Ga direct naar inhoud

Duurzaam ondernemen: op welke wetswijzigingen kun je inspelen?

Als ondernemer draag je je steentje bij aan een duurzame economie. Maar verduurzaming is steeds minder vrijblijvend. Vanuit de overheid worden wetten en regelgeving opgelegd, waar je als ondernemer wel op in móet springen. Welke wetswijzigingen belangrijk zijn, lees je hier. Zo bereid je je bedrijf optimaal voor op de komende veranderingen.

Aan de slag met duurzaamheid

We werken met elkaar aan een duurzame wereld, waarin we goed zorgen voor mens, maatschappij en milieu. Ook bedrijven kunnen duurzaam ondernemen. Maar het mag allemaal wat sneller, vindt de regering. “Ik ben blij dat we de komende jaren forse stappen gaan zetten,” aldus Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. In het nationale Klimaatakkoord is vastgelegd wat we in ons land moeten doen om de stijging van de temperatuur voldoende terug te dringen. Neem nu alvast de volgende zes stappen en je hebt straks een duurzaam kantoor dat aan alle eisen voor de nabije toekomst voldoet.

1: Bedrijfspand verduurzamen met subsidie voor een lagere energierekening 

Per 1 januari 2023 moesten alle bedrijfspanden een energielabel C (of beter) hebben. Is er sprake van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen op je bedrijfspand? Dan wordt de opgewekte energie afgetrokken van je verbruik. Als kantooreigenaar heb je dus nog maar een paar maanden de tijd om je energieverbruik te verminderen. Maar hoe kun je nu het beste je bedrijfspand verduurzamen? Wie slim is, kiest voor zogenaamde ‘no-regret’-aanpassingen. Dit zijn energiebesparende maatregelen van hoge kwaliteit, zodat je pand nu, maar ook in 2050 nog aan de eisen voldoet. Denk hierbij aan isolatie van spouwmuren en leidingen, ledverlichting en automatische uitschakeling van verwarming buiten kantoortijden. Deze maatregelen worden door de overheid gesubsidieerd. De subsidiewijzer vertelt je meer.

2: Nieuw bedrijfspand? Zonnepanelen installeren

De Nederlandse regering en de Europese Commissie zijn het met elkaar eens. Vanaf 2025 moeten op nieuwe gebouwen met een dak groter dan 250 m2, zonnepanelen aangebracht worden. Zo’n zonnedak vraagt een flinke extra investering. Gelukkig ondersteunt de overheid ondernemers hierbij. De stroom die wordt opgewekt op jouw dak kan worden teruggegeven aan het stroomnet en mag dan worden afgetrokken van het eigen energieverbruik. Ook is er subsidie beschikbaar voor het aanbrengen van de panelen: de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze wetswijziging geldt eerst alleen voor nieuwe panden. Bestaande bedrijfsgebouwen zullen later aan de beurt komen. Hoe een specialist veilig zonnepanelen installeert, lees je in dit artikel.

3: Verzamel gegevens voor de verplichte duurzaamheidsverslaggeving

Waarom duurzaamheidsverslaggeving? Wanneer een bedrijf zich ‘groener’ voordoet dan het in werkelijkheid is, spreken we van ‘greenwashing’. Het gaat om bedrijven die mooie praatjes verkopen, waar weinig achter steekt. Om ‘greenwashing’ tegen te gaan, moeten bedrijven voortaan een jaarlijks rapport opstellen dat aan strenge eisen voldoet. Hierin komen hun duurzame acties te staan en wat de impact ervan is geweest. Deze duurzaamheidsverslaggeving moet worden gecontroleerd door een externe partij, bijvoorbeeld een accountant.

Het verplichte duurzaamheidsrapport geldt voor grote bedrijven vanaf boekjaar 2024. Middelgrote en kleine bedrijven hebben nog tot 2026 de tijd om de nodige veranderingen door te voeren. In 2022 werd de eerste reeks regels voor de rapportage bekendgemaakt. Nu weet je als ondernemer wat je aan moet leveren en kun je er alles aan doen om de juiste informatie binnen je bedrijf te presenteren.

4: Stap voor stap over naar elektrisch rijden

Alle nieuwe personenauto’s moeten in 2030 elektrisch zijn. In de aanloop hiernaartoe zijn er op dit moment milieuzones in vier steden: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. In deze zones mag je niet meer rijden met oude dieselvoertuigen. Vanaf 1 januari 2025 mogen andere gemeentes ook hun regels aanscherpen, waardoor het vervoeren van producten of personen een stuk ingewikkelder kan worden. Is jouw bedrijf toe aan een nieuwe bestel- of vrachtauto? Overweeg dan om nu alvast te investeren in een groener alternatief. Met een benzineauto zit je al een stuk beter, maar met een elektrisch voertuig ben je pas echt klaar voor de toekomst.

5: Maak je producten repareerbaar

Producenten moeten er in de nabije toekomst voor zorgen dat hun producten makkelijker te repareren zijn. ‘Right to repair’ wordt het genoemd, oftewel ‘recht op reparatie’. De maatregel vermindert het aantal nieuwe producten en dus het gebruik van grondstoffen en de uitstoot van CO2. Ook wordt de afvalberg kleiner en komen we een stap dichter bij een circulaire economie. Dit is een economie waarin geen afval bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Produceert jouw bedrijf gebruiksvoorwerpen, sta dan alvast stil bij de volgende mogelijkheden: verleng de garantieperiode, verbeter het batterijleven, stel vervangende onderdelen en informatie over reparatiemogelijkheden beschikbaar en/of wees transparant over het design.

6: Denk na over plastic verpakkingen

In 2030 moet het overgrote deel van alle plastic verpakkingen recyclebaar zijn. Dit staat in de Plastic Strategy van de Europese Commissie. Een goed initiatief, want hiermee slaan we twee vliegen in een klap: we gebruiken minder primaire grondstoffen én we gooien minder gebruikt plastic weg.

Gebruikt jouw onderneming verpakkingsmaterialen? Door het plasticaandeel nu alvast te verminderen maak je een begin. Maar ook het gebruik van ‘beter’ plastic, gemaakt van recyclede materialen, is een mogelijkheid. En misschien zijn navulverpakkingen wel een optie?

Nieuwsbrief

Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief