Ga direct naar inhoud

Basisverzekering met vrije zorgkeuze

Als het om jouw gezondheid gaat, wil je de beste zorg ontvangen. Wij willen dat jij de regie hebt over de beste zorg. Daarom heb je met onze restitutieverzekering vrije zorgkeuze. Je kiest zelf naar welke arts, specialist, zorgverlener of ziekenhuis je gaat en krijgt de rekening volledig vergoedt. Je kunt jouw basisverzekering uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering.

  • Kies zelf door welke zorgverlener jij geholpen wordt
  • Kom niet voor onverwachte kosten te staan
  • Maak gebruik van extra services zoals wachtlijstbemiddeling en de meegroeiservice

De Zorgverzekering in het kort

Met de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering ben je goed verzekerd. Wij hebben een restitutiepolis. Dit betekent dat je zelf kiest naar welke zorgverleners je gaat. De rekening wordt volledig vergoed door de basisverzekering, als het onder de verzekering valt.

Bovendien bieden wij je extra services. Als je een Nationale-Nederlanden Zorgverzekering hebt, kun je:

  • Een second opinion vragen aan een (internationale) topspecialist via Best Doctors®.
  • 24/7 medische vragen stellen aan de Nationale-Nederlanden Gezondheidslijn.

Als je geen collectiviteit hebt en de zorgverzekering afsluit via onze website, dan regel je alles online en ontvang je geen post meer. Alles staat in jouw persoonlijke online omgeving, Mijn NN Zorgverzekering. Wil je je post toch op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Restitutiezorgpolissen CZ groep

Of bekijk het overzicht van restitutiepolissen van de CZ groep op de site van Zorgverzekeraars Nederland.

De zorgverzekering met vrije zorgkeuze is geschikt voor iedereen die woont of werkt in Nederland

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering. De overheid bepaalt elk jaar de inhoud van de basisverzekering. De zorg in het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Naar welke specialist je kunt gaan kan per verzekering wel afwijken. Bij Nationale-Nederlanden heb je vrije zorgkeuze, en kies je dus zelf door wie je geholpen wordt als je zorg nodig hebt. Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie. Zij zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders of verzorgers.

Kosten op een rij

Voor de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering betaal je een vaste premie per maand. In 2020 is de premie € 122,76 per maand, bij een verplicht eigen risico van € 385,-.

Je kunt op verschillende manieren korting krijgen op deze premie. Zo krijg je korting als je klant bent van Nationale-Nederlanden, als je de premie per jaar betaalt of als je de zorgverzekering afsluit via onze website. Maak een vrijblijvende premieberekening om te zien welke premie voor jou van toepassing is.

Verzeker jij je collectief via je werkgever of een ledenorganisatie? Bekijk de voordelen via onze collectiviteitenzoeker.

De restitutiepolis met vrije zorgkeuze van Nationale-Nederlanden

De Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden is er voor mensen die hun gezondheid op één zetten. Met de zorg verzekering met vrije zorgkeuze kun je voor een ziekenhuis of zorgverlener kiezen waar wij geen contract mee hebben. Terwijl de kosten wel volledig vergoed worden. Heel soms krijgen we een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit in de praktijk bijna nooit voor.

Naast de basisverzekering en aanvullende verzekeringen bieden wij de klanten van Nationale-Nederlanden Zorgverzekering extra services, zoals:

Het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis

Met de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden heb je volledige zorgkeuze zonder bijbetalen. Jij kunt dus kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Het is namelijk een restitutieverzekering met uitgebreide vergoedingen en gratis extra services. Bij andere zorgverzekeraars kan het zo zijn dat je een naturaverzekering hebt.  

De naturaverzekering is het tegenovergestelde van de restitutiepolis. Met deze zorgverzekering worden alleen de zorgkosten vergoed van gecontracteerde zorgverleners.  Ga je naar een specialist geen contract heeft met jouw zorgverzekering dan moet je een deel van de rekening zelf betalen. Om dit te voorkomen kun je de lijst met gecontracteerde zorgverleners raadplegen via de website óf contact opnemen met jouw zorgverzekeraar. Wil je graag overstappen naar de restitutiepolis van Nationale-Nederlanden? Bereken jouw premie. 

Uitzonderingen 
Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je altijd vrije zorgkeuze hebt. Het maakt hierbij niet uit wat voor soort zorgverzekering je hebt. Heb je acute zorg nodig? Voor spoedeisende hulp kun je altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en kun je erop rekenen dat je de kosten volledig vergoed krijgt. Ook een afspraak bij de huisarts kun je altijd maken. 

Voor- en nadelen restitutieverzekering
Voordelen Nadelen
Jij kiest zelf bij welke zorgverlener je behandeld wilt worden Meestal moet je de gemaakte kosten voorschieten en later declareren
Jij krijgt inzicht in je zorgkosten, maar betaalt ze niet De premie is vaak hoger dan bij de naturaverzekering
De rekening wordt volledig vergoed in Nederland
Voor- en nadelen naturaverzekering
Voordelen Nadelen
De premie is lager dan bij een restitutieverzekering Je hebt niet de volledige vrijheid bij het kiezen van je zorgverlener
Zorgverlener dient de rekening direct bij de verzekeraar in Kans op onverwachte kosten achteraf


De zorgverzekering met vrije zorgkeuze. In enkele stappen aangevraagd

1. Vraag verzekering aan

Je vraagt een Nationale-Nederlanden Zorgverzekering aan via onze website of telefonisch. Tijdens de aanvraag geef je onder andere aan of je aanvullende verzekeringen wilt, een vrijwillig eigen risico wilt en of je deel uit maakt van een collectieve verzekering.

2. Behandeling aanvraag

Na jouw aanvraag ontvang je van ons een bevestigingsmail. Je bent dan nog niet verzekerd. Wij controleren eerst nog of je recht hebt op een zorgverzekering en of je geen betalingsachterstand hebt bij jouw huidige zorgverzekeraar. Als je aan onze voorwaarden voldoet, dan accepteren wij de aanvraag.

3. Jouw zorg verzekerd

Je ontvangt binnen tien werkdagen je polisblad. Na ontvangst van het polisblad krijg je binnen een maand jouw zorgpas. Je vindt de zorgpas ook in de NN App.
Via mijn.nn heb je inzicht in jouw polis, kun je rekeningen declareren en wijzigingen doorgeven.

Bereken je premie

Aanvullingen op jouw basisverzekering

De 4 meest gestelde vragen

Is een basisverzekering verplicht?

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering. De overheid bepaalt ieder jaar de inhoud van de basisverzekering. De zorg in het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Kinderen tot achttien jaar betalen geen premie. Zij zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders of verzorgers. Vanaf 18 jaar gaan kinderen wel betalen voor de zorgverzekering.

Betaal ik altijd eigen risico?

Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen van achttien jaar en ouder. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2020 is dat opnieuw € 385,-, dit bedrag kun je vooraf gespreid betalen. Ook kun je ervoor kiezen om het eigen risico met €500,- te verhogen tot €885,-.

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Niet alle zorg valt onder het verplicht eigen risico.

Kan ik tussentijds mijn verzekering wijzigen?

Je basisverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 januari en kun je in de meeste gevallen niet tussentijds aanpassen. In enkele situaties kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Bij de aanvullende verzekering kun je gebruik maken van de Meegroeiservice.

Wat verandert er in de zorgverzekering in 2020?

Elk jaar worden er door de regering een aantal wijzigingen doorgevoerd in de basisverzekering. Daarnaast hebben we een aantal services toegevoegd aan de onze Zorgverzekering zoals de apps Vraag de dokter en SkinVision. Hier kun je zien wat je bij de zorgverzekering van Nationale-Nederlanden vergoed krijgt.


In vijf stappen naar een passend pakket

Heb jij hulp nodig bij het uitzoeken van je zorgverzekering?

Meer informatie


Formulieren, voorwaarden en andere documenten

Verzekeringskaart

De Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars helpt je de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met andere aanbieders.

Verzekeringskaart Restitutieverzekering

Kunnen wij je helpen?