Ga direct naar inhoud

Individuele arbeidsongeschiktheids-verzekering

Wat is een AOV?

Met een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) verzeker je als zelfstandige je inkomen als je (tijdelijk) niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval. Je mag maximaal 80 procent van je bruto jaarinkomen verzekeren. De individuele arbeidsongeschiktheids­verzekeringen worden door Movir uitgevoerd. Movir is onderdeel van NN Group en al meer dan 125 jaar dé aov-specialist voor zelfstandigen zoals jij.

Onze oplossing voor de AOV

Gemak

Movir wil jou als professional in je momentum laten. Het is daarom gemakkelijk om verzekeringen te sluiten. Maar ook om je te laten inspireren op het gebied van gezondheid, carrière en gezin.

Ondersteuning

We bieden ondersteuning om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Verder krijg je persoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheid, ook al zit je nog in je eigenrisicotermijn.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Vergoeding

Je kunt rekenen op een flexibele arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hierbij moet je denken aan een scherpe prijs/kwaliteit verhouding.


Waarom heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

Als je als zelfstandige niet meer (volledig) kunt werken door een ziekte of een ongeval, heeft dit direct invloed op je inkomen. Voor zelfstandig ondernemers is er bijna geen steun vanuit de overheid. In de eerste twee jaar van ziekte is er geen loondoorbetaling en zelfstandigen kunnen niet in de WIA komen. Er is hooguit recht op bijstand. Met een AOV verzeker je een gedeelte van je inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Welk bedrag moet ik verzekeren bij mijn AOV?

Een financieel adviseur bekijkt je volledige financiële situatie en geeft je advies over onder andere het te verzekeren bedrag. Je kunt maximaal 80 procent van je inkomen verzekeren. Het is ook mogelijk om een lager percentage te kiezen.

Bereken je premie

Wat kost een AOV?

De Movir Momentum AOV is flexibel en geheel af te stemmen op je wensen. Zo kun je kiezen voor een langere eigenrisicotermijn; de periode dat je nog geen uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent. De minimale eigenrisicotermijn bedraagt 30 dagen. Hoe langer je eigenrisicotermijn, hoe lager de premie. Ook kun je bepalen tot welke leeftijd de verzekering moet lopen (eindleeftijd) en welk bedrag je verzekert. De premie wordt verder bepaald door onder andere het beroep dat je uitoefent.

Bereken je premie

Hoe sluit je de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Movir af?

Kun je niet meer werken omdat je arbeidsongeschikt bent, dan heeft dat grote impact op je leven. Ook de financiële gevolgen kunnen enorm zijn. Daarom kun jij onze Movir Momentum AOV alleen sluiten via een onafhankelijk financieel adviseur. Movir adviseert zelf niet. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je financiële situatie inventariseren, je adviseren en een offerte voor je maken. Een financieel adviseur helpt je om te bepalen welke keuze het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Ook kan hij voor jou een AOV van Movir aanvragen. Als je zelf goed zicht hebt op je financiële situatie en precies weet welke keuzes je wilt maken, is het ook mogelijk om zelf je aov via de website van een adviseur aan te vragen.

Zelf de Movir Momentum AOV afsluiten

De pluspunten van de Movir Momentum AOV

 • Flexibele aov met scherpe prijs/kwaliteit verhouding
 • Extra aanvullende verzekeringen zijn mogelijk
 • Professionele en persoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheid
 • Uitgebreide ondersteuning om arbeidsongeschiktheid te voorkomen

Waarom kiezen voor onze AOV?

Door de vele keuzemogelijkheden kan je de Movir Momentum AOV goed afstemmen op jouw situatie en wensen. Met een aov van Movir krijg je de uitkering waarvoor je je verzekerd hebt en krijg je professionele begeleiding bij je re-integratie. Maar Movir gaat verder. Met onze preventieservice krijg jij vanaf dag één van je verzekering ook ondersteuning om juist nú het maximale uit jezelf te halen en arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Wij onderscheiden 3 groepen zelfstandig ondernemers. De Movir Momentum AOV biedt op het gebied van preventie voordelen op maat voor elke groep:

 • Preventievoordeel voor jou als zakelijk professional (van accountant, consultant tot directeur)
 • Preventievoordeel voor voor jou als (para)medicus
 • Preventievoordeel voor jou als ondernemer (van agrariër, winkelier tot bouwvakker)

De Movir Momentum AOV keuzes

Movir Momentum kent 2 dekkingsvarianten, namelijk de Movir Momentum Sommen AOV en de Movir Momentum Schade AOV. Met onze aanvullende Extra Kostenverzekering en Ongevallenverzekeringen bescherm je jezelf nog meer tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Hieronder lees je meer over de dekkingsvarianten en aanvullende verzekeringen.

De Movir Momentum Sommen AOV
Bij de Movir Momentum Sommen AOV keren we uit op basis van het verzekerd bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid. Er is recht op een zwangerschapsuitkering. Deze uitkering baseren we op 100% van het verzekerd bedrag.
De Movir Momentum Schade AOV
Bij de Movir Momentum Schade AOV keren we uit als je arbeidsongeschikt bent en daardoor inkomen verliest. We keren uit op basis van het verzekerd bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid. We kijken ook naar het inkomensverlies door je arbeidsongeschiktheid. Heb je geen of minder verlies van inkomen, bijvoorbeeld doordat je ander werk doet, dan kunnen wij na 1 jaar arbeidsongeschiktheid je uitkering verlagen of stoppen. Er is recht op een zwangerschapsuitkering. Deze uitkering baseren we op 25% van het verzekerd bedrag.
De Movir Momentum Extra Kostenverzekering

Als je als zelfstandige arbeidsongeschikt raakt, dan lopen de kosten van je praktijk of kantoor gewoon door. Bijvoorbeeld de kosten voor energie, huur en telefonie. Soms is het ook nodig een waarnemer in te huren. Deze kosten kunnen flink oplopen. Met de Movir Momentum Extra Kostenverzekering krijg je maximaal 1 of 2 jaar een uitkering om deze kosten op te vangen.

De Movir Momentum Extra Kostenverzekering kan je alleen sluiten in combinatie met een Movir Momentum AOV.

De Movir Momentum Ongevallenverzekering

Met onze Movir Momentum Ongevallenverzekering investeer je in extra zekerheid. Met deze verzekering krijg je eenmalig een uitkering als je blijvend invalide raakt door een ongeval. Daarnaast kun je ook kiezen voor een eenmalige uitkering bij overlijden. Je nabestaanden krijgen deze als je overlijdt door een ongeval.

De Movir Momentum Ongevallenverzekering kan je alleen sluiten in combinatie met een Movir Momentum AOV.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht. Sta eens stil bij vragen als: Heb je voldoende inkomsten uit andere bronnen als je zelf door arbeidsongeschiktheid (tijdelijk) niet meer kunt werken? Werkt je partner bijvoorbeeld? Kun je spaargeld gebruiken? Doordat de lasten doorlopen en je spaargeld maar één keer kunt inzetten, is het wel goed om stil te staan bij het risico dat je loopt.

Stel dat je als 35 jarige zelfstandige blijvend arbeidsongeschikt raakt. Je hebt een bruto jaarinkomen van 50.000 euro. Dan zul je tot je 67 ste 1,6 miljoen euro beschikbaar moeten hebben om dezelfde levensstandaard te blijven behouden. De meeste mensen hebben dit soort bedragen niet achter de hand. Daarom is het fijn als je terug kunt vallen op een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Voorkomen van arbeidsongeschiktheid

Movir biedt preventieve dienstverlening op het gebied van jouw gezondheid, je carrière en je gezin. Vanaf dag één van je verzekering om juist nú het maximale uit jezelf te halen en arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De preventieservice van Movir:

 • Zonder extra kosten bij een aov van Movir
 • Vanaf dag één van je verzekering
 • Breed aanbod van preventiediensten door experts van externe partijen
 • Afgestemd op je beroepsgroep
 • Vertrouwelijk

De preventieservice van Movir

…is er voor jou

Heb je twijfels, lig je ergens van wakker of heb je behoefte aan een sparringpartner? Ons team van adviseurs en coaches kijkt samen met jou hoe we arbeidsongeschiktheid kunnen voorkomen. We helpen je bijvoorbeeld met een goede werk-privé balans, maar ook met jouw gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. We zijn er voor jou met:

 • Een jaarlijks gezondheidsonderzoek inclusief coaching.
 • Advies voor een gezonde leefstijl en goede nachtrust.
 • Ergonomisch advies voor een gezonde werkplek.

...is er voor jouw gezin

De juiste balans vinden tussen werk en privé is vaak best een uitdaging, zeker als je kinderen hebt of in verwachting bent. We helpen je graag om jouw gezin en werk goed samen te laten gaan en arbeidsongeschiktheid te voorkomen. We zijn er voor jou en je gezin met:

 • Coaching voor het gezin.
 • Advies voor je gezondheid rondom de zwangerschap.
 • Coaching voor een goede werk-privé balans.

…is er voor jouw carrière

We helpen je graag om gezond en met plezier aan het werk te blijven en arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Loop je vast in je carrière? Ook dan kunnen we je ondersteunen met maatwerk. We zijn er voor jouw carrière met:

 • Coaching voor een betere samenwerking tussen collega’s.
 • Coaching bij juridische of financiële kwesties of bedrijfskundige vraagstukken.
 • Loopbaancoaching om jouw talenten en drijfveren te ontdekken.

Wil je meer informatie over onze preventieservice, de voorwaarden en eventuele kosten?

Lees meer

Is de AOV premie aftrekbaar van de inkomstenbelasting?

In veel gevallen kun je de premie die je voor je aov betaalt, aftrekken van de inkomstenbelasting. De uitkering die je bij arbeidsongeschiktheid ontvangt, is in de meeste gevallen belast. Movir draagt dan loonheffing en premie Zorgverzekeringswet af.

Houd hier rekening mee, want het zorgt ervoor dat je minder uitgekeerd krijgt (een netto bedrag) dan het bruto bedrag dat je verzekert. Wat we hebben afgedragen aan de Belastingdienst, kun jij dan verrekenen met de aangifte Inkomstenbelasting. Je financieel adviseur kan je hier alles over vertellen.

Beoordeling van onze klanten

Een uitkering als je arbeidsongeschikt bent. Onze algehele steun aan arbeidsongeschikte klanten wordt beoordeeld met een 8,1’*

Vanaf dag 1 van je verzekering de steun van Team Movir om gezond en met plezier aan het werk te blijven en arbeidsongeschiktheid te voorkomen, onze preventiedienst wordt beoordeeld met een 8,7'**

De beste steun om weer vooruit te kunnen. Onze re-integratiebegeleiding om weer aan het werk te komen wordt beoordeeld met een 7,7’***

‘* meting klanttevredenheid Q3 2021
‘** meting coaching door MentaVitalis over 2020
‘*** meting klanttevredenheid Q3 2021

Eindelijk heb ik iemand gevonden met wie ik kan sparren.

Paul, adviseur op het gebied van energie

Lees hier het hele verhaal

Meer weten over onze AOV of op zoek naar een financieel adviseur?

Heb je vragen of wil je samen met Movir een indicatie van je premie maken? Of ben je op zoek naar een financieel adviseur bij je in de buurt? Wij helpen je graag verder. Maak daarom nu een afspraak voor een gratis telefonisch oriëntatiegesprek met een aov-expert van Movir en krijg antwoord op al je vragen. Je plant ‘m eenvoudig in.

Afspraak maken