Gouden handdrukverzekering

Je Gouden handdrukverzekering heeft een begindatum en een einddatum. Je vindt deze allebei op je polis. Op deze pagina lees je wat je van ons kunt verwachten als jouw verzekering de einddatum bereikt. En welke mogelijkheden je hebt met het bedrag dat we uitkeren.

Wat kun je van ons verwachten?

Heb je een Gouden handdrukverzekering met einddatum? We informeren je op verschillende momenten over de einddatum van je verzekering. Ongeveer drie maanden voor de einddatum ontvang je bericht van ons. Op de einddatum stopt je Gouden handdrukverzekering.

Voor de einddatum

Je ontvangt ongeveer drie maanden voor de einddatum van je Gouden handdrukverzekering een bericht van ons. In dit bericht lees je:

  • Wat de einddatum van je verzekering is.
  • Wat de waarde is van dat moment. Het definitieve bedrag dat we uitkeren, bepalen we op de einddatum.
  • Welke mogelijkheden je hebt met het bedrag.
  • Welke informatie we nodig hebben om het bedrag uit te keren.
Op of na de einddatum

Op de einddatum stopt je Gouden handdrukverzekering. Als begunstigde bepaal je wat er met het gouden handdrukkapitaal moet gebeuren. Dit doe je in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, of op zijn laatst op 31 december in het jaar erna. Dit is de redelijke beslistermijn.

Belastingregels

Je leest meer over de belastingregels van een Gouden handdrukverzekering bij ‘Soorten en regels’.

Wat gebeurt er als je geen keuze maakt?

Let op! Doe je niets met het gouden handdrukkapitaal dat voor je klaarstaat? Dan kan dit ernstige nadelige belastinggevolgen voor je hebben.

  • Heb je op of kort na de einddatum nog geen keuze gemaakt voor het gouden handdrukkapitaal? Dan sturen we je een herinnering rond twee tot vier weken na de einddatum van je verzekering.
  • Maak je geen keuze? Dan sturen we je nog een herinnering drie maanden voor het einde van de beslistermijn.
  • Heb je na de redelijke beslistermijn nog geen keuze gemaakt? Dan behandelt de Belastingdienst de Gouden handdrukverzekering alsof het bedrag in één keer aan jou is uitgekeerd. Je betaalt dan belasting over een bedrag dat je nog niet hebt ontvangen.
Welke mogelijkheden heb je?

Bij een Gouden handdrukverzekering heb je op de einddatum een gouden handdrukkapitaal opgebouwd. Je koopt met het gouden handdrukkapitaal een periodieke uitkering aan. Je ontvangt dan over een bepaalde periode een bepaald bedrag, bijvoorbeeld per maand. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden bij ons of bij een andere verzekeraar of bank.

Let op: Je kunt een periodieke uitkering aankopen in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Of op zijn laatst op 31 december in het jaar erna. Volgens de belastingregels moet de uitkering vanaf die datum ingaan.

Mogelijkheden bij ons

Je hebt bij ons drie verschillende mogelijkheden met het gouden handdrukkapitaal. Over deze mogelijkheden geven wij je geen advies.

1. Starten met periodiek uitkeren

Om te starten met periodiek uitkeren uit je Gouden handdrukverzekering, moet je een nieuw product aanvragen. Bij ons kun je alleen kiezen voor een bankspaarproduct: Banksparen OntslagVergoeding. We maken jouw gouden handdrukkapitaal over naar een nieuwe uitkeringsrekening. Je ontvangt vanaf deze rekening een vaste uitkering per maand, kwartaal, halfjaar of jaar. Je kunt online, telefonisch of via een onafhankelijke adviseur een Banksparen OntslagVergoeding aanvragen.

Meer over Banksparen OntslagVergoeding

2. Je stelt je uitkering nog even uit

Komt de Gouden handdrukverzekering vrij en wil je de uitkering nog uitstellen? Bij ons kun je alleen kiezen voor een bankspaarproduct: Banksparen OntslagVergoeding. We maken het gouden handdrukkapitaal over naar een nieuwe opbouwrekening. Je spaart via deze nieuwe opbouwrekening met een vaste of variabele rente. Je kunt online, telefonisch of via een onafhankelijke adviseur een Banksparen OntslagVergoeding aanvragen.

De uitkering mag ingaan in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Maar moet op zijn laatst ingaan op 31 december in het jaar erna.

3. In één keer uitkeren

Je kunt de Gouden handdrukverzekering in een keer laten uitkeren op een betaalrekening. Je vult dan het ‘Formulier Gouden handdrukverzekering uitkeren’ in. Je betaalt dan in een keer belasting over de hele uitkering.
Let op: het kan zijn dat je veel belasting betaalt over het gouden handdrukkapitaal. In het formulier lees je hierover meer.

Mogelijkheden bij een andere bank of verzekeraar

1. Starten met periodiek uitkeren

Om te starten met periodiek uitkeren uit je Gouden handdrukverzekering, moet je een nieuw product aanvragen. Je kunt kiezen voor een periodieke uitkering op basis van een bankspaar- of verzekeringsproduct.

Let op: Niet alle verzekeraars bieden een verzekeringsoplossing. Een verzekeringsadviseur kan je adviseren over de mogelijkheden.

2. Je stelt je uitkering nog even uit

Komt de Gouden handdrukverzekering vrij en wil je de uitkering nog uitstellen? Je opent dan een nieuwe bankspaarrekening of je sluit een nieuwe verzekering. Het bedrag maken we over naar dat nieuwe product.

Let op: Niet alle verzekeraars bieden een verzekeringsoplossing. Een verzekeringsadviseur kan je adviseren over de mogelijkheden.

Lees meer over waarde overdragen en hoe je dit regelt

Mogelijkheid stamrecht-BV

Heb je een stamrecht-BV? Dan kunnen we het bedrag uit je Gouden handdruk naar je eigen stamrecht-BV overmaken. We hebben nog wel aanvullende informatie van je nodig.

Welke mogelijkheden passen het beste bij jou?

Wil je weten welke mogelijkheden het beste bij jou en jouw situatie passen? Je adviseur kan je daarbij helpen. Heb je geen adviseur? Dan kun je kiezen voor een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.


Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik een uitkering uit mijn Gouden handdrukverzekering ontvangen?
Je kunt een periodieke uitkering aankopen in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Of tot op zijn laatst op 31 december in het jaar erna. Volgens de fiscale regels moet de uitkering vanaf die datum ingaan. Wil je de uitkering eerder ontvangen? Dan kies je zelf de datum waarop de uitkering ingaat.
Kan ik een levenslange uitkering ontvangen uit mijn Gouden handdrukverzekering?
Kies je voor een periodieke uitkering op basis van een verzekeringsproduct? Dan kun je er voor kiezen om een uitkering te ontvangen zo lang je leeft. Kies je voor een bankspaarproduct? Dan is de maximale duur van de uitkering 30 jaar.
Kan ik het bedrag uit mijn Gouden handdrukverzekering aan mijn kinderen schenken?
Je kunt een Gouden handdrukverzekering niet schenken, verkopen of verpanden. Dus ook niet aan je kinderen. Dit is wettelijk bepaald. Doe je dit wel? Dan ziet de Belastingdienst dit als inkomen. En betaal je in een keer belasting over de afkoopwaarde van je verzekering of het saldo van je bankspaarrekening. Je kinderen betalen mogelijk ook schenkbelasting. Lees meer over de regels voor schenkbelasting.

Meer veelgestelde vragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.