Ga direct naar inhoud

tot 1,85% rente*

Uw lijfrente laten uitkeren

Bereken uw uitkering

* Effectieve rente op jaarbasis met ingang van 17 maart 2023, wijzigingen voorbehouden.

Aanvullende PensioenUitkering

Aanvullende PensioenUitkering is een bankspaarrekening voor de uitkeerfase. Het vrijkomende kapitaal van uw lijfrenteverzekering of het saldo van uw bankspaarrekening voor de opbouwfase wordt via de Aanvullende PensioenUitkering aan u uitgekeerd. U ontvangt vaste periodieke bedragen gedurende een vaste looptijd.

Heeft u op een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening bij een andere bank of verzekeraar kapitaal opgebouwd? Ook dan kunt u voor onze Aanvullende PensioenUitkering kiezen.Lijfrentes samenvoegen

Heeft u meerdere lijfrentekapitalen en/of bankspaartegoeden opgebouwd en wilt u deze samenvoegen? Dit kunt u tijdens de aanvraag in één keer regelen.

Zelf startdatum kiezen

U kiest zelf de startdatum van uw uitkeringen. De eerste uitkering moet binnen 12 maanden na de storting van uw lijfrente(s) op de uitkeringsrekening plaatsvinden.

Rente

De hoogte van de rente is afhankelijk van de looptijd die u kiest voor uw uitkeringen.

U kunt uw uitkering op drie manieren aanvragen

In ons Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen leest u wat u van ons mag verwachten.

Online zelf doen

 • U vult online de aanvraag in.
 • U bepaalt zelf uw uitkeringsduur en de startdatum van uw uitkering. Wij geven geen advies.
 • U betaalt € 50,- distributiekosten* via iDEAL tijdens de aanvraag.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.
 • U zorgt er zelf voor dat uw elders opgebouwde kapitaal naar uw Aanvullende PensioenUitkering wordt overgemaakt.

Direct zelf aanvragen

Telefonisch met hulp

 • Tijdens het gesprek leggen we de mogelijkheden aan u uit. Dit is geen advies.
 • U bepaalt zelf uw uitkeringsduur en de startdatum van uw uitkering.
 • Na uw akkoord op de offerte, verzorgen wij de aanvraag voor u.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.
 • U maakt uw inleg over naar uw rekening Aanvullende PensioenUitkering.
 • U betaalt € 175,- distributiekosten* via eenmalige incasso.

Bel 088 663 06 63

Met persoonlijk advies

 • Persoonlijk advies van een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.
 • Uw adviseur bekijkt producten van verschillende aanbieders en vertelt u welk product een goede keuze voor u is. Dat kan een product van Nationale-Nederlanden zijn, maar ook van een andere aanbieder.
 • Vraag naar de kosten die uw adviseur hiervoor in rekening brengt.
 • Na uw akkoord verzorgt de adviseur de aanvraag voor u.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.

Vind een onafhankelijk adviseur

*We zijn wettelijk verplicht om eenmalige distributiekosten in rekening te brengen en inzichtelijk te maken.

Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente

Uw lijfrente-uitkering plannen

Als u een Aanvullende PensioenUitkering opent, kiest u zelf wanneer u de eerste lijfrente-uitkering ontvangt en hoe lang u de uitkeringen wilt ontvangen. Ook kiest u of u de uitkeringen per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar wilt ontvangen. De eerste uitkering moet binnen 12 maanden na storting van uw lijfrente(s) op de uitkeringsrekening plaatsvinden.

Houd bij het plannen van uw lijfrente-uitkeringen rekening met het effect op uw inkomen, het belastingtarief en eventuele inkomensafhankelijke toeslagen.

Wilt u dit jaar starten met het uitkeren van uw lijfrente? Dan gelden de volgende fiscale regels:

 • Bereikt u volgend jaar of later de AOW-leeftijd? Dan moet uw lijfrente-uitkering minimaal 20 jaar lopen, plus het aantal volle jaren tot uw AOW-leeftijd.
 • Bereikt u dit jaar de AOW-leeftijd of heeft u eerder de AOW-leeftijd al bereikt? Dan moet uw lijfrente-uitkering minimaal 5 jaar lopen. Als u kiest voor een looptijd tussen de 5 en 20 jaar, dan mag de uitkering per jaar niet meer dan € 24.168,- (2023) zijn.
 • De lijfrente-uitkeringen moeten uiterlijk ingaan op 31 december, 5 jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd heeft bereikt.
 • Bent u die datum inmiddels gepasseerd? Dan kunt u alleen nog een bancaire lijfrente aanvragen als u een lijfrenteverzekering heeft die vóór 2001 is afgesloten. In dit specifieke geval kunt u alleen via een (onafhankelijk) adviseur een Aanvullende PensioenUitkering aanvragen.
 • De hoogte van de lijfrente-uitkeringen moet tijdens de hele looptijd gelijk blijven.

Nationale-Nederlanden houdt loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet in. U ontvangt dus netto uitkeringen.

Meer informatie vindt u in de Fiscale en juridische regels.

Uw eerste uitkering langer dan 12 maanden uitstellen

Wilt u uw eerste lijfrente-uitkering langer dan 12 maanden uitstellen? Kies dan voor een rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Dan kunt u uw lijfrentekapitaal verder door laten groeien, tot maximaal 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd.

Meerdere lijfrentes samenvoegen

Heeft u kapitaal opgebouwd in meerdere lijfrentepolissen of op meerdere bankspaarrekeningen en wilt u deze samenvoegen tot een uitkering? Met een Aanvullende PensioenUitkering kunt u dit in een keer regelen. In stap twee van het aanvraagproces kiest u onder storting(en) voor ‘storting toevoegen’. Per lijfrente vult u daar de gevraagde gegevens in.

De verwachte stortingsdatum mag per lijfrente anders zijn. De lijfrentes kunnen dus op verschillende data op uw uitkeringsrekening worden gestort. U ontvangt direct rente over de stortingen. Het geld van de laatste storting moet binnen 12 maanden na uw aanvraag zijn ontvangen.

Voor elke lijfrente wordt de bijbehorende uitkering apart berekend. U ontvangt de uitkeringen telkens op dezelfde dag van de maand.

Oud regime en nieuw regime

Niet voor alle vrijkomende lijfrentes gelden dezelfde belastingregels. Op sommige lijfrenteverzekeringen is het oude regime van toepassing. Andere lijfrenteverzekeringen of bankspaarrekeningen vallen onder het nieuwe regime. Bekijk dus eerst welke regime op uw vrijkomende lijfrente van toepassing is. Voor Aanvullende PensioenUitkering geldt het nieuwe regime. Op de pagina Oud regime en nieuw regime leggen we de verschillen verder uit.

Kapitaaloverdracht van uw lijfrente

Na het openen van uw Aanvullende PensioenUitkering kunnen wij beginnen met uitkeren nadat uw geld vanaf uw lijfrenteverzekering of opbouwrekening naar de Aanvullende PensioenUitkering is overgeboekt. Dit heet de kapitaaloverdracht.

Heeft u kapitaal opgebouwd in een lijfrentepolis bij Nationale-Nederlanden? Of heeft u een rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons? Dan is het niet nodig om een overdrachtsformulier in te vullen. Wij zorgen dan voor de overboeking naar uw Aanvullende PensioenUitkering. Komt uw opgebouwde lijfrente niet van Nationale-Nederlanden? Dan vindt u in mijn.nn onder Mijn documenten het overdrachtsformulier dat u invult en opstuurt naar uw oude bank of verzekeraar.

Houd er rekening mee dat het ongeveer twee weken kan duren voordat de kapitaaloverdracht plaatsvindt. Na de kapitaaloverdracht naar uw Aanvullende PensioenUitkering wordt uw geld in termijnen overgemaakt naar uw betaalrekening.

Uw inleg niet altijd afgetrokken? Vraag een saldoverklaring aan.

Voordat u uw vrijkomende lijfrente laat uitkeren is het belangrijk dat u weet of u in het verleden alle betalingen op uw lijfrenteverzekering of -bankspaarrekening bij uw belastingaangifte heeft afgetrokken. Als u dat niet heeft gedaan hoeft u mogelijk geen belasting te betalen over (een deel van) de lijfrente-uitkeringen. Dit heet een onbelast saldodeel.

Om aan te tonen dat u een onbelast saldodeel heeft moet de Belastingdienst een saldoverklaring verstrekken. Een verzoek om een saldoverklaring kunt u indienen bij de Belastingdienst. In ons blog leest u hoe u dit kunt doen.

Uitkeren bij overlijden

Bij overlijden komt het geld van uw Aanvullende PensioenUitkering toe aan uw erfgenamen. Zij ontvangen periodiek de resterende termijnen.

Wilt u bij overlijden het geld aan iemand specifiek toewijzen? Dan is het nodig om dit via een testament vast te leggen.

Meer informatie over uitkeren bij overlijden vindt u in de Fiscale en juridische regels.

Depositogarantiestelsel

Nationale-Nederlanden Bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Uw spaargeld is gegarandeerd tot een maximum van € 100.000,- per rekeninghouder.

Video Uitkeren van uw aanvullend pensioen

Aandachtspunten bij uitkeren van een lijfrente

Toeslagen

Waar moet Els zoal rekening mee houden voor haar pensioen

Els (67) heeft AOW en een klein pensioen. Ze krijgt huurtoeslag en zorgtoeslag. Waar moet ze zoal rekening mee houden?

Meer over Els' plannen

Inkomen partner

Rob en zijn lijfrentekapitaal

Rob (65) is net gestopt met werken. Zijn vrouw Petra werkt nog 5 jaar door. Laat hij zijn lijfrentekapitaal nu al uitkeren of kan hij dat beter uitstellen?

Meer over Robs plannen

Belasting

Willem (63) is gestopt met werken. Hij wil zijn inkomen tot zijn AOW aanvullen. Een oud regime lijfrenteverzekering komt vrij. Wat zijn de opties?

Meer over Willems plannen

Uitkeerdatum

Kan Hans zijn nieuwe regime lijfrenteverzekering periodiek laten uitkeren

Hans (64), alleenstaand, stopt eerder met werken. Hij overbrugt de tijd tot zijn AOW met spaargeld. Kan hij zijn lijfrente nu al laten uitkeren?

Meer over Hans' plannen

Bijzondere situaties voor ondernemers

Stakingswinst

Staakt u uw onderneming? Dan kunt u (een deel van) de stakingswinst inleggen op een Aanvullende PensioenUitkering. Wilt u weten wat voor u mogelijk is? Neem dan contact op met uw adviseur.

Lees meer over stakingswinst in ons blog

Lees meer op de site van de Belastingdienst

Oudedagsreserve

U kunt het bedrag van uw fiscale oudedagsreserve (FOR) inleggen op een Aanvullende PensioenUitkering. Wilt u weten wat voor u mogelijk is? Neem dan contact op met uw adviseur.

Lees meer over de fiscale oudedagsreserve in ons blog


Veelgestelde vragen over Aanvullende PensioenUitkering


Wanneer kan ik een Aanvullende PensioenUitkering laten starten?

U kunt een Aanvullende PensioenUitkering starten vanaf het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. De looptijd is minimaal vijf jaar en maximaal 20 jaar. Ook kunt u kiezen om uw uitkeringen in te laten gaan tot tien jaar vóór het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. De minimale looptijd is dan 20 jaar plus het aantal jaren dat u jonger bent dan de AOW-leeftijd. Uitgebreide informatie over deze en andere fiscale regels vindt u in de Fiscale en juridische regels.

Wat is de looptijd van de uitkeringen als ik kies voor Aanvullende PensioenUitkering?

De looptijd van de uitkering van uw Aanvullende PensioenUitkering is minimaal vijf jaar en maximaal 30 jaar. De mogelijkheden voor u hangen af van uw leeftijd, de hoogte van uw lijfrentekapitaal en de manier waarop u het aanvraagt. Uitgebreide informatie over deze en andere fiscale regels vindt u in de Fiscale en juridische regels.

Kan ik meerdere lijfrentekapitalen samenvoegen op mijn Aanvullende PensioenUitkering?

Ja, u kunt bij het aanvragen van uw Aanvullende PensioenUitkering meerdere lijfrentekapitalen samenvoegen. Per lijfrentekapitaal geeft u aan wat de verwachte stortingsdatum is. De bedragen moeten dan binnen twaalf maanden na aanvraag op de rekening van uw Aanvullende PensioenUitkering staan.

Moet ik belasting betalen over de uitkeringen van mijn Aanvullende PensioenUitkering?

Ja, u betaalt belasting over de uitkeringen van uw Aanvullende PensioenUitkering. U ontvangt netto uitkeringen van ons. Wij houden loonheffing (belasting, premies volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)) in. Als deze belastingtarieven veranderen, kan uw netto uitkering dus ook veranderen.

Wat kan ik doen als ik de inleg voor mijn bankspaarrekening niet heb afgetrokken bij mijn belastingaangifte?

Wilt u de inleg voor uw bankspaarrekening doorgeven aan de Belastingdienst en is uw belastingaanslag nog niet definitief? Dan kunt een correctie doorgeven aan de Belastingdienst. Is deze wel definitief? Dan kunt u een ‘Verklaring niet-afgetrokken premies’ ofwel ‘saldo verklaring’ aanvragen bij de Belastingdienst. Na ontvangst van deze verklaring zullen wij de wettelijke inhoudingen doen op de uitkeringen, rekening houdend met de verklaring. Kijk voor meer informatie over niet-afgetrokken premies op de website van de Belastingdienst.

Alle veelgestelde vragen

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur