Ga direct naar inhoud

Uitleg over de spaarrente

Als u een spaarrekening bij Nationale-Nederlanden heeft, hoort daar een rente bij. Is de rente boven de 0%? Dan krijgt u geld van ons als u spaargeld op uw spaarrekening heeft staan. Tegenwoordig staan sommige rentes ook onder de 0%. Dat noemen we negatieve rente. Negatieve rente betekent dat u ons betaalt om spaargeld op uw spaarrekening te hebben.

Waarom negatieve rente op uw spaargeld?

De rente op spaarrekeningen daalt al langere tijd bij banken in Nederland. Veel banken rekenen al negatieve rente. Ook wij ontkomen daar niet aan. Hoe vervelend we dat ook vinden. We vinden het belangrijk om u zo goed mogelijk uit te leggen waarom we negatieve rente rekenen.

Banken moeten zelf al negatieve rente betalen

Banken zijn verplicht hun overtollige geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) te stallen. Vroeger kregen banken hier rente over van de ECB. Sinds 2014 moeten banken betalen voor het stallen van hun overbodig spaargeld bij de ECB.

Nationale-Nederlanden leent een deel van het spaargeld van klanten uit in de vorm van hypotheken. Maar we kunnen niet al het spaargeld uitlenen. En over het geld dat we niet uitlenen, moeten we een negatieve rente aan de ECB betalen. Daarom daalt de spaarrente ook.

Het aanbod van geld is groter dan de vraag

De vraag naar en het aanbod van geld bepaalt de hoogte van de spaarrente. Als er veel vraag is naar leningen hebben banken meer spaargeld nodig. Daardoor stijgt de spaarrente. Andersom kan ook gebeuren. Dan daalt de spaarrente. Op dit moment is er veel meer aanbod van geld dan dat er vraag is naar leningen. Ook kunnen banken zelf goedkoop geld lenen op de kapitaalmarkt.


Saldoklassen en rente

Elk deel van het saldo op uw internetspaarrekening heeft een eigen rentepercentage. Deze delen noemen we ‘saldoklassen’. Dit kan betekenen dat voor delen van uw saldo een ander rentepercentage geldt.

We berekenen de rente per internetspaarrekening en niet per persoon. U kunt maximaal twee internetspaarrekeningen bij ons hebben. Eén voor uzelf en één met iemand anders (en/of rekening). Heeft u twee internetspaarrekeningen? Dan tellen we uw twee spaarsaldo’s dus niet bij elkaar op als we de rente berekenen.

Hieronder ziet u welke rente hoort bij welk gedeelte van uw spaargeld:

Saldoklasse Huidige rente
€ 0,- tot en met € 100.000,- 0,00%
Boven € 100.000,- tot en met € 250.000,- -0,50%
Boven € 250.000,- -0,50%

Bovenstaande rentes zijn vaste rentes op jaarbasis. Rentewijzigingen voorbehouden.

Hoe bereken ik mijn rente?

Stel, u heeft € 130.000,- op uw internetspaarrekening. Dan berekent u de rente per jaar op de volgende manier*:

Te ontvangen:
U krijgt 0,00% rente over het saldo tot en met € 100.000,-

€ 100.000,- x 0,00%

€ 0,-
Te betalen:
U betaalt 0,50% rente over het saldo boven € 100.000,-

€ 30.000,- x 0,50%

€ 150,-
Totaal te betalen rente: € 150,-

*In dit rekenvoorbeeld gebruiken we de huidige rentes.

Veelgestelde vragen

Hoe bepaalt Nationale-Nederlanden de spaarrentes?

De Europese Centrale Bank
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een grote invloed op de spaarrente. Banken moeten een gedeelte van hun geld bij de ECB wegzetten. De ECB rekent daar op dit moment een negatieve rente over. Dit betekent hogere kosten voor de banken. Om deze hogere kosten op te vangen, geven banken een lagere spaarrente aan hun spaarders. De ECB wil hiermee de economie helpen. Door lage (of zelfs negatieve) rente wordt sparen minder interessant. De ECB hoopt dat mensen en bedrijven daardoor meer geld gaan uitgeven of investeren. En dat daardoor de economie groeit.

Niet alleen de ECB heeft invloed op de hoogtes van onze spaarrentes. Ook de onderstaande onderwerpen zijn belangrijk. Deze onderwerpen staan los van elkaar, maar kunnen ook met elkaar te maken hebben.

De marktrentes
Uw spaargeld dat bij ons staat, lenen we uit aan anderen. Bijvoorbeeld in de vorm van hypotheken en leningen die andere klanten bij ons hebben. Deze klanten betalen ons rente voor hun hypotheek of lening. De hoogte van die rente hangt af van de geld- en kapitaalmarkt in het algemeen. Maar ook van de hypotheek- en leenrentes van andere banken. Deze ontwikkelingen van de marktrentes beïnvloeden ook de hoogte van onze spaarrente.

Het evenwicht tussen spaargeld en leningen
Het is belangrijk dat er evenwicht is tussen het spaargeld dat wij ontvangen en weer uitlenen. Als er voor langere tijd meer spaargeld binnenkomt dan dat wij uitlenen, dan krijgen wij geen inkomsten binnen. Maar we moeten wel rente betalen over het spaargeld. Als we de spaarrente verlagen, zorgen we er dus voor dat we minder spaargeld binnenkrijgen. En verlagen we zo de kosten van het spaargeld dat bij ons gestald is.

De spaarrentes van andere banken
Spaargeld is belangrijk voor Nationale-Nederlanden. Als bank bieden wij onze klanten leningen aan. Om geld te kunnen uitlenen, hebben we geld nodig. Aan de ene kant gebruiken we geld van professionele investeerders. En aan de andere kant gebruiken we het spaargeld van klanten. We streven naar een goede balans tussen deze twee kanten. De spaarrente is een manier om goed te kunnen sturen hoeveel spaargeld we binnenkrijgen. Als onze spaarrente veel lager is dan bij andere banken verliezen wij spaargeld. En als onze spaarrente veel hoger is dan bij andere banken, krijgen wij veel nieuw spaargeld binnen.

De kosten die wij maken voor onze spaarrekeningen
De kosten die wij maken voor spaarrekeningen beïnvloeden de rente van onze spaarproducten.

Het spaargedrag van onze klanten
Voor het evenwicht tussen spaargeld en leningen volgen we de totale hoeveelheid spaargeld op de spaarrekeningen actief. Het spaargedrag van onze klanten is dus belangrijk. We volgen bijvoorbeeld:

  • De (verwachte) hoeveelheid spaargeld die onze bestaande klanten opnemen of storten.
  • De (verwachte) groei van nieuwe klanten. En het spaargeld dat zij storten en misschien ook weer opnemen.

Als het spaargedrag van onze klanten verandert, kan dat voor ons reden zijn voor aangepaste spaarrentes.

Lees meer over ons spaarbeleid

Wat is het verschil tussen variabele en vaste rente?

Bij Nationale-Nederlanden kunt u kiezen voor een spaarrekening met een variabele rente of een vaste rente. Variabele rente betekent dat de rente op elk moment omhoog of omlaag kan gaan. Bij de internetspaarrekening is de rente variabel en kan de rente op uw spaargeld dus veranderen.

Er zijn ook rekeningen waarbij uw rente vaststaat. U bepaalt dan vooraf hoe lang u spaart. Dit noemen we de looptijd. Tijdens de looptijd kunt u uw geld niet opnemen. Een voorbeeld van zo’n rekening is depositosparen. Hoe langer de looptijd van uw rekening, hoe meer rente u krijgt. Bekijk de spaarmogelijkheden die u heeft bij Nationale-Nederlanden.

Hoe bereken ik de negatieve rente over mijn spaarrekening?

Elk deel van het saldo op uw internetspaarrekening heeft een eigen rentepercentage. Deze delen noemen we ‘saldoklassen’. Dit kan betekenen dat voor delen van uw saldo een ander rentepercentage geldt. We berekenen alleen negatieve rente over dat deel van uw spaargeld dat valt in de saldoklasse waar de negatieve rente voor geldt.

Heeft u bijvoorbeeld een saldo van € 150.000,-, en rekenen wij vanaf € 100.000,- negatieve rente? Dan berekenen we in dit voorbeeld negatieve rente over € 50.000,-.

We berekenen de rente per internetspaarrekening en niet per persoon. U kunt maximaal twee internetspaarrekeningen bij ons hebben. Eén voor uzelf en één met iemand anders (en/of rekening).

Waar kan ik de opgebouwde rente van mijn internetspaarrekening zien?

De opgebouwde rente voor uw internetspaarrekening kunt u zien bij uw rekening in mijn.nn en in de NN App.


Alle veelgestelde vragen


Kunnen wij je helpen?

Je kunt met ons bellen en chatten van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.