Ga direct naar inhoud

Lijfrenteverzekering

Uw lijfrenteverzekering heeft een begindatum en als u premie betaalt ook een datum waarop de premiebetaling stopt. Daarnaast kan de verzekering wel of geen einddatum of lijfrente-ingangsdatum hebben. U vindt deze datums op uw polis.

Heeft u een lijfrenteverzekering met einddatum? Op deze pagina leest u wat u van ons kunt verwachten als uw verzekering de einddatum bereikt. En welke mogelijkheden u heeft met het bedrag dat we uitkeren.

Heeft u een lijfrenteverzekering zonder einddatum? Dan kiest u zelf wanneer u de verzekering stopzet. De mogelijkheden die u heeft met het bedrag dat we uitkeren zijn gelijk aan een lijfrenteverzekering met einddatum. Lees meer over het stopzetten van de verzekering.

Wat kunt u van ons verwachten?

Heeft u een lijfrenteverzekering met einddatum of lijfrente-ingangsdatum? We informeren u op verschillende momenten over de einddatum van uw verzekering. Ongeveer drie maanden voor de einddatum ontvangt u bericht van ons. Op de einddatum stopt uw lijfrenteverzekering. De datum dat u stopt met premiebetaling, kan eerder of gelijk zijn aan de einddatum van de verzekering.

Voor de einddatum

U ontvangt ongeveer drie maanden voor de einddatum van uw lijfrenteverzekering een bericht van ons. In dit bericht leest u:

 • Wat de einddatum van uw verzekering is.
 • Wat de waarde is van dat moment. Het definitieve bedrag dat we uitkeren, bepalen we op de einddatum.
 • Welke mogelijkheden u heeft met het bedrag.
 • Welke informatie we nodig hebben om het bedrag uit te keren.
Op of ná de einddatum

Op de einddatum stopt uw lijfrenteverzekering. De datum dat u stopt met premiebetaling, kan eerder of gelijk zijn aan de einddatum van de verzekering. De eventuele aanvullende dekkingen bij deze verzekering stoppen meestal als u stopt met premiebetaling. U leest op uw polis wat voor uw verzekering geldt.

Bent u zelf de begunstigde? Dan bepaalt u wat u met het lijfrentekapitaal wilt doen. Zijn er meer begunstigden? Dan bepaalt u dat samen. Dit doet u in het jaar waarin uw lijfrenteverzekering stopt of uiterlijk op 31 december in het jaar erna. Deze periode noemen we de wettelijke beslistermijn. Tijdens deze periode staat het lijfrentekapitaal voor u klaar. Het opgebouwde kapitaal verandert niet.

Fiscale regels

U leest meer over de fiscale regelen van een lijfrenteverzekering op www.nn.nl/levensverzekering bij ‘Soorten en regels’.

Wat gebeurt er als u geen keuze maakt?

Let op! Doet u niets met het lijfrentekapitaal dat voor u klaarstaat? Dan kan dit ernstige nadelige belastinggevolgen voor u hebben.

 • Heeft u op of kort na de einddatum geen keuze gemaakt voor het lijfrentekapitaal? Dan sturen we u een herinnering rond twee tot vier weken na de einddatum van uw verzekering.
 • Heeft u voor het einde van de wettelijke beslistermijn geen keuze gemaakt? Dan sturen we u nog een herinnering vlak voor het einde van de beslistermijn. Dus voor 31 december van het jaar dat volgt op het jaar waarin uw lijfrenteverzekering de einddatum bereikt.
 • Heeft u na de wettelijke beslistermijn geen keuze gemaakt? Dan moeten we dit doorgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst behandelt het lijfrentekapitaal alsof het bedrag in een keer aan u is uitgekeerd. U betaalt dan dus belasting over een bedrag dat u nog niet heeft ontvangen.
Welke mogelijkheden heeft u?

Bij een lijfrenteverzekering heeft u op de einddatum een lijfrentekapitaal opgebouwd. U koopt met het lijfrentekapitaal een periodieke uitkering aan. U ontvangt dan over een bepaalde periode een bepaald bedrag, bijvoorbeeld per maand. Hiervoor heeft u verschillende mogelijkheden bij ons of bij een andere verzekeraar of een bank.

Bij ons

U heeft bij ons drie verschillende mogelijkheden met het lijfrentekapitaal. Laat u goed adviseren over de mogelijkheden die in uw situatie van toepassing zijn. Wij bieden de volgende drie mogelijkheden aan:

1. Starten met periodiek uitkeren
U kunt het lijfrentekapitaal in termijnen laten uitkeren. U opent dan een nieuwe bankspaarrekening bij ons.

2. U stelt uw uitkering nog even uit
U kunt de uitkering van het lijfrentekapitaal uitstellen. U opent dan een nieuwe bankspaarrekening bij ons.

3. In één keer uitkeren
U kunt het lijfrentekapitaal in één keer laten uitkeren op een betaalrekening. U vult dan het ‘Formulier lijfrenteverzekering uitkeren’ in. Let op: het kan zijn dat u veel belasting betaalt over het lijfrentekapitaal. Ook betaalt u misschien extra rente aan de Belastingdienst. In het formulier leest u hierover meer.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die u bij ons heeft met uw lijfrentekapitaal?

Bij een andere bank of verzekeraar

U kunt het lijfrentekapitaal in termijnen laten uitkeren of de uitkering uitstellen. U opent dan een nieuwe bankspaarrekening bij een bank. Of u sluit een nieuwe verzekering af bij een andere verzekeraar.

Lees meer over waarde overdragen en hoe u dit regelt

uniqueid

Welke mogelijkheden passen het beste bij u?

Wilt u weten welke mogelijkheden het beste bij u en uw situatie passen? Uw adviseur kan u daarbij helpen. Heeft u geen adviseur? Dan kunt u kiezen voor een adviseur van ons of een onafhankelijke adviseur bij u in de buurt.


Veelgestelde vragen

Kunnen wij u helpen?

  NN Levensverzekering
  OHRA Overlijdensrisicoverzekering
  RVS Levensverzekering
  RVS Overlijdensrisicoverzekering (afgesloten voor 2017)

 • 088 663 00 00
 • Contactformulier