Ga direct naar inhoud

Wil je de duurzame inzetbaarheid van je oudere medewerkers bevorderen? Voeg dan een generatieregeling toe aan je arbeidsvoorwaardenpakket. Samen met &Gommer Pensions Group stelden we hierover een whitepaper op. Daarin lees je welke voordelen een generatieregeling biedt, en hoe je zo’n regeling invoert. Hier geven we je alvast de belangrijkste aandachtspunten uit de paper.

Werknemers moeten langer doorwerken door de stijging van de wettelijke pensioenleeftijd. Dat leidt tot nieuwe vragen voor werkgevers. Want hoe zorg je ervoor dat oudere werknemers dit langer doorwerken fysiek en mentaal volhouden? Hoe maak je slim gebruik van de kostbare kennis en ervaring van je oudere werknemers? En hoe houd je hen gemotiveerd? Allemaal uitdagingen die je kunt oplossen met het aanbieden van een generatieregeling.

Wat is een generatieregeling?

Een generatieregeling biedt oudere werknemers de mogelijkheid om minder uren te werken, met behoud van een groot deel van hun fulltime salaris én 100% pensioenopbouw. Doordat je met de regeling lagere kosten hebt voor je oudere medewerkers, kun je als werkgever jongere - vaak goedkopere - werknemers aantrekken om het verlies aan werkuren op te vullen. Dit maakt een generatieregeling aantrekkelijk voor je medewerkers en voor jou als werkgever.

Waarom is een generatieregeling nodig?

Daarvoor zijn drie hoofdredenen aan te wijzen die ook met elkaar samenhangen, meldt de whitepaper Generatieregeling. De eerste reden is het feit dat veel oudere werknemers moeite hebben om (gezond) de steeds hogere pensioenleeftijd te halen.

De tweede reden is de verminderde motivatie. Wanneer medewerkers ouder worden zijn ze soms minder gemotiveerd om nog verder te groeien in hun werk. Een bonus, promotie of hoger salaris verhoogt de motivatie vaak ook niet meer.

De derde reden is het feit dat het verzuimpercentage onder oudere werknemers hoger is dan onder jongere werknemers. Werknemers tussen de 55 en 65 jaar verzuimen gemiddeld langer en daardoor per saldo meer dan jongere werknemers. Ook is er bij deze groep een hogere kans op volledige uitval door arbeidsongeschiktheid.

Voordelen van een generatieregeling

De invoer van een generatieregeling biedt veel voordelen. Je oudere werknemers krijgen meer werkplezier. Je jonge(re) werknemers krijgen eerder een (vaste) baan en leren van ervaren collega’s. En hierdoor heb jij meer bevlogen werknemers in je personeelsbestand, een lagere kans op ziekteverzuim en voer je een afgewogen in-, door- en uitstroombeleid.

Alles over de regeling lees je in de whitepaper

Aandachtspunten bij de invoer van een generatieregeling

Met een generatieregeling speel je in op de wensen van oudere én jongere werknemers. Dat is aantrekkelijk. Maar let bij een generatieregeling nog wel op de volgende aandachtspunten:

Parttime werken is vaak niet populair

Oudere werknemers denken vaak dat de hoeveelheid werk niet afneemt als ze minder uren gaan werken. Het is daarom erg belangrijk om bij invoering van een generatieregeling ook in gesprek te gaan over de nieuwe invulling van de rol die zij binnen het bedrijf krijgen.

Generatieregelingen zijn er in meerdere varianten

Generatieregelingen heb je in meerdere soorten en maten. De meest bekende variant is de 80-90-100-regeling. Hierbij werkt de werknemer nog maar 80% van zijn oorspronkelijke arbeidstijd, krijgt hij 90% van het oude salaris en bouwt hij nog altijd 100% pensioen op. Maar ook andere varianten zijn denkbaar, zoals: 60-80-100 of 80-80-100.

Er zijn juridische en fiscale eisen

Bij een generatieregeling ben je wel gebonden aan bepaalde wetgeving. Negeer je de wet? Dan kan de Belastingdienst je regeling zien als een Regeling voor vervroegde uittreding (RVU). Dat is natuurlijk niet de bedoeling als je voor een generatieregeling gaat. Laat je dan ook goed adviseren door een onafhankelijk pensioenadviseur bij de keuze voor een goede regeling.

De generatieregeling in de praktijk

Bij DSV Solutions is de generatieregeling sinds kort onderdeel van de cao. HR-directeur Walter de Wilde deelt zijn ervaringen om zo ook andere werkgevers te inspireren. “Met de regeling laten we zien dat we betrokken zijn bij onze oudere werknemers.”

Gratis whitepaper ‘Generatieregeling’

Wil je ook aan de slag met een generatieregeling? Lees dan alle ins- en outs over de regeling in de whitepaper ‘Generatieregeling’, samengesteld door pensioenadviesbureau &Gommer Pensions Group. Inclusief stappenplan voor hoe je een generatieregeling invoert.

Download de whitepaper