Ga direct naar inhoud

Direct uw rente wijzigen in mijn.nn

 • Uw nieuwe maandlasten direct inzichtelijk
 • Zie meteen welke boete u moet betalen
 • Vergelijk boeterente met andere opties

Ga naar mijn.nn

Tussentijdse rentewijziging met boete

Wijzigt u uw rente met een boete? Dan kiest u een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende rente, waarbij de (eventuele) boete in één keer betaald moet worden.

Voordelen

 • U profiteert direct van een lagere rente.
 • Vaak zijn de kosten over de hele looptijd lager dan ze nu zijn (of wanneer u kiest voor rentemiddeling).

Nadelen

 • U betaalt éénmalig een bedrag aan boete.
 • U kunt dit geld niet meer gebruiken om rendement te maken door het bijvoorbeeld op een spaar- of beleggingsrekening te zetten.
 • Verhuist u of wilt u uw hypotheek oversluiten voordat de nieuwe rentevaste periode afloopt? Dan kan het zijn dat u geen maximaal voordeel haalt uit de tussentijdse renteaanpassing.

Hoe berekenen wij de boete? Dit leggen we uit op de pagina Boeterente berekenen.

Risico's

Door uw rente tussentijds te wijzigen kan het zijn dat u een nog lagere rente misloopt, bijvoorbeeld aan het einde van uw huidige rentevaste periode. Daarmee mist u misschien een kans om uw kosten over de hele looptijd verder te verlagen.

Wanneer kan een tussentijdse rentewijziging met boete interessant voor u zijn?

 • Als uw huidige rentevaste periode nog enkele jaren vastligt.
 • Als u de beschikking heeft over eigen geld.
 • Als u niet van plan bent om op korte termijn te verhuizen.
 • Als u geen (bank)spaarhypotheek heeft.

Is een tussentijdse rentewijziging voor mijn hypotheek altijd mogelijk?

Een tussentijdse rentewijziging is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld binnen drie maanden voor de einddatum van uw huidige rentevaste periode. Verder is een tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling niet toegestaan bij de Flexibel Lenen Hypotheek en Overbruggingshypotheek. Ook is rentemiddeling niet mogelijk als u een hypotheek heeft van het Hypotheekfonds voor Overheidspersoneel (HvO). Verder kunt u na een keuze voor rentemiddeling tijdens uw rentevaste periode niet opnieuw voor rentemiddeling kiezen. Na rentemiddeling kunt u tijdens uw rentevaste periode nog wel kiezen voor een tussentijdse rentewijziging met boete.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? In mijn.nn ziet u per leningdeel of een tussentijdse rentewijziging mogelijk is.

Wilt u weten wat uw maandlasten worden en hoe hoog de boete is?

Als u uw rente wilt wijzigen door te kiezen voor boeterente, dan kunt u zelf in mijn.nn berekenen wat dit voor uw maandlasten betekent en wat de hoogte is van de boete die u betaalt. In mijn.nn vergelijkt u bovendien makkelijk een tussentijdse rentewijziging met boeterente en rentemiddeling. Zo ziet u zelf wat beide opties u opleveren.

Ga direct naar mijn.nn

Wat moet u doen om een tussentijdse rentewijziging met boeterente aan te vragen?

Een aanvraag voor een tussentijdse rentewijziging doet u in mijn.nn. Hier kunt u per leningdeel aangeven of u van ons een voorstel wilt ontvangen voor een nieuw renteaanbod, zonder dat u al ergens aan vast zit. Zo kunt u alle mogelijkheden bekijken en afwegen. Als u een keuze heeft gemaakt, kunt u de rentewijziging direct online regelen. De administratiekosten voor een tussentijdse rentewijziging zijn € 250,-. In uw eigen mijn.nn-account krijgt u direct inzicht in de kosten en de eventuele opslag die u moet betalen.

Wilt u meer informatie over de gevolgen van uw keuze? Neem dan contact op met uw adviseur. U kunt een tussentijdse rentewijziging ook aanvragen via uw adviseur.

Maak een afspraak met een adviseur