Ga direct naar inhoud

Waardeoverzicht

Elk jaar ontvang je van ons een waardeoverzicht. In het waardeoverzicht staat de waarde die je beleggingsverzekering op dit moment heeft. Valt je beleggingsverzekering in box 3 voor de inkomstenbelasting? Dan krijg je elk jaar ook een opgave van de fiscale waarde. Deze waarde heb je nodig voor je aangifte inkomstenbelasting.

Waardeoverzicht beleggingsverzekering 

Het waardeoverzicht geeft inzicht in de ontwikkeling van de waarde van je beleggingsverzekering. Je hebt het waardeoverzicht niet nodig voor je aangifte inkomstenbelasting. In de waardeopgave staat de volgende informatie:

  • hoe heeft de waarde van je beleggingsverzekering zich ontwikkeld?
  • wat is de waarde van de beleggingen?
  • wat zijn de voorbeeldkapitalen?
  • uitleg over kosten
  • toelichting op begrippen

Wanneer krijg je jouw waardeoverzicht?

  • Je hebt een beleggingsverzekering van Nationale-Nederlanden, voormalig RVS, of voormalig ABN AMRO Levensverzekering: rond de datum waarop je je verzekering hebt gesloten.
  • Je hebt een beleggingsverzekering van ING: tussen 1 april en 1 juli.
  • Je hebt een beleggingsverzekering van voormalig Delta Lloyd en OHRA: voor 1 april van elk jaar. 
Haal je jouw doel?

Je hebt je beleggingsverzekering gesloten met een bepaald doel voor ogen. Je wil de waarde misschien gebruiken om je hypotheek af te lossen? Maar misschien wil je wel je pensioen aanvullen. Of je wil gewoon een extra bedrag om leuke dingen te doen. Wil je dit nog steeds? En heb je dan op de einddatum voldoende geld om dat te doen? Het is belangrijk dat je dat zelf goed in de gaten houdt. 

Waarde verandert

Met een beleggingsverzekering wil je een bedrag opbouwen. Maar beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van de verzekering kan anders zijn dan je dacht.

Fondsen presteren misschien minder

De waarde van je beleggingsverzekering kan dalen. Rendementen van fondsen kunnen per dag anders zijn. Het rendement van je verzekering kan tegenvallen. Misschien bouw je heel weinig of geen waarde op met je beleggingsverzekering. Je hebt dan misschien niet genoeg geld om je hypotheek af te lossen. Of je kunt je pensioen niet aanvullen. In dat geval moet je iets doen. Het betekent dat je misschien eigen geld moet gebruiken. Bijvoorbeeld je spaargeld of de opbrengst van de verkoop van je woning.

Controleer regelmatig

Bij tegenvallende beleggingen en rendementen kan aan het einde van de looptijd de waarde van je beleggingsverzekeringen onvoldoende zijn om je hypotheek af te lossen of je pensioen aan te vullen. Dat betekent dat je hiervoor misschien andere eigen middelen moet gebruiken, zoals spaargeld of de opbrengst van de verkoop van je woning.

Hoe staat het met de benadering van klanten? 

Informatie over activering van klanten met een beleggingsverzekering.

Opgave fiscale waarde 

Valt jouw beleggingsverzekering in box 3 van de belastingaangifte? Dan krijg je elk jaar een opgave van de fiscale waarde op 1 januari. Je krijgt deze opgave vóór 1 maart. De waarde gaat altijd over het voorgaande jaar. Je hebt de opgave van de fiscale waarde nodig voor je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt de opgave ook gebruiken als je toeslagen bij de Belastingdienst aanvraagt. We geven de waarde ook door aan de Belastingdienst. 

uniqueid

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.