Ga direct naar: inhoud

De Nieuwbouwhypotheek die past bij het leven van nu

  • Lagere hypotheekrente voor nieuwbouwwoning
  • Geen rente verschuldigd over bouwdepot
  • Ook als u zelf een huis gaat bouwen

Maak een afspraak

Wat is een hypotheek voor nieuwbouw?

Nationale-Nederlanden heeft een aantrekkelijke Nieuwbouwhypotheek. Hiermee profiteert u van een lagere hypotheekrente, omdat wij het tarief tot en met 90% van de marktwaarde hanteren. Ook kunt u de facturen van bijvoorbeeld de aannemer gemakkelijk betalen vanuit een bouwdepot en heeft u de mogelijkheid om tijdelijk dubbele woonlasten te financieren. Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komt veel kijken. Nationale-Nederlanden helpt u op weg met handige tips en informatie.

Afspraak maken

Hypotheek berekenen


Aantrekkelijke rente bij nieuwbouw

Met de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden profiteert u van een lagere hypotheekrente. Tijdens de eerste rentevaste periode betaalt u de rente die hoort bij het tarief tot en met 90% van de marktwaarde. Na de rentevaste periode kijken we wat de waarde van de woning ten opzichte van uw hypotheekbedrag is en welk tarief op dat moment voor u geldt.

Bereken uw maximale hypotheek


Extra lenen bij energiezuinige woning

Bij het kopen van energiezuinige woningen mag je tot een bepaald bedrag meer lenen, bovenop je maximale hypotheekbedrag: Bij een woning met energielabel A++ of hoger: tot € 9.000,-. Bij een energieneutrale woning (deze woning wekt alle gebouwgebonden energie zelf op): tot € 15.000,-. Bij een ‘nul-op-de-meter-woning’ (deze woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie op): tot € 25.000,-. Hoeveel je extra kunt lenen bij jouw hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie. Bovendien mag de lening tot maximaal 106% van de marktwaarde bedragen (normaal gesproken is dit 100%). Uw hypotheekadviseur kan dit voor u berekenen.


Nieuwbouw of bestaande bouw?

Misschien twijfelt u nog tussen het kopen van een nieuwbouwhuis of van een al bestaande woning? Om de keuze wat makkelijker te maken, hebben we de verschillen voor u op een rijtje gezet:

Nieuwbouw Bestaande bouw
Nieuwbouwhuizen worden energiezuinig opgeleverd Energiezuinig afhankelijk van huidige staat van isolatie en verwarming
Invloed op de indeling van de woning Indeling van de woning staat vast
Huis en tuin naar eigen smaak inrichten Mogelijkheid om roerende zaken over te nemen en tuin is al aangelegd
Keuze nieuwbouwwoningen is beperkt Keuze uit diverse te koop staande woningen
Aankoopprijs staat vast Aankoopprijs is onderhandelbaar
Besluit op basis van tekeningen Besluit op basis van bezichtigingen
Meeste kosten zijn verwerkt in de aankoopprijs: vrij op naam (v.o.n.) Alle kosten bij de aankoop van een woning zijn voor rekening van de koper: kosten koper (k.k.)
Tussen koop en overdracht zit relatief lange periode Relatief korte periode tussen koop en overdracht
De buurt is meestal nog kaal De buurt is al ontwikkeld en heeft eigen karakter
Eerste jaren geen of weinig onderhoud Bestaande woning vergt onderhoud en dus kosten

Bijkomende kosten

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijgt u met bijkomende kosten te maken. Kosten voor de aankoop, maar ook voor de woning zelf:

Bouwrente

Als de aannemer al aan de bouw was begonnen voordat u het huis kocht, dan kan hij u hiervoor bouwrente in rekening brengen. Deze bouwrente kunt u meefinancieren in uw hypotheek.

Inrichting en tuin

Denk hierbij aan kosten voor bijvoorbeeld het schilderwerk, behang, de vloer en de aanleg van de tuin.

Meerwerk

Kiest u voor iets extra's bij het huis of voor een luxere uitvoering? Dan betaalt u extra kosten voor het meerwerk hiervan.


Bouwdepot

Tijdens de bouw van uw nieuwe woning krijgt u te maken met kosten. Deze kosten kunt u meefinancieren in uw hypotheek. Een deel van uw hypotheekbedrag wordt hiervoor apart gezet in een bouwdepot. Hieruit betaalt u de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer.

Dubbele maandlasten

Als u een nieuwbouwwoning koopt en op dit moment een koophuis heeft, dan krijgt u tijdelijk te maken met dubbele maandlasten. Bij de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden kunt u deze dubbele lasten volledig meefinancieren in uw hypotheek.

Overbruggingskrediet

Heeft u uw nieuwe huis al gekocht, maar uw oude huis nog niet verkocht? Dan kunt u de eventuele overwaarde van uw oude huis nog niet gebruiken om uw nieuwe huis mee te betalen. Bij de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden kunt u kiezen voor een Overbruggingskrediet zodat u toch kunt beschikken over (een deel van) de overwaarde van uw oude huis. Een Overbruggingskrediet is een tijdelijke lening.


Nieuwbouwhypotheek ook voor zelfbouw, CPO en vernieuwbouw

U kunt bij Nationale-Nederlanden ook profiteren van de lagere hypotheekrente voor nieuwbouw bij een zelfbouw-woning, een CPO-woning of vernieuwbouw:

Zelfbouw

Misschien denkt u eraan om zelf een huis te bouwen. Een huis dat u volledig naar uw eigen smaak kan ontwerpen en inrichten. In verschillende gemeentes zijn kavels te koop voor zelfbouw. U kunt ervoor kiezen om uw woning helemaal zelf te ontwerpen en te bouwen of om hiervoor een architect en aannemer in de arm te nemen.

CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Bij CPO bouwt u samen met uw toekomstige buren uw nieuwbouwhuis. U geeft gezamenlijk opdracht aan een architect en een aannemer. Het kan daarbij gaan om een aantal nieuwbouwwoningen, maar ook om het verbouwen van bijvoorbeeld een fabrieksgebouw of kerk tot een aantal woningen.

Peter (28) bouwde zijn eigen woonwijk via een CPO

Vernieuwbouw

Wanneer een projectontwikkelaar of woningstichting een gebouw renoveert tot een aantal woningen of appartementen noemen we dat vernieuwbouw. Soms wordt de woning casco opgeleverd. U zorgt dan zelf voor de afbouw en afwerking aan de binnenkant. Het kan ook om een turn key woning gaan. Dit betekent dat het huis of appartement helemaal afgewerkt is en dat u er zo in kunt.


Vrijblijvend en gratis oriëntatiegesprek

U kunt zich online al uitgebreid oriënteren. Maar bij het kopen van uw eerste huis wilt u niet over één nacht ijs gaan. Kies voor persoonlijk hypotheekadvies afgestemd op uw mogelijkheden en uw wensen, zodat u de hypotheek afsluit die het beste bij uw situatie past.

Het eerste oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur is gratis en vrijblijvend. U kunt voor een afspraak terecht bij een adviseur van Nationale-Nederlanden of bij een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Maak een afspraak


Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die u kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Wanneer u uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen omdat u bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet u wellicht uw huis verkopen. Wanneer u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft, dan blijft u onder bepaalde voorwaarden niet met een schuld zitten. Een ander voordeel van een hypotheek met NHG is dat u een korting op de hypotheekrente krijgt. Uw hypotheekadviseur kan u vertellen of u in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.