Lijfrenteverzekering

Jouw lijfrenteverzekering heeft een begindatum en een einddatum of lijfrente-ingangsdatum. Je vindt deze allebei op je polis. Op je polis lees je ook of we een bedrag uitkeren op de einddatum van de verzekering. En welke regels daarvoor gelden. Op deze pagina lees je wat je van ons kunt verwachten als je verzekering de einddatum bereikt. En welke mogelijkheden je hebt met het bedrag dat we uitkeren.

Wat kun je van ons verwachten?

We informeren je op verschillende momenten over de einddatum van je verzekering. Ongeveer drie maanden voor de einddatum ontvang je bericht van ons. Op de einddatum stopt je lijfrenteverzekering. Je betaalt dan geen premie meer.

Voor de einddatum

Je ontvangt ongeveer drie maanden voor de einddatum van uw lijfrenteverzekering een bericht van ons. In dit bericht lees je:

  • Wat de einddatum van je verzekering is.
  • Welk bedrag we uitkeren.
  • Welke mogelijkheden je hebt met het bedrag.
  • Welke informatie we nodig hebben om het bedrag uit te keren.
Op of ná de einddatum

Op de einddatum stopt je lijfrenteverzekering. Ook de mogelijk aanvullende dekkingen bij deze verzekering stoppen. Vanaf de einddatum betaal je geen premie meer. Jij als begunstigde bepaalt wat je met het lijfrentekapitaal wilt doen. Zijn er meer begunstigden? Dan bepaal je dat samen. Dit doe je in het jaar waarin je lijfrenteverzekering stopt, of op zijn laatst op 31 december in het jaar erna. Deze periode noemen we de wettelijke beslistermijn. Tijdens deze periode staat het lijfrentekapitaal voor je klaar. Het opgebouwde kapitaal verandert niet.

Belastingregels

Je leest meer over de belastingregels van een lijfrenteverzekering bij ‘Soorten en regels’.

Wat gebeurt er als je geen keuze maakt?

Let op! Doe je niets met het lijfrentekapitaal dat voor je klaarstaat? Dan kan dit ernstige nadelige belastinggevolgen voor je hebben.

  • Heb je op of kort na de einddatum geen keuze gemaakt voor het lijfrentekapitaal? Dan sturen we je een herinnering rond twee tot vier weken na de einddatum van je verzekering.
  • Heb je voor de wettelijke beslistermijn geen keuze gemaakt? Dan sturen we je nog een herinnering vlak voor het einde van de beslistermijn. Dus voor 31 december van het jaar dat volgt op het jaar waarin je lijfrenteverzekering de einddatum bereikt.
  • Heb je na de wettelijke beslistermijn geen keuze gemaakt? Dan moeten we dit doorgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst behandelt het lijfrentekapitaal alsof het bedrag in één keer aan jou is uitgekeerd. Je betaalt dan dus belasting over een bedrag dat je nog niet hebt ontvangen.
Welke mogelijkheden heb je?

Bij een lijfrenteverzekering heb je op de einddatum een lijfrentekapitaal opgebouwd. Je koopt met het lijfrentekapitaal een periodieke uitkering aan. Je ontvangt dan over een bepaalde periode een bepaald bedrag, bijvoorbeeld per maand. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden bij ons of bij een andere bank of verzekeraar.

Bij ons

Je hebt bij ons drie verschillende mogelijkheden met het lijfrentekapitaal. Over deze mogelijkheden geven wij je geen advies.

1. Starten met periodiek uitkeren.
Je kunt het lijfrentekapitaal in termijnen laten uitkeren. Je opent dan een nieuwe bankspaarrekening bij ons.

2. Je stelt je uitkering nog even uit
Je kunt de uitkering van het lijfrentekapitaal uitstellen. Je opent dan een nieuwe bankspaarrekening bij ons.

3. In een keer uitkeren
Je kunt het lijfrentekapitaal in een keer laten uitkeren op een betaalrekening. Je vult dan het ‘Formulier lijfrenteverzekering uitkeren’ in. Let op: het kan zijn dat je veel belasting betaalt over het lijfrentekapitaal. Ook betaal je misschien extra rente aan de Belastingdienst. In het formulier lees je hierover meer.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die je bij ons hebt met jouw lijfrentekapitaal?

Bij een andere bank of verzekeraar

Je kunt het lijfrentekapitaal in termijnen laten uitkeren of de uitkering uitstellen. Je opent dan een nieuwe bankspaarrekening. Of je sluit een nieuwe verzekering af bij een andere bank of verzekeraar.

Lees meer over waarde overdragen en hoe je dit regelt

Welke mogelijkheden passen het beste bij jou?

Wil je weten welke mogelijkheden het beste bij jou en je situatie passen? Je adviseur kan je daarbij helpen. Heb je geen adviseur? Dan kun je kiezen voor een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.


Veelgestelde vragen

Ik woon in het buitenland. Kan ik dan met mijn lijfrentekapitaal een lijfrente aankopen die recht geeft op een periodieke uitkering?
Bij ons kun je geen lijfrente aankopen als je in het buitenland woont. Dat kan alleen maar bij een paar verzekeraars. Vraag je verzekeringsadviseur naar de mogelijkheden voor jou.

Meer veelgestelde vragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.