Ga direct naar inhoud

Fysiotherapie en oefentherapie tot 18 jaar

De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding. De oefentherapeut behandelt en voorkomt klachten die ontstaan door een verkeerde houding of verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld door een bepaalde afwijking of ziekte.

Wat krijgt u vergoed in 2019?

Via de basisverzekering krijgt u een vergoeding vanaf de eerste behandeling als uw aandoening voorkomt op de lijst die door de overheid is vastgesteld, soms tot een bepaald maximum. Voor aandoeningen die niet voorkomen op deze lijst krijgt u een vergoeding tot maximaal 9 behandelingen en eventueel 9 behandelingen extra. Als deze behandelingen niet voldoende zijn, kunt u nog behandelingen vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering.

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering - 100% wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Aanvullende verzekering:
Start 6 behandelingen; screening 100%
Extra 9 behandelingen; screening 100%
Compleet 27 behandelingen; screening 100%
Comfort 36 behandelingen; screening 100%
Top 50 behandelingen; screening 100%
Zilver geen

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

Kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico.

Waar kunt u terecht?

U kiest zelf uw zorgverlener. Vind een zorgverlener bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: fysiotherapeut, manueel therapeut, oedeemtherapeut, huidtherapeut, oefentherapeut Cesar of Mensendieck.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kiest u voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Kiest u voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener), dan heeft dit geen gevolgen voor wat u vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat u verder moet weten

  • Shockwavetherapie wordt niet vergoed. Soms zet een fysiotherapeut Shockwave in als onderdeel van een behandeling fysiotherapie. Voor zo'n behandeling met Shockwave, vergoeden wij alleen het bedrag dat u normaal ook vergoed zou krijgen voor fysiotherapie zonder Shockwave. Als er apart kosten voor het onderdeel Shockwave in rekening worden gebracht, betaalt u die zelf.
  • U kunt in principe zonder verwijzing naar de fysiotherapeut of oefentherapeut. Heeft u toch een verwijzing nodig, dan zal de fysiotherapeut of oefentherapeut u hierop wijzen. U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist indien de fysio- of oefentherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Uw behandeling moet binnen 3 maanden na afgifte van de verwijzing starten, anders is de verwijzing niet meer geldig.
  • U heeft meestal ook geen akkoordverklaring van ons nodig. Gaat u naar een fysiotherapeut waar wij geen afspraken mee hebben gemaakt en krijgt u een vergoeding uit de basisverzekering? Dan heeft u wel een akkoordverklaring nodig. Wij hebben hiervoor de volgende gegevens nodig: de verwijzing met daarbij de startdatum van de therapie, de AGB code van de praktijk en de gewenste diagnosecode. Uw therapeut kan u deze gegevens geven. Heeft u alle gegevens? Dan stuurt u dit naar: 
    Nationale-Nederlanden 
    Postbus 4016 
    5004 JA Tilburg
  • U kunt voor de akkoordverklaring ook gebruikmaken van het aanvraagformulier fysiotherapie/oefentherapie.

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij u helpen?