Ga direct naar inhoud

Basisverzekering

Kies voor 100% keuzevrijheid bij (huis)artsen, specialisten, ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Ook krijg je extra services.

Zeer complete basisverzekering

Als het om jouw gezondheid gaat, wil je de beste zorg ontvangen. Daarom kies je zelf je zorgverlener en vergoeden wij in de meeste gevallen 100% van de rekening. Je krijgt ook toegang tot verschillende extra services en klantvoordelen.


Alle vergoedingen op een rij

Wil je weten wat de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering vergoedt in 2022? In het vergoedingenoverzicht kun je eenvoudig zoeken op alfabet of een woord als zoekterm invullen.

Bekijk alle vergoedingen

Kies zelf je zorgverlener

In de meeste gevallen vergoeden we 100% van de rekening, zoals bij ziekenhuizen en (huis)artsen. Bij niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio-en oefentherapie vergoeden we 75% van de rekening, maar nooit meer dan het maximumtarief.

Vind jouw zorgverlener


De voordelen van een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden

Je hebt een zeer complete basisverzekering met ruime zorgkeuze. Ook maak je gratis gebruik van extra services:


ZorgGemak: extra korting voor jou

Je krijgt korting op producten en diensten die je helpen bij de zorg voor jezelf en een ander.
Denk bijvoorbeeld aan de sportschool, reisvaccinaties, brillen en lenzen en EHBO-cursussen.

Bekijk alle kortingen


De 5 meest gestelde vragen

Is de basisverzekering overal hetzelfde?

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering voor iedereen die woont en werkt in Nederland. De overheid bepaalt elk jaar de inhoud van de basisverzekering. De zorg in het basispakket is voor iedereen hetzelfde.

De extra services en naar welke specialist je kunt gaan kan per verzekering wel afwijken. Bij Nationale-Nederlanden kies je zelf je (huis)arts, specialist, ziekenhuis of zelfstandige kliniek. Wij vergoeden in de meeste gevallen 100% van de rekening. Alleen voor niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie maken wij vanaf 2022 een uitzondering.

Bekijk hier al onze vergoedingen. Of vind jouw zorgverlener met de Zorgvergelijker.

Is een basisverzekering verplicht?

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering. De overheid bepaalt ieder jaar de inhoud van de basisverzekering. De zorg in het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Kinderen tot achttien jaar betalen geen premie. Zij zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders of verzorgers. Vanaf 18 jaar gaan kinderen wel betalen voor de zorgverzekering.

Betaal ik altijd eigen risico?

Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2022 is dat opnieuw € 385,-. Dit bedrag kun je vooraf gespreid betalen. Ook kun je ervoor kiezen om het eigen risico met € 500,- te verhogen tot € 885,-.

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Niet alle zorg valt onder het verplicht eigen risico.

Kan ik tussentijds mijn verzekering wijzigen?

Je basisverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december en kun je in de meeste gevallen niet tussentijds aanpassen. In enkele situaties kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Bij de aanvullende verzekering kun je gebruikmaken van de Meegroeiservice.

Wat verandert er in de zorgverzekering in 2022?

De regering bepaalt elk jaar de inhoud van de basisverzekering. In 2022 zijn er wijzigingen in de basisverzekering.

Eén van de veranderingen is dat de restitutiepolis een combinatiepolis wordt. Dit houdt in dat je bij ons zelf je (huis)arts, specialist, ziekenhuis of zelfstandige kliniek kiest. Wij vergoeden in de meeste gevallen 100% van de rekening. Alleen voor niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie maken wij vanaf 2022 een uitzondering.
Ben je op zoek naar een zorgverlener? Gebruik dan de Zorgvergelijker.

Er zijn ook een aantal nieuwe vergoedingen in de basisverzekering. En in sommige bestaande vergoedingen is een aanpassing gedaan. Bekijk alle veranderingen voor 2022.

Aanvullingen op jouw basisverzekering

Premie berekenen

Voor de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering betaal je een vaste premie per maand. In 2022 is de premie € 132,15 per maand inclusief online korting, bij een verplicht eigen risico van € 385,-.

Je kunt op verschillende manieren korting krijgen op deze premie. Zo krijg je korting als je klant bent van Nationale-Nederlanden of als je de premie per jaar betaalt. Of als je de zorgverzekering afsluit via onze website. Ook geven we korting als je een collectieve verzekering afsluit via je werkgever of een ledenorganisatie.

Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag via de Belastingdienst check.

Premie berekenen

Zo vraag je onze zorgverzekering aan:

1. Vraag verzekering aan

Je vraagt een Nationale-Nederlanden Zorgverzekering aan via onze website of telefonisch. Tijdens de aanvraag geef je onder andere aan of je aanvullende verzekeringen wilt, een vrijwillig eigen risico wilt en of je deel uitmaakt van een collectieve verzekering.

Aanvragen zorgverzekering

2. Behandeling aanvraag

Na je aanvraag krijg je van ons een bevestigingsmail. Je bent dan nog niet verzekerd. Eerst controleren we of je recht hebt op een zorgverzekering en of je geen betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar. Voldoe je aan onze voorwaarden? Dan accepteren we de aanvraag.

3. Jouw zorg verzekerd

Je ontvangt binnen tien werkdagen je polisblad. Na ontvangst van het polisblad krijg je binnen een maand jouw zorgpas. Je vindt de zorgpas ook in de NN App.
Via Mijn NN Zorgverzekering heb je inzicht in jouw polis, kun je rekeningen declareren en wijzigingen doorgeven.

4. Correspondentie

Heb je geen collectiviteit en sluit je de zorgverzekering af via onze website? Dan regel je al je zorgzaken online en ontvang je geen post meer. Alles staat in jouw persoonlijke online omgeving Mijn NN Zorgverzekering. Wil je je post op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.


Verzekeringskaart

Bekijk de zorgverzekeringskaart om
te zien wat de combinatiepolis voor jou
betekent. De kaart is een algemeen
overzicht. Wil je meer weten? Bekijk
onze polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.

Verzekeringskaart combinatiepolis

Vergoedingenoverzicht

Formulieren, voorwaarden en andere documenten

Kunnen wij je helpen?