De koffer inpakken is voor veel Nederlanders een grote stressfactor bij het op vakantie gaan. Om van die stress af te komen, geven wij je zeven tips om goed voorbereid te zijn én ruimte te besparen in je koffer.
Maak vooraf een lijstje met de belangrijkste zaken om er zeker van te zijn dat je niks vergeet. Het gaat vooral om spullen die je niet zomaar op reis kunt kopen. Zo’n lijst is nog handig voor hergebruik ook!
Documenten en pasjes
Tip: vergeet niet om je pinpas of creditcard aan te passen naar werelddekking als je buiten Europa reist.
Gezondheid
Elektronica
Vergeet ook je verzekeringen niet te regelen!
Voor georganiseerde mensen klinkt het als een nachtmerrie, maar je kunt beter te laat dan te vroeg beginnen met het inpakken van je tas of koffer. Mensen die meer dan 3 dagen van tevoren beginnen met inpakken, ervaren meer stress dan mensen die het later doen. Je checklist kun je wel al ruim van tevoren maken. Zo zorg je dat je alles in huis hebt. Het inpakken zelf doe je last-minute.
Er zijn meerdere manieren om ruimte te besparen in je koffer. Het helpt om je kleding op te rollen en je sokken in je schoenen te stoppen. Dat is niet alleen heel efficiënt, maar je hebt ook plek over voor souvenirs en andere dingen die je op vakantie koopt. Hou je van lezen onderweg? Neem dan een e-reader mee in plaats van een stapel boeken. Check tot slot of je écht alles nodig hebt. Laat bijvoorbeeld je handdoeken thuis als je hotel of vakantiepark een handdoekenservice heeft.
Reis je met het vliegtuig en heb je bepaalde vloeistoffen tijdens je vlucht écht nodig? Stop deze dan in je handbagage. Hiervoor gelden de volgende regels:
Er zijn uitzonderingen: wanneer je met een baby reist, mag je babyvoeding meenemen in je handbagage. Medicijnen en dieetvoeding mogen ook mee in je handbagage. Je moet dan wel met een doktersverklaring aantonen dat je deze écht nodig hebt. De verpakkingen mogen dan groter zijn dan 100ml. Geef wel altijd bij de veiligheidscontrole aan dat je babyvoeding of medicijnen bij je hebt.
In je ruimbagage mag je onbeperkt vloeistoffen meenemen, tenzij de vloeistoffen ontvlambaar zijn of op een andere manier gevaar opleveren. Ook kunnen er voor bepaalde vloeistoffen, zoals alcohol, invoerbeperkingen gelden. Let daar dus altijd op voor je iets meeneemt.
Hoe zit het met je make-up artikelen? Als je cosmetica niet vloeibaar is, kan het gewoon mee in je handbagage. Gezichtspoeder, oogschaduw en lippenstift kunnen gewoon mee. Producten als foundation en lipgloss zijn vloeibaar. Hiervoor gelden de regels voor vloeistoffen: verpakkingen van maximaal 100 ml en alle verpakkingen moeten in een afgesloten zak.
Je koffer open gooien om tóch snel iets in je handbagage te stoppen? Dat wil je voorkomen. Bedenk daarom vooraf wat je echt in je handbagage moet hebben en wat er in de ruimbagage kan. Stop waardevolle spullen zoals reisdocumenten, elektronica, medicijnen of babyspullen in een apart tasje. Het is namelijk mogelijk dat grotere stukken handbagage in het ruim vervoerd worden op drukke vluchten. Als je belangrijke spullen in een apart tasje stopt, dan kun je deze gemakkelijk uit je handbagage halen en bij je houden tijdens je vlucht.
Je wilt niet op je hotelkamer je koffer openen en je favoriete shampoo verspreid zien over je kleren. Zorg er daarom voor dat je vloeistoffen altijd veilig verpakt. Ze gewoon in een dichtgeknoopt plastic tasje doen kan de oplossing al zijn. Zorg wel dat het zakje waterdicht is. Dat kun je doen door er vooraf even wat water in te laten lopen. Speciale afsluitbare zakjes voor vloeistoffen vind je bij drogisterijen en huishoudzaken.
Neem je iets mee dat breekbaar of kwetsbaar is? Rol het dan in een shirt of doe er een dikke sok omheen. Dat beetje extra bescherming kan net het verschil maken!
Alles is fijn ingepakt! Maar tijdens je vakantie wil je je natuurlijk ook niet druk maken over je koffer. Bekijk onze Doorlopende Reisverzekering. Schade, verlies of diefstal van je koffer is bij ons standaard meeverzekerd.