Ga direct naar inhoud

Veilig thuiswerken

Cybercrimineel maakt gebruik van corona-chaos. Voorkom ongelukken met deze tips

'De komende weken werken we thuis. Klik op deze link om een beveiligde verbinding tot stand te brengen.'

Als een e-mail met deze strekking van de directeur afkomstig lijkt te zijn, zullen maar weinig mensen hier bedenkingen bij hebben. "Cybercriminelen maken slim gebruik van de chaos die ontstaat doordat de gebruikelijke communicatiestructuren van bedrijven door de corona-crisis worden doorbroken, zegt Marc van Vliet, cyberexpert bij Perfect Day, scale-up van Nationale-Nederlanden. Gelukkig kun je met wat simpele tips al een hoop ongelukken voorkomen."

Kwetsbaar door chaos

Met de aangescherpte maatregelen die door premier Rutte zijn aangekondigd, wordt Nederlanders geadviseerd zo veel mogelijk thuis te werken. Bij grote bedrijven en overheidsinstellingen was dit al het geval. Er wordt meer digitaal gecommuniceerd. Ook krijgen werknemers orders en richtlijnen over bijvoorbeeld het virus, die buiten de reguliere communicatiestructuren vallen.

‘Cybercriminelen leven bij disruptie en chaos’, legt Van Vliet uit. ‘Mensen zijn minder argwanend als iets er net wat anders uitziet dan gebruikelijk. Of als ze andere contactpersonen hebben dan ze gewend zijn. Daar waar je eigenlijk juist heel kritisch zou moeten zijn in tijden van crisis, zien we dat het omgekeerde gebeurt. Omdat alles anders is dan normaal en mensen toch vaak wat afgeleid zijn.’

Weg met één klik

Maar wat moeten we ons daar dan bij voorstellen? ‘Ik noem wat voorbeelden’, zegt Van Vliet. ‘Denk aan een e-mail naar personeelsleden die van de manager of directeur afkomstig lijkt te zijn. Daarin staat een mededeling dat er wordt thuisgewerkt met een link naar een zogenaamd beveiligde verbinding om op het bedrijfsnetwerk te komen. Klinkt een werknemer op die link? Dan kan het zijn dat hij criminelen daarmee toegang verschaft tot zijn computer of zelfs het bedrijfsnetwerk. Ander voorbeeld: de afbeeldingen met verspreiding van het COVID19-virus. Daar wordt nu veel op gezocht. In die afbeeldingen verstoppen criminelen malware waarmee ze computers infecteren om bijvoorbeeld wachtwoorden te stelen.’

Voorkom dat je slachtoffer wordt

‘Belangrijk is om je niet bang te laten maken’, benadrukt Van Vliet. ‘Ons uitgangspunt is dat je met gezond verstand en een kritische blik al het merendeel van de risico’s tackelt.’ Dit zijn Perfect Day’s belangrijkste tips:

Dit zijn Perfect Day’s belangrijkste tips:

  • Vertrouw je een mail of link niet? Bel naar degene die het verstuurd lijkt te hebben om te checken of het klopt.
  • Krijg je een link om thuis te werken? Dat doen bedrijven over het algemeen niet. Trap hier niet in tenzij het expliciet is afgesproken. Sla er de noodprotocollen van je bedrijf op na of vraag het aan je manager.
  • Werk je ergens anders dan op kantoor? Gebruik dan een beveiligde, liefst VPN-verbinding om indringers te voorkomen.

Checklist veilig thuiswerken

De uitbraak van het coronavirus heeft grote invloed op onze manier van werken in Nederland. We werken zoveel mogelijk thuis. Maar werken vanuit huis brengt ook cyberrisico’s met zich mee. Met deze eenvoudige acties kun je de risico’s verkleinen.

1 - Zorg voor een veilige verbinding

Zorg voor een VPN (Virtual Private Netwerk) verbinding voor je werknemers. Zo kunnen zij veilig verbinding maken met het bedrijfsnetwerk of bedrijfsapplicaties.

2 - Installeer beveiligingssoftware

Bescherm alle zakelijke apparaten met beveiligingssoftware. Dus ook mobiele telefoons en laptops. Daarmee kun je bijvoorbeeld gegevens wissen van verloren of gestolen apparaten. Ook kun je hiermee het downloaden van apps beperken.

3 - Installeer updates

Zorg altijd voor de nieuwste updates van besturingssystemen en apps die op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten. Het updaten van je software is een van de belangrijkste maatregelen om veilig te werken. Het gaat dan niet alleen om het besturingssysteem van je computer, maar ook om het updaten van Android, iOS en andere software en apps die je gebruikt. Door updates te installeren, worden gaten in de besturingssystemen en software gedicht. Zo kan een cybercrimineel je niet meer hacken.

4 - Zorg voor toegangsbeheer

Beperk de toegangsrechten van werknemers die op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten.

5 - Informeer je werknemers over de gevaren

Een zakelijk apparaat buiten de netwerkinfrastructuur van kantoor loopt een groter cyberrisico. Het is belangrijk dat elke werknemer dat begrijpt. Leg werknemers daarom uit hoe ze veilig inloggen. Zorg er ook voor dat werknemers zich bewust zijn van cybercriminelen die misbruik maken van deze verwarrende periode door bijvoorbeeld phishing mails te versturen.

Ondernemen doe je samen