Ga direct naar inhoud

Corona herstelzorg

Ben je ziek geweest door het Coronavirus en heb je nog ernstige klachten? Dan krijg je uit jouw basisverzekering herstelzorg vergoed, zoals fysiotherapie of ergotherapie.

Wat krijg je vergoed in 2021?

 • Fysio- of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
 • Ergotherapie: maximaal 10 uur
 • Advies van een diëtist (diëtetiek): maximaal 7 uur
 • Logopedie: de zorg die nodig is


  Je krijgt deze zorg maximaal 6 maanden vergoed. Een medisch specialist kan de vergoeding één keer verlengen met 6 maanden als dat nodig is. Deze vergoeding geldt vanaf 18 juli 2020 tot 1 augustus 2022 en is niet met terugwerkende kracht mogelijk. Blijkt uit onderzoek dat de herstelzorg effect heeft? Dan kan de minister besluiten om de herstelzorg voor langere periode te vergoeden uit de basisverzekering.

  Eigen bijdrage

  Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

  Wanneer krijg je een vergoeding?

  Je krijgt deze zorg alleen vergoed als je:

  • tijdens je herstel van COVID-19 last hebt van ernstige klachten of beperkingen.
  • een verwijzing hebt van je medisch specialist. Heb je niet in het ziekenhuis gelegen? Dan heb je een verwijzing van je huisarts nodig.
  • deelneemt aan het onderzoek naar het effect van de herstelzorg. Jouw gegevens zijn anoniem en worden alleen voor dit onderzoek gebruikt. Lees meer over het onderzoek op zorginstituutnederland.nl.
  • binnen 1 maand na de verwijzing start met de behandeling.


  Eigen risico

  De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2021 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van je zorg betaal je eerst zelf via het verplicht eigen risico. Heb je in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoef je het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Je basisverzekering vergoedt dan de zorg.

  Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico?
  Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. Je betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat je bij een grote ingreep veel kosten maakt.

  Hoe weet je hoeveel er nog over is van jouw eigen risico?
  In Mijn NN Zorgverzekering regel je online al je verzekeringszaken. Daar zie je ook de stand van jouw eigen risico.

  Waar kun je terecht?

  Je kiest zelf jouw zorgverlener. Vind een zorgverlener bij jou in de buurt.

  Terug naar het overzicht van vergoedingen


  Kunnen wij je helpen?