Ga direct naar inhoud

Dit is Els

Els (67) heeft AOW en een klein pensioen. Ze woont in een huurwoning. Els krijgt huurtoeslag en zorgtoeslag.

De plannen van Els

Els wilde haar lijfrentekapitaal in tien jaar laten uitkeren. Totdat bleek dat ze netto meer kan overhouden als ze voor een kortere looptijd kiest. Bijvoorbeeld vijf jaar. Dan krijgt Els een hogere uitkering per maand. En worden haar inkomensafhankelijke toeslagen, vijf jaar gekort in plaats van tien jaar. Hierdoor houdt ze netto meer over.

Als Els kiest voor een uitkering van vijf jaar, krijgt ze ongeveer € 5.640,- bruto per jaar uit haar lijfrentekapitaal. Kiest ze voor 10 jaar, dan is dat ongeveer € 2.928,- bruto per jaar.

De fiscale gevolgen van haar keuze: verlaging inkomensafhankelijke toeslagen

Els ontvangt nu € 356,- huurtoeslag en € 154,- zorgtoeslag per maand.

Toeslagen per maand Huidig zonder lijfrente uitkering Met lijfrente uitkering in 5 jaar Met lijfrente uitkering in 10 jaar
Huurtoeslag € 356,- € 207,- € 288,-
Zorgtoeslag € 154,- € 146,- € 154,-
Totaal toeslagen € 510,- € 353,- € 442,-
Verlaging toeslagen € 157,- € 68,-
Verschil in toeslagen looptijd uitkering 60 maanden x € 157,- = € 9.420,- minder toeslag 120 maanden x € 68,- = € 8.160,- minder toeslag

Met de uitkering van het opgebouwde lijfrentekapitaal, vervalt voor Els hoe dan ook een deel van haar inkomensafhankelijke toeslagen. Kiest Els voor tien jaar uitkeren in plaats van vijf jaar? Dan ontvangt ze € 1.260,- meer aan toeslagen.

De berekening is op basis van de fiscale cijfers 2023 en de rente van januari 2023. De toeslagen zijn ontleend aan een proefberekening toeslagen van de Belastingdienst. Belastingen en toeslagen kunnen in de toekomst wijzigen. Daardoor kan je netto-inkomen veranderen.

Let op! Als gevolg van de toeslagenaffaire bij de overheid is het waarschijnlijk dat het huidige stelsel van toeslagen wordt vervangen. Hoe de toekomst eruit gaat zien, valt op dit moment niet aan te geven.

Financiële gegevens

Pensioeninkomen (per jaar):
€ 18.030,- AOW (inclusief vakantiegeld) 

€ 2.100,- werkgeverspensioen

Opgebouwd lijfrentekapitaal:
€ 27.500,-

Spaargeld
€ 15.000,-

Huur per maand:
€ 650,- (kale huur, geen servicekosten)

Conclusie

De hoogte van de toeslagen die Els ontvangt voor huur en zorg, is afhankelijk van haar inkomen. Haar keuze voor de looptijd van de uitkering heeft dus invloed op de hoogte van de toeslagen.

Lees meer over Aanvullende PensioenUitkering

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur