Ga direct naar inhoud

Uitleg over de spaarrente

Bij je spaarrekening van Nationale-Nederlanden hoort een rente. Deze rente kan positief, nul, maar ook negatief zijn. Dus onder 0%. Op deze pagina lees je onder andere hoe je je spaarrente berekent, wat ‘saldoklassen’ zijn en hoe wij de hoogte van je spaarrente bepalen.

Saldoklassen en rente

Elk deel van het saldo op je internetspaarrekening heeft een eigen rentepercentage. Deze delen noemen we ‘saldoklassen’. Dit kan betekenen dat voor delen van je saldo een ander rentepercentage geldt.

We berekenen de rente per internetspaarrekening en niet per persoon. Je kunt maximaal twee internetspaarrekeningen bij ons hebben. Eén voor jezelf en één gezamenlijke rekening. Heb je twee internetspaarrekeningen? Dan tellen we je twee spaarsaldo’s dus niet bij elkaar op als we de rente berekenen.

Hieronder zie je welke rente bij welk gedeelte van je spaargeld hoort:

Huidige saldoklasse Huidige rente
€ 0,- tot en met € 25.000,- 2,00%
Boven € 25.000,- tot en met € 100.000,- 1,90%
Boven € 100.000,- 1,90%

Bovenstaande rentes zijn variabele rentes op jaarbasis. Rentewijzigingen voorbehouden.

Hoe bereken ik mijn rente?

Stel, je hebt € 130.000,- op je internetspaarrekening. Dan bereken je de rente per jaar op de volgende manier*:

Situatie Berekening Te ontvangen
Je krijgt 2,00% rente over het saldo tot en met € 25.000,-
€ 25.000,- x 2,00%

€ 500,-
Je krijgt 1,90% rente over het saldo boven de € 25.000,- tot en met € 100.000,-
€ 75.000,- x 1,90%

€ 1.425,-
Je krijgt 1,90% rente over het saldo boven de € 100.000,-
€ 30.000,- x 1,90%

€ 570,-
Totaal te ontvangen rente: € 2.495,-

*In dit rekenvoorbeeld gebruiken we de huidige rentes.

Hoe bepaalt Nationale-Nederlanden de spaarrentes?

De onderstaande onderwerpen hebben invloed op de hoogte van je spaarrente. Deze onderwerpen staan los van elkaar, maar kunnen ook met elkaar te maken hebben.

De rente die de Europese Centrale Bank (ECB) rekent

Het beleid van de Europese Centrale Bank heeft een grote invloed op de spaarrente. Banken zijn verplicht hun overtollige geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) te stallen. Soms krijgen banken hier rente over van de ECB. Maar het kan ook gebeuren dat banken de ECB moeten betalen voor het stallen van hun overbodig spaargeld.

Als de ECB een lage rente geeft, dan is dat om de economie te helpen. Door lage rente wordt sparen minder interessant. De ECB hoopt dat mensen en bedrijven daardoor meer geld gaan uitgeven of investeren. En dat daardoor de economie groeit.

De marktrentes

Je spaargeld dat bij ons staat, lenen we uit aan anderen. Bijvoorbeeld in de vorm van hypotheken en leningen die andere klanten bij ons hebben. Deze klanten betalen ons rente voor hun hypotheek of lening. De hoogte van die rente hangt af van de geld- en kapitaalmarkt in het algemeen. Maar ook van de hypotheek- en leenrentes van andere banken. Deze ontwikkelingen van de marktrentes beïnvloeden ook de hoogte van onze spaarrente.

Het evenwicht tussen spaargeld en leningen

Het is belangrijk dat er evenwicht is tussen het spaargeld dat we ontvangen en dat we uitlenen. Als er langere tijd meer spaargeld binnenkomt dan we uitlenen, krijgen we geen inkomsten binnen. Maar soms moeten we dan wél rente over het spaargeld betalen aan de ECB. Als we de spaarrente voor onze klanten verlagen, zorgen we ervoor dat we minder spaargeld binnenkrijgen. En minder spaargeld, betekent minder kosten.

De spaarrentes van andere banken

Spaargeld is belangrijk voor Nationale-Nederlanden. Als bank bieden wij onze klanten leningen aan. Om geld te kunnen uitlenen, hebben we geld nodig. Aan de ene kant gebruiken we geld van professionele investeerders. En aan de andere kant gebruiken we het spaargeld van klanten. We streven naar een goede balans tussen deze twee kanten.

Met de spaarrente kunnen we sturen hoeveel spaargeld we binnenkrijgen. Als onze spaarrente veel lager is dan bij andere banken, gaan mensen liever daar sparen. Dat betekent dat we spaargeld verliezen. En is onze spaarrente veel hoger dan bij andere banken? Dan krijgen we veel nieuwe klanten, en dus nieuw spaargeld binnen.

De kosten die we maken voor onze spaarrekeningen

De kosten die we maken voor spaarrekeningen beïnvloeden de rente van onze spaarproducten.

Het spaargedrag van onze klanten

We willen graag evenwicht tussen spaargeld en leningen. Daarom volgen we de totale hoeveelheid spaargeld op de spaarrekeningen actief. Het spaargedrag van onze klanten is hierbij belangrijk. We volgen bijvoorbeeld:

  • De (verwachte) hoeveelheid spaargeld die onze bestaande klanten opnemen of overmaken.
  • De (verwachte) groei van nieuwe klanten. En het spaargeld dat zij overmaken en eventueel ook weer opnemen.

Verandert het spaargedrag van onze klanten? Dan kan dat voor ons reden zijn om de spaarrentes aan te passen.

Lees meer over ons spaarbeleid


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen variabele en vaste rente?

Bij Nationale-Nederlanden kies je voor een spaarrekening met een variabele of een vaste rente. Variabele rente betekent dat de rente op elk moment omhoog of omlaag kan gaan. Bij de internetspaarrekening is de rente variabel en kan de rente op je spaargeld elke dag veranderen.

Er zijn ook rekeningen waarbij je rente vaststaat. Je bepaalt dan vooraf hoe lang je spaart. Dit noemen we de looptijd. Tijdens de looptijd kun je je geld niet opnemen. Een voorbeeld van zo’n rekening is Depositosparen. Hoe langer de looptijd van je rekening, hoe meer rente je krijgt. Bekijk de spaarmogelijkheden die je hebt bij Nationale-Nederlanden.

Waar kan ik de opgebouwde rente van mijn internetspaarrekening zien?

Die kun je zien bij je rekening in mijn.nn en in de NN App.


Alle veelgestelde vragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur