Ga direct naar inhoud

Scan je beleggingsverzekering

Je hebt een beleggingsverzekering bij ons. Je loopt daarbij risico’s waar je misschien niet iedere dag bij stilstaat. Het is belangrijk om te weten of je verzekering nog past bij wat je ermee wil. Doe de scan! Je weet binnen tien minuten of je iets moet doen.

Start de scan

Over de scan

Deze gratis scan is voor iedereen die één of meer beleggingsverzekeringen heeft bij ons. De scan helpt je om een beeld te krijgen van je huidige situatie. Met de scan zie je of je beleggingsverzekering nog bij je past. Of dat je iets moet doen. Je hebt geen adviseur nodig om de scan te doen.

Met de scan krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • hoeveel risico loop ik?
 • haal ik mijn doel?
 • moet ik mijn beleggingsverzekering aanpassen?

Je krijgt aan het eind van de scan een overzicht met de uitkomsten en de mogelijkheden. Deze kun je opslaan en printen. Misschien wil je graag samen met je eigen adviseur of een van onze adviseurs naar de scan kijken? We maken dan een afspraak. Dit hersteladvies over je beleggingsverzekering is kosteloos.

Belangrijk om te weten

 • De scan is geen financieel advies. Ook geeft de scan niet alle mogelijkheden aan die je hebt met je beleggingsverzekering. Een hersteladvies kan hierin meer inzicht geven.
 • Het resultaat van de scan is een momentopname.
 • Het resultaat volgt uit de gegevens die je zelf invult. We controleren de gegevens niet.
 • In de scan gebruiken we bepaalde normen. Deze verschillen per doel van een beleggingsverzekering:
 • Bij het vaststellen van de maximale hypotheek houden we ons aan de GHF (Gedragscode Hypothecaire Financieringen). Op de website www.nvb.nl vind je meer informatie.
 • We hanteren voor pensioenaanvulling de pensioennorm van 70% van het huidige (laatstverdiende) bruto inkomen.
 • De scan houdt geen rekening met (nadelige) fiscale gevolgen. Laat je adviseren door een adviseur. Een adviseur kan je meer vertellen.
 • Je kunt maar één beleggingsverzekering tegelijk scannen. Heb je meer verzekeringen? Vul dan in de scan de huidige waarde van de andere beleggingsverzekeringen in bij: ‘overige middelen’. Je krijgt daardoor een completer beeld van je situatie.

Privacy

We gaan nauwkeurig om met je persoonlijke gegevens.

 • We slaan de gegevens die je invult niet op.
 • We sturen de gegevens die je invult niet door naar iemand anders.
 • We gebruiken de gegevens die je invult niet voor commerciële doeleinden.

We sturen je naam, polisnummer en telefoonnummer door naar onze adviesafdeling. Zij hebben dit nodig om contact met je op te nemen als je hebt aangegeven advies te willen. Of als je hebt aangegeven dat jeinformatie wil over je beleggingsverzekering.

Lees meer over veilig internetgebruik

Aan de slag

Je hebt enkele gegevens nodig tijdens de scan van je beleggingsverzekering. Afhankelijk van het doel van je verzekering heb je de gegevens die hieronder staan nodig:

 • De huidige waarde van je verzekering. Op de laatste waardeopgave van je beleggingsverzekering staat wat je verzekering op dat moment waard was.
 • Het voorbeeldbedrag op de einddatum premiebetaling. Het voorbeeldbedrag staat ook op de laatste waardeopgave.
 • Het soort beleggingsverzekering. Op je polis staat of je beleggingsverzekering een lijfrente is of een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een spaarverzekering box 3.
 • De premie die je betaalt. Dit staat op je polis.
 • Je huidige bruto jaarinkomen en dat van je partner. Dit staat op de jaaropgave van de werkgever.
 • Het pensioen per jaar op de AOW-datum van jou en je partner. Dit staat op het pensioenoverzicht en op mijnpensioenoverzicht.nl.
 • De pensioenaangroei (factor A) van je pensioen en dat van je partner. Dit bedrag staat op je pensioenoverzicht.
 • De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van je huis. Je krijgt de WOZ-waarde van de gemeente. Je mag ook een geschatte verkoopwaarde invullen.
 • De waarde van andere verzekeringen op de einddatum van je beleggingsverzekering.
 • Het polisnummer van je verzekering. Het polisnummer staat op je polis. Je vindt het polisnummer ook op de waardeopgave van je verzekering.

Meer verzekeringen scannen

Je doet de scan voor elke beleggingsverzekering opnieuw. Je kunt niet meer verzekeringen tegelijk scannen. Elke verzekering heeft namelijk een ander doel en een ander risico. Heb je de scan gedaan voor een beleggingsverzekering? Sluit de scan dan af en start de scan opnieuw.

Begrippen

In de scan kom je misschien begrippen tegen waarover je meer wil weten. Hieronder leggen we er een paar uit.

Beleggen en het risico

Met een beleggingsverzekering wil je een bedrag opbouwen via beleggen. Maar beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van de verzekering kan bijvoorbeeld anders zijn dan je dacht.

Fondsen presteren misschien minder

De waarde van je beleggingsverzekering kan dalen. Als het slecht gaat met de economie in de wereld, dan kan het ook slecht gaan met beleggingsfondsen. Fondsen die in het verleden goed presteerden, hoeven dit niet automatisch in de toekomst ook te doen. Het rendement kan tegenvallen. Misschien bouw je daardoor weinig of geen waarde op met je beleggingsverzekering.

Misschien eigen middelen nodig

De waarde kan aan het einde van de looptijd niet genoeg zijn om je hypotheek af te lossen. Of om je pensioen aan te vullen. Dat betekent dat je zelf iets moet doen. Bijvoorbeeld sparen of de opbrengst van de verkoop van je woning gebruiken.

Je situatie kan veranderen

Je persoonlijke omstandigheden veranderen misschien. Dan kunnen bepaalde afspraken nadelig voor je uitpakken. En een beleggingsverzekering sluit je vaak wel voor een langere periode van 20 of 30 jaar.

Beleggingsprofiel

Met het geld dat je inlegt (premie), kopen we participaties in beleggingsfondsen. Elk fonds heeft zijn eigen risico. Je beleggingsprofiel geeft weer hoeveel risico je kunt nemen. Je beleggingsprofiel hangt af van:

 • het risico dat je kunt lopen
 • het risico dat je wil nemen
 • je wensen
 • je financiële positie
 • je kennis en ervaring met beleggen
Risicoprofiel

Elk fonds heeft een eigen risico- en opbrengstenprofiel. Met het beleggingsprofiel bepaal je of het risico- en opbrengstenprofiel van het fonds waarin je belegt bij je past. Of dat je meer of minder risico wil lopen. De fondsbeheerder geeft het risiconiveau aan met een schaal van 1 tot en met 7. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het risico. Het risico- en opbrengstenprofiel vind je in de Essentiële Beleggingsinformatie.

Soms moet je zelf het risicoprofiel invullen. Weet je het risicoprofiel van je verzekering niet? Klik dan op ‘Onbekend’. Je kunt dan niet via de scan bepalen of je beleggingsprofiel aansluit bij het risicoprofiel van je beleggingsverzekering.

Van alle actieve fondsen kun je de EBI (Essentiële Beleggersinformatie) bekijken bij fondsinformatie op www.nn.nl/beleggen. In de EBI staat onder andere het risicoprofiel van het fonds. Meer informatie over het fondsbeheer staat op de website van NN Investment Partners.

Voorbeeldkapitaal

In de scan vragen we of je een voorbeeldkapitaal wil invullen. Dit is het verwachte bedrag van je verzekering op de einddatum van de premiebetaling. Je vindt de voorbeeldkapitalen in de laatste waardeopgave van je beleggingsverzekering. Let op: het werkelijke kapitaal kan uiteindelijk hoger of lager zijn.

Het 4% bruto voorbeeldrendementspercentage

In ons advies gaan we uit van een voorbeeldkapitaal op basis van het 4% bruto voorbeeldrendementspercentage. De toezichthouders stellen dit percentage vooraf vast. Als de marktomstandigheden daarom vragen, kunnen zij het percentage herzien. Het percentage is gelijk voor alle producten van dezelfde soort. Zo kun je ze goed met elkaar vergelijken.

Pensioen

We bedoelen met pensioen: opbouwen van een oudedagsvoorziening. Dit kan via je werkgever of via een lijfrenteverzekering. Hebben we het over je pensioen in combinatie met je beleggingsverzekering? Dan bedoelen we je lijfrenteverzekering.

Uitgangspunten berekening

We nemen de AOW-datum van de oudste partner als uitgangspunt bij de berekeningen. Wil jij of je partner eerder stoppen met werken? Dan kun je dat aangeven in de scan. We nemen dit mee in de berekeningen.

Bij de berekening maken we het volgende onderscheid:

 • vanaf de AOW-datum voor een periode van 20 jaar.
 • vanaf de opgegeven datum van eerder stoppen met werken tot de AOW-leeftijd (maximaal 7 jaar).

Willen jij of je partner of allebei eerder stoppen met werken? Dan gaan we in de berekening uit van 70% van het huidige inkomen per persoon.

In de scan kun je aangeven wanneer je wil stoppen met werken. Onze berekeningen gaan uit van een maximale pensioenleeftijd van 67 jaar. Vanaf de AOW-datum is het uitgangspunt van de berekening: 70% van het huidige inkomen minus de AOW en het pensioen.

Hoeveel is je ouderdomspensioen per jaar op de AOW-datum?

De vraag in de scan gaat over het totale pensioen dat je via werkgevers hebt opgebouwd. Of over het pensioen dat je nog kunt opbouwen. Dit staat op je jaarlijkse pensioenoverzichten (UPO) of op mijnpensioenoverzicht.nl. Neem het totale bedrag exclusief AOW. We vullen de AOW automatisch in. De AOW baseren we op:

 • richtlijnen voor de AOW
 • de gegevens die je zelf invoert

Vanaf 2015 mogen werknemers minder pensioen opbouwen. Het kan zijn dat dit nog niet in je pensioenoverzicht staat. Hierdoor kan het pensioen te hoog zijn in de scan. Neem voor meer informatie over de actuele status van je pensioen contact op met je pensioenuitvoerder.

Uitkeringsvrijstelling

Heeft je verzekering een rentebestanddeel? Je hebt dan misschien recht op een uitkeringsvrijstelling. Het rentebestanddeel is het verschil tussen de opgebouwde waarde en het totaal aan premies dat je hebt betaald.

Het recht op een uitkeringsvrijstelling en de hoogte ervan hangen af van:

 • de oorspronkelijke ingangsdatum van je verzekering, én
 • de voorwaarden voor de uitkeringsvrijstelling
Hypotheek

Met hypotheek bedoelen we in de scan: alle leningen die je voor je eigen woning hebt gesloten. De hypotheek kan bestaan uit een lening waarvan je de rente wel of niet mag aftrekken. In de scan gaan we ervan uit dat je de rente helemaal mag aftrekken.

Kunt u de hypotheek (blijven) betalen?

We kijken of de maandlasten van je hypotheek nu en later verantwoord zijn. De premie voor de beleggingsverzekering maakt geen onderdeel uit van de betaalbaarheid.

Huis ‘onder water’

Je huis staat ‘onder water’ als je hypotheek hoger is dan de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van je huis. Je krijgt de WOZ-waarde van de gemeente.

Wil je met je beleggingsverzekering je hypotheek (deels) aflossen? Dan vragen we in de scan om de meest actuele WOZ-waarde. Heb je de WOZ-waarde niet bij de hand? Dan mag je een geschatte verkoopwaarde invullen.

Beleggingshorizon

De beleggingshorizon is de periode waarin we nog voor je beleggen. Is deze periode korter dan vijf jaar? Dan kan beleggen minder geschikt voor je zijn.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.