Een gezonde werkdruk is prima, maar wat als die druk omslaat in ongezonde werkstress? En dat zelfs leidt tot verzuim? Stress op het werk is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Gelukkig is verzuim door stress te voorkomen. Door vroegtijdig de signalen te herkennen en aan te pakken. Deze zes tips helpen jou als werkgever op weg.
Werkstress is stress die ontstaat door werk: soms het gevolg van té veel werk, vaker het resultaat van hoe iemand werkdruk ervaart. Is jouw werknemer perfectionistisch? Dan kan hij al snel het gevoel hebben de controle te verliezen. Werkdruk is niet altijd slecht. Sterker nog: we hebben werkdruk nodig om te presteren. Maar is de druk te groot? Dan slaat gezonde werkdruk om in stressklachten. En daar leiden de prestaties, het welzijn en de gezondheid onder.
Volgens het CBS ligt het gemiddelde verzuim in het eerste halfjaar van 2022 op 5,9%. Het verzuimpercentage van 6,3% in het eerste kwartaal is zelfs het hoogste ooit in Nederland gemeten. Ter vergelijking, de oude jaargemiddelden waren: 4,4% in 2019, 4,8% in 2020 en 4,9% in 2021. De verzuimcijfers blijven dus oplopen. Van het totaal aantal verzuimdagen, wordt ongeveer een derde veroorzaakt door psychische klachten, waarvan 21% stressgerelateerd. En van het totale langdurig verzuim in Nederland (meer dan zes weken) komt 30% door stress.
Gelukkig kun jij als werkgever iets doen aan werkstress bij je werknemers. Of aan hoe zij hun werkdruk ervaren. Wij geven je hier zes tips voor het doorvoeren van laagdrempelige veranderingen om werkstress te voorkomen.
Je wilt werkstress en ziekteverzuim voorkomen, maar hoe weet je of er in jouw bedrijf mensen met stressklachten rondlopen? Wees alert op de volgende signalen:
• Lichamelijke klachten, zoals rugpijn en vermoeidheid;
• Gedragsveranderingen, zoals zich terugtrekken en een kort lontje hebben;
• Cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid, besluiteloosheid en concentratieproblemen;
• Negatieve gevoelens en gedachten;
• Regelmatig kortdurende ziekmeldingen.
En kom dan als werkgever in actie, zodat je stress kunt verminderen en uitval voorkomt. Door bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met de werknemer bij wie je deze signalen ziet.
Weet dat het lastig voor je werknemer is om te vertellen dat het niet goed met hem gaat. Blijf daarom in contact en stel gerichte vragen. Hoe voel je je? Maak je lange werkdagen? Waar maak je je zorgen over? En wat heb je van mij nodig om je werk goed te kunnen doen?
Werkt je werknemer structureel te lang door? Trap dan voor hem op de rem. Op tijd ingrijpen voorkomt langdurige uitval. Grijp jij binnen drie maanden in? Dan is de kans op een vlot herstel van (de eerste klachten) van overspannenheid groot. Ervaart je werknemer langer dan zes maanden werkstress? En is hij of zij niet meer in staat om te werken? Dan spreek je van een burn-out. De hersteltijd is dan gemiddeld 279 dagen. Dat wil jij natuurlijk voorkomen.
Een goed gesprek voeren met je werknemer leidt vaak tot minder ziekteverzuim. Je weet immers beter wat er speelt. Zo’n gesprek begint met oprechte interesse én goed luisteren. Bekijk hier wat er dan gebeurt.
Met goede communicatie kun jij werkstress voorkomen én verhelpen. Het is daarbij wel belangrijk dat je een veilige omgeving creëert om over werkstress te praten. En dat vraagt om het juiste moment, de juiste omgeving en de juiste houding. Realiseer je dat iemand die aangesproken wordt op werkstress, weleens emotioneel kan reageren. Neem je werknemer daarom apart, bereid het gesprek goed voor en neem de tijd.
Voldoende beweging, is een effectieve manier om stress tegen te gaan. Komen je werknemers in beweging? Dan voelen zij zich fitter, waardoor ze beter bestand zijn tegen stressvolle situaties. Bovendien maakt het lichaam tijdens beweging endorfine aan. En dat voorkomt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Motiveer je werknemers om (eventueel op kosten van de zaak) in beweging te komen!
Wat moet je doen als je werknemer toch ziek wordt? Speciaal voor werkgevers hebben we een handige checklist gemaakt. Zodat jij zieke werknemers nog beter kunt begeleiden.
Wanneer werknemers gestrest zijn, neigen ze sneller naar meer koffie en meer zoetigheid. Even een oppeppertje om door te werken! Helaas geven cafeïne en suiker maar een tijdelijke energieboost. Een gezonde levensstijl zorgt voor meer energie op de lange termijn. Stimuleer je werknemers daarom om gezonder te leven. Zorg bijvoorbeeld voor een fruitmand, bied een gezonde lunch aan en maak je werklocatie rookvrij.
Vaak is de mate waarin een werknemer werkdruk ervaart veel hoger dan de daadwerkelijke werkdruk. Zo zijn het dus vaker de gedachten over het werk die stress opleveren, dan het werk zelf. Mindfulness beïnvloedt die gedachten. Door mindfulness toe te passen op jouw werkvloer, worden je werknemers bewuster van zichzelf. Daarnaast ervaren zij minder spanning en onrust en meer positieve emoties.
Bij Nationale-Nederlanden werken we samen met werkgevers en adviseurs aan een vitaal en veerkrachtig Nederland. Zo delen we graag inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Bijvoorbeeld over wat je kunt leren van de vijf gelukkigste landen om het werkgeluk een boost te geven. Of lees meer over onze module Ziekteverzuim mkb uitgebreid en ons nieuwe preventiepakket waarmee je verzuim kunt verkorten en voorkomen.