Ga direct naar inhoud

Goed werkgeverschap: zo zorg je voor gelukkige werknemers

Volgens het arbeidsrecht moeten werkgevers zich gedragen als ‘goed werkgever’. In deze blog kijken we verder dan de wettelijke norm. We zoomen in op wat werknemers van een goede werkgever verwachten. En hoe goed werkgeverschap in je voordeel kan werken om werknemers aan te trekken en te behouden. Daarmee beantwoorden we de vraag: hoe zorg ik voor gelukkige medewerkers?


Wat is goed werkgeverschap?

Tsja, goed werkgeverschap, wat is dat eigenlijk? Wie zoekt naar de definitie van goed werkgeverschap stuit al snel op ingewikkelde wetteksten uit het Burgerlijk Wetboek. Gelukkig is deze juristenproza praktisch gemaakt in zes beginselen. Glashelder voor elke werkgever én werknemer.


6 beginselen van goed werkgeverschap:

1. Wees zorgvuldig

2. Maak geen misbruik van je positie

3. Motiveer ingrijpende beslissingen

4. Maak verwachtingen waar

5. Behandel werknemers gelijk

6. Zorg voor een behoorlijke verzekering

Als goed werkgever kun je maar beter op de hoogte zijn van de wettelijke eisen. Toch zullen de wensen van je werknemers verder gaan. Voor hen zit de betekenis van goed werkgeverschap meer in de sfeer van werkgeluk.


Waarom goed werkgeverschap zich snel terugbetaalt

Dat je een bezoek aan de rechter wil voorkomen, staat buiten kijf. Maar waarom zou je als werkgever meer doen dan de wet zo helder voorschrijft? Een terechte vraag, want extra moeite en middelen kosten tijd én geld. Dus hoe verdien je die investering terug? En wat levert het precies op?

World-class Workplace beloont goede werkgevers met een eerlijk keurmerk, gebaseerd op de mening van de medewerkers. Volgens hen zijn de voordelen van goed werkgeverschap overduidelijk. Zo hebben de ‘Beste Werkgevers van Nederland’ 50% meer sollicitanten, 21% hogere productiviteit, 13% meer betrokkenheid en 10% meer innovaties.

De huidige markt vraagt erom dat je méér doet dan de norm. Andersom is ook waar. Wil je dat werknemers net even harder lopen? Geef dan als werkgever het goede voorbeeld. Zorg dat je bijdraagt aan het geluksgevoel van je werknemers. Maar wees gewaarschuwd: het geluk van je werknemers kan zomaar afstralen op jezelf.


Zo draag je als werkgever bij aan werkgeluk

De voordelen zijn duidelijk. We gaan er voor het gemak dus vanuit dat je gelukkige medewerkers wilt. Hoe zorg je daar dan voor? Volgens pwnet.nl zit werkgeluk hem in een combinatie van drie factoren:

 • Betekenis: we willen een zinvolle bijdrage leveren en zelf bepalen hoe we dit doen
 • Uitdaging: we willen kunnen groeien en ontwikkelen
 • Sociale verbondenheid: we worden gelukkig van goede relaties met collega’s

De invulling van deze factoren is voor elk mens uniek. Daarom is een open dialoog met je werknemers nodig om achter hun persoonlijke wensen te komen. Stel je werknemers vragen als: wat maakt het werk voor jou betekenisvol? Waar zou je over vijf jaar willen staan? En hoe voel je je in de groep met andere collega’s? Heb daarbij oog voor privézaken die het werkgeluk in de weg kunnen staan.


Inspirerende voorbeelden van goed werkgeverschap

Nu even de stap naar de praktijk. Want hoe vertaal je deze factoren nou naar concrete acties die getuigen van goed werkgeverschap? Hier volgen drie voorbeelden van bedrijven die iets extra’s doen voor hun personeel.

 • IT-bedrijf ODG zet in op de werkomgeving om plezier te verhogen. Zo hebben ze een racesimulator, een boardgamebibliotheek en een speciale ruimte om met oude hardware te experimenteren.
 • Zorgverzekeraar Achmea zet in op gunstige arbeidsvoorwaarden. Een werkwerk is daar standaard 34 uur. Je krijgt een keuzebudget inzetbaar voor extra verlof, vakantietoeslag of eindejaarsuitkering. En natuurlijk korting op de eigen verzekeringen.
 • We Fashion toont goed werkgeverschap door coaching on the job en een uitgebreid onboarding programma. Een WE Academy met opties voor opleiding en training. En gezondheid: yogasessies, vers en gezond eten in het WE Café en een lesje Bootcamp op het hoofdkantoor.


Goed werkgeverschap volgens medewerkers

Je kunt de vraag ook algemeen aan medewerkers voorleggen: wat betekent goed werkgeverschap voor jou? Met die opdracht van Randstand ondervroeg onderzoeksbureau ICMA meer dan 15.300 respondenten. Daarin zie je de drie factoren voor werkgeluk duidelijk terug. Maar ook andere zaken blijken voor werknemers belangrijk.

Top 10 kenmerken van goed werkgeverschap voor werknemers

1. Aangename werksfeer (65%)
2. Salaris/arbeidsvoorwaarden (62%) 
3. Baanzekerheid (52%) 
4. Balans werk/privé (43%) 
5. Financieel gezond (42%) 
6. Flexibele werktijden (40%) 
7. Interessant werk/inhoud (40%) 
8. Goed bereikbare werklocatie (36%) 
9. Carrièremogelijkheden (29%) 
10. Goede opleidingsmogelijkheden (16%) 


          Waar liggen kansen voor werkgevers?

          Kijk je naar de drie factoren en de top 10, dan springt er één kenmerk uit. Dé factor voor werkgeluk is simpel: een aangename werksfeer. Daar ligt dan ook een grote kans voor de werkgever. Want je kunt veel doen om de sfeer op de werkvloer te verbeteren.

          3 tips om de werksfeer te verbeteren

          1. Doe regelmatig leuke dingen met elkaar. Dit zorgt niet alleen op dát moment voor een goede sfeer. De voor- en napret vertaalt zich langere tijd terug in een betere sfeer op kantoor. Denk aan vrijdagmiddagborrels, een sportieve activiteit of jaarlijkse kerstlunch. 
          2. Vier successen met elkaar. Zo erken je het belang van de prestaties van je medewerkers en moedig je het groepsgevoel aan. 
          3. Een heel andere aanpak is het opleiden van werknemers tot coach voor het personeel. Dit stimuleert de onderlinge verbinding tussen medewerkers. En je investeert meteen in opleidingskansen en carrièremogelijkheden voor de aankomend coach. Dit geeft uitdaging en de baan meer betekenis. 


          Start vandaag nog met goed werkgeverschap

          Laat je niet afschrikken door alle mogelijkheden. Ook zonder budget of grote HR-afdeling kun je al genoeg doen om een goede werkgever te zijn. Een vrijmibo regel je eenvoudig en hoeft niet veel te kosten. Geef je medewerkers de vrijheid om inkopen te doen en er iets leuks van te maken.

          Daarnaast is het belangrijk dat je investeert in de relatie met je werknemers. Ga het gesprek aan om hun drijfveren te ontdekken. Maar ook welke dingen in het werk of privé het werkgeluk belemmeren. Dit helpt je om te ontdekken hoe jij als werkgever kunt bijdragen aan hun werkgeluk en ontwikkeling. Zijn de 6 beginselen en arbeidsvoorwaarden op orde? Dan ben je al een heel eind op weg om de beste werkgever te worden.


          Ondernemen doe je samen