Corona herstelzorg

Het kabinet heeft besloten om vanaf 1 juli 2024 herstelzorg na corona niet meer uit de basisverzekering te vergoeden. Ben je vóór 1 juli 2024 in behandeling voor ernstige klachten na het coronavirus, dan krijg je deze zorg nog vergoed voor maximaal 6 maanden.

2024

Vergoeding corona herstelzorg in 2024

Als je behandeling vóór 1 juli 2024 is gestart, krijg je uit de basisverzekeringen vergoed:

 • Fysio- of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen.
 • Ergotherapie: maximaal 10 uur.
 • Advies van een diëtist (diëtetiek): maximaal 7 uur.
 • Logopedie: de zorg die nodig is.

Je krijgt deze zorg maximaal 6 maanden vergoed. Ga je vanwege ernstige coronaklachten na 1 juli 2024 naar een diëtist, logopedist of ergotherapeut? Dan gelden de normale vergoedingen voor deze zorgsoorten.

Lees onder 'Wat moet je verder weten?' aan welke voorwaarden je moet voldoen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Wat vergoedt je basisverzekering?

Vanuit het kabinet is de tijdelijke vergoeding mogelijk tot 1 juli 2024.

Wat vergoedt de aanvullende verzekering?

Er is geen vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen.

Heb ik een eigen bijdrage?

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Lees meer over de eigen bijdrage.

Heb ik een eigen risico?

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. In Mijn NN Zorgverzekering zie je de stand van jouw eigen risico. Lees meer over het verplichte en vrijwillige eigen risico.

Waar kun je terecht?

Je kiest zelf jouw zorgverlener. Vind een zorgverlener bij jou in de buurt via de Zorgvergelijker.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en de tarieven. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je altijd 100% vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van je basisverzekering. Lees meer over niet-gecontracteerde zorg.

Wat moet je verder weten?

Vanuit het kabinet is de tijdelijke vergoeding mogelijk tot 1 juli 2024. Je krijgt deze zorg alleen vergoed als je:

 • Tijdens je herstel van COVID-19 last hebt van ernstige klachten of beperkingen.
 • Een verwijzing hebt van je medisch specialist. Heb je niet in het ziekenhuis gelegen? Dan heb je een verwijzing van je huisarts nodig.
 • Een verwijzing hebt die uiterlijk zes maanden na de acute ziektefase van ernstige COVID-19 is afgegeven.
 • Deelneemt aan het onderzoek naar het effect van de herstelzorg. Jouw gegevens zijn anoniem en worden alleen voor dit onderzoek gebruikt. Lees meer over het onderzoek op zorginstituutnederland.nl.
 • Binnen 1 maand na de verwijzing start met de behandeling.
2023

Vergoeding corona herstelzorg in 2023

 • Fysio- of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
 • Ergotherapie: maximaal 10 uur
 • Advies van een diëtist (diëtetiek): maximaal 7 uur
 • Logopedie: de zorg die nodig is

  Je krijgt deze zorg maximaal 6 maanden vergoed. Een medisch specialist kan de vergoeding één keer verlengen met 6 maanden als dat nodig is. Deze vergoeding geldt vanaf 18 juli 2020 tot 1 januari 2025. Blijkt uit onderzoek dat de herstelzorg effect heeft? Dan kan de minister besluiten om de herstelzorg voor langere periode te vergoeden uit de basisverzekering.


  Wat vergoedt je basisverzekering?

  De vergoeding hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met jouw zorgverlener. Bekijk hieronder hoeveel je vergoed krijgt vanuit je basisverzekering:

  Vergoeding corona herstelzorg Zorg Vrij (combinatiepolis) Zorg Voordelig (naturapolis)
  Zorgverlener met contract 100% 100%
  Zorgverlener zonder contract 100% 70%

  Eigen bijdrage

  Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.


  Wanneer krijg je een vergoeding?

  Je krijgt deze zorg alleen vergoed als je:

  • tijdens je herstel van COVID-19 last hebt van ernstige klachten of beperkingen.
  • een verwijzing hebt van je medisch specialist. Heb je niet in het ziekenhuis gelegen? Dan heb je een verwijzing van je huisarts nodig.
  • deelneemt aan het onderzoek naar het effect van de herstelzorg. Jouw gegevens zijn anoniem en worden alleen voor dit onderzoek gebruikt. Lees meer over het onderzoek op zorginstituutnederland.nl.
  • binnen 1 maand na de verwijzing start met de behandeling.

  Eigen risico

  De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2023 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van je zorg betaal je eerst zelf via het verplicht eigen risico. Heb je in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoef je het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Je basisverzekering vergoedt dan de zorg.

  Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. Je betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat je bij een grote ingreep veel kosten maakt.

  Hoe weet je hoeveel er nog over is van jouw eigen risico? In Mijn NN Zorgverzekering regel je online al je verzekeringszaken. Daar zie je ook de stand van jouw eigen risico.


  Waar kun je terecht?

  Je kiest zelf jouw zorgverlener. Vind een zorgverlener bij jou in de buurt.

  Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je altijd 100% vergoed. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van je basisverzekering. Bekijk hieronder het verschil:

  Zorg Vrij (combinatiepolis)
  Wij vergoeden de zorg 100%. Het maakt niet uit of deze zorg wordt geleverd door een gecontracteerde of door een niet-gecontracteerde zorgverlener. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
  Zorg Voordelig (naturapolis)
  Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Kies je voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener)? Dan vergoedt Nationale-Nederlanden 70% van de rekening, maar niet meer dan het maximumtarief.
  lay21551d47dca44861b85287a317150485

  Terug naar het overzicht van vergoedingen

  Service en Contact

  We kunnen je op verschillende manieren helpen.

  Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

  Naar Service en Contact