Ga direct naar inhoud

Basisverzekering met vrije zorgkeuze

Kies zelf naar welke arts, specialist, zorgverlener of ziekenhuis je gaat met onze restitutiepolis.

Basisverzekering met vrije zorgkeuze

Als het om jouw gezondheid gaat, wil je de beste zorg ontvangen. Daarom heb je met onze restitutiepolis vrije zorgkeuze en kun je ook kiezen voor een ziekenhuis of zorgverlener waar wij geen contract mee hebben. Wij vergoeden de kosten als deze verzekerd zijn.

  • Kies zelf je arts, specialist, zorgverlener of ziekenhuis en krijg de rekening volledig vergoed.
  • Kom niet voor onverwachte kosten te staan.
  • Maak gebruik van extra services.
  • Breid de basisverzekering uit met een aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering.


Alle vergoedingen op een rij

Wil je weten wat de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering vergoedt in 2021? In het vergoedingenoverzicht kun je eenvoudig zoeken op alfabet of een woord als zoekterm invullen.

Bekijk alle vergoedingen


Het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis

Het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis

Met de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden heb je volledige zorgkeuze zonder bijbetalen. Jij kunt dus kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Het is namelijk een restitutiepolis met uitgebreide vergoedingen en gratis extra services. Bij andere zorgverzekeraars kan het zo zijn dat je een naturapolis hebt.  

De naturapolis is het tegenovergestelde van de restitutiepolis. Met deze zorgverzekering worden alleen de zorgkosten vergoed van gecontracteerde zorgverleners.  Ga je naar een specialist geen contract heeft met jouw zorgverzekering dan moet je een deel van de rekening zelf betalen. Om dit te voorkomen kun je de lijst met gecontracteerde zorgverleners raadplegen via de website óf contact opnemen met jouw zorgverzekeraar. Wil je graag overstappen naar de restitutiepolis van Nationale-Nederlanden? Bereken jouw premie. 

Uitzonderingen Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je altijd vrije zorgkeuze hebt. Het maakt hierbij niet uit wat voor soort zorgverzekering je hebt. Heb je acute zorg nodig? Voor spoedeisende hulp kun je altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en kun je erop rekenen dat je de kosten volledig vergoed krijgt. Ook een afspraak bij de huisarts kun je altijd maken. 

Voor- en nadelen restitutiepolis
Voordelen Nadelen
Jij kiest zelf bij welke zorgverlener je behandeld wilt worden Soms moet je de gemaakte kosten voorschieten en later declareren
Jij krijgt inzicht in je zorgkosten, maar betaalt ze niet De premie is vaak hoger dan bij de naturapolis
De rekening wordt volledig vergoed in Nederland
Voor- en nadelen naturaverzekering
Voordelen Nadelen
De premie is lager dan bij een restitutiepolis Je hebt niet de volledige vrijheid bij het kiezen van je zorgverlener
Zorgverlener dient de rekening direct bij de verzekeraar in Kans op onverwachte kosten achteraf


De voordelen van een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden

Naast dat je bij de zorgverzekering vrije zorgkeuze hebt, kun je als klant ook gebruik maken van extra services.


De 5 meest gestelde vragen

Is de basisverzekering overal hetzelfde?

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering voor iedereen die woont en werkt in Nederland. De overheid bepaalt elk jaar de inhoud van de basisverzekering. De zorg in het basispakket is voor iedereen hetzelfde. De extra services en naar welke specialist je kunt gaan kan per verzekering wel afwijken. Bij Nationale-Nederlanden heb je vrije zorgkeuze, en kies je dus zelf door wie je geholpen wordt als je zorg nodig hebt.

Is een basisverzekering verplicht?

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering. De overheid bepaalt ieder jaar de inhoud van de basisverzekering. De zorg in het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Kinderen tot achttien jaar betalen geen premie. Zij zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders of verzorgers. Vanaf 18 jaar gaan kinderen wel betalen voor de zorgverzekering.

Betaal ik altijd eigen risico?

Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen van achttien jaar en ouder. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2020 is dat opnieuw € 385,-, dit bedrag kun je vooraf gespreid betalen. Ook kun je ervoor kiezen om het eigen risico met €500,- te verhogen tot €885,-.

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Niet alle zorg valt onder het verplicht eigen risico.

Kan ik tussentijds mijn verzekering wijzigen?

Je basisverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december en kun je in de meeste gevallen niet tussentijds aanpassen. In enkele situaties kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Bij de aanvullende verzekering kun je gebruik maken van de Meegroeiservice.

Wat verandert er in de zorgverzekering in 2021?

Elk jaar worden er door de regering een aantal wijzigingen doorgevoerd in de basisverzekering. Daarnaast hebben we een aantal services toegevoegd aan de onze Zorgverzekering zoals de apps Vraag de dokter en SkinVision. Hier kun je zien wat je bij de zorgverzekering van Nationale-Nederlanden vergoed krijgt.

Aanvullingen op jouw basisverzekering

Premie berekenen

Voor de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering betaal je een vaste premie per maand. In 2021 is de premie € 129,44 per maand inclusief online korting, bij een verplicht eigen risico van € 385,-.

Je kunt op verschillende manieren korting krijgen op deze premie. Zo krijg je korting als je klant bent van Nationale-Nederlanden, als je de premie per jaar betaalt, als je de zorgverzekering afsluit via onze website of als je een collectieve verzekering afsluit via je werkgever of een ledenorganisatie.

Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag via de Belastingdienst check.

Premie berekenen

De zorgverzekering met vrije zorgkeuze. In enkele stappen aangevraagd

1. Vraag verzekering aan

Je vraagt een Nationale-Nederlanden Zorgverzekering aan via onze website of telefonisch. Tijdens de aanvraag geef je onder andere aan of je aanvullende verzekeringen wilt, een vrijwillig eigen risico wilt en of je deel uit maakt van een collectieve verzekering.

2. Behandeling aanvraag

Na jouw aanvraag ontvang je van ons een bevestigingsmail. Je bent dan nog niet verzekerd. Wij controleren eerst nog of je recht hebt op een zorgverzekering en of je geen betalingsachterstand hebt bij jouw huidige zorgverzekeraar. Als je aan onze voorwaarden voldoet, dan accepteren wij de aanvraag.

3. Jouw zorg verzekerd

Je ontvangt binnen tien werkdagen je polisblad. Na ontvangst van het polisblad krijg je binnen een maand jouw zorgpas. Je vindt de zorgpas ook in de NN App.
Via mijn.nn heb je inzicht in jouw polis, kun je rekeningen declareren en wijzigingen doorgeven.

Aanvragen zorgverzekering

4. Correspondentie

Als je geen collectiviteit hebt en de zorgverzekering afsluit via onze website, dan regel je alles online
en ontvang je geen post meer. Alles staat in jouw persoonlijke online omgeving Mijn NN Zorgverzekering. Wil je je post op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie


Verzekeringskaart

Bekijk de zorgverzekeringskaart om te zien wat de vrije zorgpolis voor jou betekent. De kaart is een algemeen overzicht. Wil je meer weten? Bekijk onze polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.

Verzekeringskaart Restitutiepolis

Vergoedingenoverzicht

Formulieren, voorwaarden en andere documenten

Overzicht restitutiepolissen CZ groep

Kunnen wij je helpen?