Ga direct naar inhoud

Waardeoverzicht

Elk jaar ontvangt u van ons een waardeoverzicht. Dit is een jaaropgave van uw beleggingsverzekering waarin u kunt lezen wat de waarde is van uw beleggingsverzekering. Valt uw beleggingsverzekering in box 3 van de Belastingdienst? Dan krijgt u ook elk jaar een opgave van de fiscale waarde. Deze waarde heeft u nodig voor uw aangifte inkomstenbelasting of voor het aanvragen van toeslagen.

Jaaropgave beleggingsverzekering

De jaaropgave geeft inzicht in de waardeontwikkeling van uw beleggingsverzekering. De getoonde waarde is altijd een momentopname. U heeft deze jaaropgave niet nodig voor uw aangifte inkomstenbelasting bij de Belastingdienst.

In de jaaropgave van uw beleggingsverzekering vindt u de volgende informatie:

  • Hoe heeft de waarde van uw beleggingsverzekering zich ontwikkeld?
  • Wat is de waarde van uw beleggingen?
  • Wat zijn de voorbeeldkapitalen?
  • Uitleg over maximumkosten
  • Toelichting op begrippen

Voor Nationale-Nederlanden en voormalig RVS beleggingsverzekeringen versturen we de jaaropgave rond de datum waarop de verzekering is afgesloten. Voor voormalig ING beleggingsverzekeringen versturen we de jaaropgave in het tweede kwartaal. Voor voormalig Delta Lloyd en OHRA beleggingsverzekeringen ontvangt u voor 1 april van elk jaar de jaaropgave.

Haalt u uw doel?

U heeft uw beleggingsverzekering afgesloten met een bepaald doel voor ogen. Bijvoorbeeld om uw hypotheek af te lossen, uw pensioen aan te vullen, de studie van uw kind te betalen of een extra potje voor later. Is dat doel nog steeds hetzelfde? En bereikt u uw doel nog steeds met uw verzekering? Het is belangrijk dat u zelf steeds goed in de gaten houdt of uw beleggingsverzekering nog past bij uw doel en verwachtingen.

Waarde verandert

Met een beleggingsverzekering wilt u een bedrag opbouwen door middel van beleggingen. Maar beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van de verzekering kan anders zijn dan u dacht.

Fondsen presteren misschien minder

De waarde van uw beleggingsverzekering kan dalen. Fondsen die in het verleden goed presteerden, hoeven dit niet automatisch in de toekomst ook te doen. Het rendement van uw verzekering kan tegenvallen. Misschien bouwt u heel weinig of geen waarde op met uw beleggingsverzekering.

Eigen middelen nodig?

Bij tegenvallende beleggingen en rendementen kan aan het einde van de looptijd de waarde van uw beleggingsverzekeringen onvoldoende zijn om uw hypotheek af te lossen of uw pensioen aan te vullen. Dat betekent dat u hiervoor misschien andere eigen middelen moet gebruiken, zoals spaargeld of de opbrengst van de verkoop van uw woning.

Check regelmatig

U heeft een beleggingsverzekering bij Nationale-Nederlanden. U loopt daarbij risico’s waar u mogelijk niet dagelijks bij stilstaat. Toch is het belangrijk om regelmatig te checken of uw verzekering nog past bij uw financiële doelen. En of u actie moet ondernemen. Het is namelijk mogelijk dat u financieel beter af bent als u de verzekering aanpast. Check uw verzekering dus regelmatig, bijvoorbeeld met behulp van onze scan. Aanpassingen kunnen voor u (nadelige) fiscale gevolgen hebben, vraag advies bij uw adviseur.

Voortgang activeren

Informatie over activering van klanten met een beleggingsverzekering.

Lees meer

Opgave fiscale waarde

Valt uw beleggingsverzekering in box 3 van de Belastingdienst? Dan krijgt u elk jaar een opgave van de fiscale waarde van uw beleggingsverzekering. U krijgt deze opgave vóór 1 maart van elk jaar. De waarde gaat altijd over het voorgaande jaar. U heeft de opgave van de fiscale waarde nodig voor uw aangifte inkomstenbelasting of voor het aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst.

Ieder jaar geven we de fiscale waarde van uw beleggingsverzekering (box 3) op 1 januari van het vorige jaar door aan de Belastingdienst. Dit zijn we wettelijk verplicht. We berekenen de waarde volgens de richtlijnen van de Belastingdienst. Let op: de fiscale waarde van uw beleggingsverzekering kan anders zijn dan de waarde die op de jaaropgave van uw beleggingsverzekering staat.

uniqueid

Kunnen wij u helpen?