Ga direct naar inhoud

5 duurzame investeringen om direct mee te besparen 

Duurzaamheid is steeds meer de norm. Klanten verwachten daarom dat bedrijven duurzaam ondernemen. Als ondernemer wil je je graag aanpassen aan deze ontwikkeling. Maar wil je vooral ook weten wat het jou oplevert. Met deze duurzame investeringen houd je niet alleen rekening met het klimaat maar bespaar je ook gelijk op kosten.

Tip 1: bedrijfspand verduurzamen met subsidie voor een lagere energierekening 

Vanaf 2023 moeten alle kantoren verplicht naar energielabel C. Heeft je pand een minder zuinig energielabel? Dan is verduurzamen verplicht. Een duurzaam bedrijfspand verlaagt je CO2-uitstoot en energierekening. Op de langere termijn verdien je de kosten van een verbouwing dus terug. Je bedrijfspand verduurzamen kan op verschillende manieren: 

  • Isolatie (dak, vloer, glas, gevel)
  • Ledlampen  
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnepanelen

Tip 2: voorkom CO2-uitstoot met hybride werken 

Steeds meer werknemers kiezen hun werkplek flexibel. Ze werken soms thuis en soms op kantoor. Voor jou als ondernemer ligt daar een duurzame kans. Je hoeft weinig te investeren én kunt er direct mee besparen. Minder werken op kantoor betekent namelijk minder CO2-uitstoot. Dat is duurzaam maar ook goedkoop. Een groot deel van de reiskosten valt weg. Je medewerkers levert dat kostbare tijd op.

Als ze die tijd dan steken in sporten, hobby’s of kwaliteit met het gezin is dat alleen maar heel goed voor de vitaliteit. Dan draagt hybride werken ook nog eens bij aan duurzaam inzetbaar personeel. Hier is wel een goed ingerichte thuiswerkplek voor nodig. Denk aan kantoormeubelen en beeldschermen. Investeringen die de ecologische voetafdruk van je bedrijf weer belasten. Overweeg daarom refurbished kantoormeubilair en -apparatuur in plaats van nieuwe producten. Vaak zijn ze door grote organisaties afgeschreven en vervolgens opgeknapt. Perfect voor een fijn thuiskantoor. 

Tip 3: fiscale voordelen via duurzaam vervoer 

Als je toch naar kantoor wilt reizen kan dat ook duurzamer. Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, maar denk ook aan een fietsplan of elektrisch rijden. Met de RVO subsidie elektrische auto zakelijk bespaar je € 5.000 op een emissieloze bedrijfsauto. En aan een fietsplan zit een fiscaal voordeel. Kansen dus om te besparen. En ondersteunend voor vitale medewerkers en goed werkgeverschap. Hoe werkt zo’n fietsplan eigenlijk?  

Een fietsplan betaal je vanuit de werkkostenregeling, ook wel de vrije ruimte genoemd. Je bijdrage aan een fiets verreken je met het brutoloon van de medewerker. Je keert dus minder loon uit. Hierdoor betaal je automatisch ook minder sociale lasten die 18% van het brutoloon uitmaken. Jouw voordeel is dus 18%. Voorbeeldje? Stel, je hebt € 100.000 aan vrije ruimte en je besteedt deze volledig aan fietsen. Dan is je fiscale voordeel 18% van € 100.000, dus € 18.000. Leuk voor jou, je medewerker én natuurlijk het klimaat.

Tip 4: efficiënte IT en duurzamere dataopslag 

Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar ook datacenters zijn slecht voor het klimaat. In 2022 komt 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot door IT. Dat is anderhalf keer zoveel als de luchtvaart. We dragen er allemaal aan bij als we gegevens, documenten, afbeeldingen en vooral video’s opslaan. Eenmaal opgeslagen voelen we weinig noodzaak ze nog op te ruimen. Ondertussen vreten datacenters energie om onze bestanden met een muisklik beschikbaar te houden. Energie die vooral van fossiele brandstoffen komt. Niet bepaald duurzaam dus.  

Daarom loont het om je data op te ruimen. Hierdoor is er minder energie nodig om jouw data in de lucht te houden. En je kunt direct besparen door over te stappen op een kleiner cloudopslag-pakket. Maar er zijn nog meer manieren om je IT-voetafdruk te verkleinen. Kies bewust voor efficiënte IT, ook wel bekend als Green IT. Bijvoorbeeld slim geschreven software die minder rekenkracht vraagt. Je hardware hoeft daardoor minder hard te werken en dat scheelt energie.  

Bedrijven met een eigen datacentrum kunnen die beter migreren naar de cloud. Want een eigen datacentrum bouw je voor de piekbelasting. Er draait dan continu apparatuur om die piekbelasting aan te kunnen. En hoe vaak haal je die echt? Bovendien zijn cloudaanbieders door algoritmen vele malen efficiënter. En qua kosten? Cloudopslag is bijna altijd goedkoper dan eigen servers. 

Tip 5: efficiënt grondstof gebruik door circulair ondernemen 

Steeds meer bedrijven kiezen voor circulair ondernemen. Zij gebruiken grondstoffen steeds opnieuw en zetten in op duurzame energie. Dit voorkomt opwarming van de aarde. En er is er geen afval, omdat je niets weggooit maar hergebruikt. Laat dat nu een milieuvriendelijke manier zijn om je bedrijf financieel te sterken. Want niet meer afhankelijk zijn van schaarse materialen maakt je minder kwetsbaar. En wat je al in huis hebt, hoef je ook niet te kopen. Potentieel een besparing dus. 

Kies bijvoorbeeld voor gebruikte pallets in plaats van nieuwe. Of wat dacht je van papier en karton gemaakt van landbouwafval? Ook zijn er bedrijven die volledig circulair werken. Dan is je hele bedrijfsvoering daar op ingericht. Dat is natuurlijk niet haalbaar voor elke onderneming maar kan je wel inspiratie geven. Zo is KrijgdeKleertjes een ruilplatform voor kinderkleding en speelgoed. De Nederlandse start-up Caffe Inc. haalt kleurstof uit koffiedik om kleding mee te verven. En in De StadsWormerij zetten duizenden wormen voedselresten om in compost voor vruchtbare bodem. Het Versnellingshuis helpt deze en meer bedrijven bij circulair ondernemen. 

Dus ga voor groener én goedkoper

Duurzaam ondernemen is belangrijker dan ooit. Soms vraagt het om een investering, maar dat levert je bedrijf vele voordelen op. Klanten zullen je meer waarderen. Je helpt het klimaat een handje. En je kunt er flink mee besparen. Met deze vijf tips weet je welke mogelijkheden je hebt. Dus maak een plan en schets vandaag nog een duurzame toekomst voor je bedrijf.