Ga direct naar inhoud

Hoe een bedrijf gericht op autisme de IT-wereld verandert

Sjoerd van der Maaden in ONDERNEMERSLUST

In de podcastserie Ondernemerslust spreken we de eigenaren van zes ondernemingen. Over wat ze drijft en hoe ze elk op hun eigen manier omgaan met verandering. Experts geven daarnaast praktische tips. In deze aflevering het verhaal van Sjoerd van der Maaden van ‘social enterprise’ Specialisterren.

Een IT-bedrijf waar mensen werken met een vorm van autisme. Met dat idee kwam Sjoerd terug van een wereldreis met zijn gezin. “Ik wil mensen met een vorm van autisme een carrière bieden, en sociale impact maken. Vanuit mijn eigen ervaring in de IT-branche zie ik daarnaast de personeelstekorten. En ik zie ook de mensen die heel erg geschikt zijn voor werken in deze branche, maar die moeilijk vindbaar zijn. Die twee verbind ik met elkaar.”

Met Specialisterren benut Sjoerd de unieke kwaliteiten van mensen met autisme, waardoor hij niet alleen IT-diensten aan bedrijven levert maar ook helpt een sociaal probleem op te lossen. Veel organisaties maken gebruik van de diensten van Sjoerds sociale onderneming, en zijn werknemers beklimmen zo de carrièreladder binnen de IT-branche. Met een bijzonder sympathieke aanpak weet Sjoerd dit voor elkaar te krijgen.Kantoor zonder prikkels

Sjoerds onderneming is zo ingericht dat het er prettig werken is voor zijn werknemers. Het kantoor is een ruimte voor focus en motivatie, met weinig afleiding. “In mijn bedrijf werken alleen maar mensen met een vorm van autisme.

We werken samen met andere organisaties. Zij huren mijn mensen in voor het testen van software en andere IT-opdrachten. Maar ze blijven gewoon bij ons op kantoor werken. In een omgeving voor focus. Daar is ons hele kantoor op ingericht.” Sjoerd zorgt er zo voor dat ze niet telkens hoeven te wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe prikkels.

Een vast contract voor iedereen

Ook op andere vlakken springt hij in op de speciale behoeftes van zijn personeel. “Ik werk alleen met vaste contracten – een vorm van zekerheid en vertrouwen. Dat zorgt ook weer voor meer focus.” Deze andere manier van denken brengt ook uitdagingen met zich mee. Want hoe doe je dat in tijden van crisis? Het maakt je veel minder flexibel als bedrijf. Daar heeft Sjoerd een duidelijk antwoord op.

Benieuwd naar de visie van Sjoerd en die van arbeidspsycholoog Jaap van den Broek? Beluister de aflevering hier of in je favoriete podcast app.

Ga naar alle afleveringen

Nieuwsbrief

Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief