? Maak gebruik van de handige zoekfunctie.

Tip 3. Los tussentijds af op je hypotheek

Wist je dat je op een aflossingsvrije hypotheek al tijdens de looptijd kunt aflossen? Hoe eerder je begint met tussentijds aflossen, hoe lager het bedrag dat je straks aan het einde van de looptijd moet terugbetalen. Bijkomend voordeel: je maandlasten dalen direct al als je eerder begint met aflossen. Kun je zomaar aflossen zonder dat je een vergoeding hoeft te betalen? Dat ligt eraan:

  • Heb je een variabele rente bij je hypotheek? Dan mag je zoveel aflossen als je wilt.
  • Heb je een vaste rente? Dan mag je bij Nationale-Nederlanden elk jaar tot 10% per leningdeel vergoedingsvrij aflossen. Dit bedrag kun je in één keer aflossen of in meerdere keren met een kleiner bedrag. Extra aflossen kan al vanaf € 25. Loopt je rentevaste periode binnen drie maanden af? Dan mag je je hypotheek ook boven 10% vergoedingsvrij aflossen.

Handig: In mijn.nn zie je hoeveel je dit jaar nog vergoedingsvrij mag aflossen. Bekijk voordat je gaat aflossen ook altijd de voor- en nadelen.

Lees meer over extra aflossen

Tip 4. Bekijk of je je hypotheek opnieuw kunt financieren

Kun je de aflossingsvrije hypotheek niet aflossen op de einddatum? Dan is het misschien mogelijk om de hypotheek opnieuw te financieren. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek afbetaalt. Je huidige hypotheek verlengen is onder bepaalde voorwaarden ook een mogelijkheid. Zo heb je ook in de toekomst voldoende inkomen of pensioen nodig om de maandlasten van je nieuwe of verlengde hypotheek te kunnen betalen. Een hypotheekadviseur denkt hierover graag met je mee.

Maak een afspraak

Tip 5. Kies voor een andere hypotheekvorm

Je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) je hypotheek te wijzigen in een Annuïtaire Hypotheek of Lineaire Hypotheek. Dit zijn hypotheekvormen waarbij je wél elke maand automatisch aflost. Bespreek met een financieel adviseur of dit mogelijk is én of dit verstandig is in jouw specifieke situatie.


Beginnen met aflossen?

Wil je beginnen met aflossen op je aflossingsvrije hypotheek? Regel het eenvoudig in mijn.nn.

Meer over aflossen

Hypotheek wijzigen?

Bekijk je mogelijkheden om je hypotheek (deels) om te zetten naar een andere hypotheekvorm.

Hypotheekvorm wijzigen

Advies nodig?

Heb je behoefte aan een advies voor jouw persoonlijke situatie? Bespreek het met je adviseur.

Maak een afspraak


Kunnen wij je helpen?

Let op: Het kan zijn dat we voor Aflossingsblij.nl, een initiatief van de gezamenlijke banken en verzekeraars, contact met je opnemen. Dit gebeurt dan met telefoonnummer 085 8000 119.