Ga direct naar inhoud

Zo beperk je de schade van een cyberaanval

Een criminele hacker kan ineens je bedrijf volledig lamleggen. Naast slapeloze nachten kan de schade oplopen tot gemiddeld € 63.000,- en zelfs leiden tot een faillissement. Er zijn maar weinig ondernemers die zich daar bewust van zijn. Vertrouw jij erop dat jouw bedrijf niet gehackt wordt? Of neem je liever op tijd maatregelen? Lees hier welke verzekering je bedrijf dekt voor schade door cybercriminaliteit én ervoor zorgt dat de hack snel is opgelost zodat je weer door kunt.

Veel mkb ondernemers denken dat alleen grote bedrijven doelwit zijn voor hackers. Ten onrechte. Twee van de drie cyberaanvallen zijn juist gericht op het mkb. Terwijl slechts één op de acht bedrijven zijn digitale beveiliging op orde heeft. Cybercriminaliteit komt veel voor: 68% van alle bedrijven in Nederland kreeg er in 2019 mee te maken. Een fractie van de mkb’ers heeft een cyberverzekering afgesloten.

Zo dachten de oprichters van frisdrank start-up Leppa dat ze hun bedrijf prima beschermd hadden en er bij hun niks te halen viel voor hackers. Totdat ze in gesprek gingen met Jack van Diepen wiens bedrijf volledig werd ontregeld door gijzelsoftware. schade veroorzaakt door de hack van zijn landbouwmachines kostte hem € 35.000,-. Gelukkig had Jack zijn bedrijf verzekerd. Hij werd direct geholpen door een team cyberexperts waardoor zijn schade beperkt bleef.

De dekking van een cyberverzekering

Een cyberverzekering beschermt tegen de gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en andere vormen van cybercriminaliteit. Denk daarbij aan aansprakelijkheid voor schade bij anderen als gevolg van een cyberaanval. Maar ook aan
eigen schade, zoals kosten om imagoschade te herstellen of de kosten van gestolen data. Ook omzetverlies is gedekt. Bijvoorbeeld als je netwerk langere tijd onbereikbaar is of machines niet meer werken door een cyberaanval.

Hulp van cyberexperts

Als je een cyberverzekering hebt afgesloten, staat er ook 24/7 een team professionals voor je klaar. Zij komen direct bij jou over de vloer om de schade van een cyberaanval zo snel mogelijk te beperken. De cyberexperts stellen je bestanden veilig en achterhalen waar de hack vandaan komt.

Bovendien kunnen ze helpen bij het doen van aangifte. Ook bieden ze hulp bij het communiceren met klanten, leveranciers of zelfs de pers om jouw reputatie te beschermen. Kortom: ze doen alles wat nodig is om ervoor te zorgen dat jij weer verder kunt met je onderneming.

Persoonlijk preventieadvies

Een externe specialist kijkt objectiever naar je bedrijf dan jij. Ook als je denkt dat jij je onderneming goed beschermd hebt, is het verstandig om een professionele cyberscan te laten uitvoeren. Je loopt niet alleen risico’s op technisch gebied, maar ook op het gebied van databeheer, bedrijfsprocessen en het gedrag van medewerkers.

Een cyberexpert kan je hier inzicht in geven. En precies vertellen wat nodig is om je bedrijf digitaal veiliger te maken. Op die manier krijg je helder in beeld wat je acties en prioriteiten zijn op het gebied van cyberpreventie.

Naast een eenmalige risicoscan kun je hier ook een abonnement op nemen. Dan wordt jouw bedrijf regelmatig gecontroleerd op risico’s, bijvoorbeeld met phishing tests. De techniek staat namelijk nooit stil. En cybercriminelen zoeken constant naar nieuwe manieren om binnen te komen.

Doe een gratis risicoscan

Hoe veilig is jouw bedrijf? Een online risicoscan geeft je snel inzicht in alle risico’s die je loopt op het gebied van cybercriminaliteit.

Doe de gratis cyberscan

Preventieve maatregelen

Je kunt het risico op een cyberaanval aanzienlijk verkleinen door zelf een aantal preventieve maatregelen te nemen. Wat al het verschil kan maken is een zorgvuldig wachtwoordbeleid, het verwijderen van accounts van oud-werknemers, het beheren van kritieke data op een eigen server en een apart wifi-netwerk voor gasten. Denk ook aan het trainen van je medewerkers. Als zij alert zijn op de risico’s en hun eigen verantwoordelijkheid daarin, is dat het meest krachtige wapen tegen cyberincidenten. Wil je weten of jij al goed beschermd bent? Doe dan een risicoscan, of stel deze 10 vragen over cyberpreventie aan je IT’er.

Meer weten over cyber?

Cybercriminaliteit komt helaas steeds vaker voor. Zeker nu we steeds meer online zakendoen en thuiswerken, worden bedrijven kwetsbaarder voor hackers. Het is dus verstandig om als ondernemer te investeren in je digitale veiligheid. Waar je dan moet beginnen? Bekijk al onze tips en tricks over cybersecurity voor ondernemers.